Adó-visszatérítési támogatás igénylése

Adó-visszatérítési támogatás igénylése

Adó-visszatérítési támogatás igénylése

– avagy minek ide bank, ha nem akarok hitelt?Adó-visszatérítési támogatás igénylése a bankoknál

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

A hozzánk érkező megkeresésekben visszatérő kérdés, hogy miként és hol lehet igényelni a magánépítkezőknek ismét igénybe vehető, maximum 5 millió forintos ÁFA-visszatérítést. (Hivatalos nevén adó-visszatérítési támogatás.)
Többen értetlenül fogadják, hogy ilyen esetben miért kell bankot keresni, amikor egyébként semmilyen banki termékre nem tartanak igényt.
Itt az ideje tehát, hogy kicsit körbejárjuk ezt a témát is, bemutatva, hogyan igényelhető az adó-visszatérítési támogatás, mit vizsgál a bank, milyen költségekkel számolhatunk, és melyek a legtipikusabb buktatók, ha csak ezt az egy támogatást vesszük igénybe.

 

Hol igényelhető az építkezői adó-visszatérítési támogatás?

Az adó-visszatérítési támogatás építkezésre és telekvásárlásra vonatkozó jogi szabályai a 16/2016-os kormányrendelet III. fejezetében, a 69. § (2) szerint: 
„Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem ahhoz a hitelintézethez nyújtható be, amely teljesíti az e rendeletben foglalt kötelezettségeit.”

Azt tehát, hogy  az adó-visszatérítési támogatás (erre feljogosított!) bankon keresztül vehető igénybe, rendelet írja elő. (Mondhatnánk azt, hogy ennek elszámolását az állam „lepasszolta” a pénzintézeteknek.)

Érdemes még kiemelni, hogy azáltal, hogy beadjuk az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó igényünket, az alábbiakat vállaljuk 16/2016-os kormányrendelet III. fejezetében, a 69. § (7) szerint: 
„Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban hozzájárul ahhoz, hogy a 13. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt adatait, valamint az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó információkat az adó-visszatérítési támogatás szabályszerű igénybevételének ellenőrzése céljából a hitelintézet felhasználja és továbbítsa a járási hivatal, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Kincstár vagy az állami adóhatóság részére.”

A támogatás felhasználását tehát nem csak a bank ellenőrizheti!

 

Mit vizsgál a bank és milyen díjjal jár az igénylés? 

A bankok általában eltérően értelmezik az adó visszatérítési támogatás szabályait és az elbírálást saját szempontrendszereik szerint végzik.
Eltérő az értékbecslők gyakorlata és más feltételrendszerrel párosítják a támogatást. 
Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy azok számára is ajánlott alaposan körbejárni, melyik bankot választják ügyintézésre, akik egyébként semmilyen más banki terméket (hitel, CSOK, stb.) nem szándékoznak igénybe venni! (Akik igen, azok számára magától értetődő lehetőség, hogy mindent egy banknál intéznek.)

Mint minden banki szolgáltatásnak, ennek is díja van. A gyakorlat bankonként változó, de általában elmondható, hogy kb. 30 000 Ft ügyintézői díjat és 30-40 000 Ft értékbecslői díjat számítanak fel az ügyintézés során. 

 

Mire érdemes odafigyelni? – FONTOS!

Az adó-visszatérítési támogatás igénylésekor nyilatkoznunk kell arról, hogy nem kötöttünk (és az építési munkák befejezéséig nem is fogunk kötni) olyan generál kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó kulcsra kész lakást vagy lakóépületet ad át az építkezés végén. (Ilyen esetekre az 5%-os kedvezményes ÁFA vonatkozik, kétféle támogatásra pedig nem vagyunk jogosultak.)

Abban az esetben, ha csupán az adó-visszatérítési támogatást veszi igénybe egy házaspár, úgy a szabályok értelmében nem kell kötelezően mindkét félnek tulajdonrészt szerezni abban ingatlanban, amelyhez a támogatást igénybe vették. (Ellentétben a CSOK szabályaival!)

Fontos buktató, hogy amennyiben a bankhoz benyújtott számla kiállítója (tehát az adott cég, mesterember) a bizonylat bankhoz történő beadásának pillanatában nem szerepel a NAV honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban, a bank a számlát NEM fogadja be!  Ha ilyen előfordul, a számlához csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, amely igazolja, hogy a számlakibocsátó működő adóalany.
Azt, hogy egy számla kibocsátó adóalany-e, ezt mi is könnyen tudjuk ellenőrizni, itt: https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru
Nézzük meg tehát előre ilyen szempontból is, hogy kivel szerződünk!

Tapasztalat, hogy ugyanazon számlakibocsátó által kiállított bizonylatok esetén, amennyiben a visszaigényelhető ÁFA meghaladja a 2 000 000 forintot, sokszor a bank csak akkor fogadja el a számlákat, ha a kivitelezővel kötött szerződést is bemutatjuk.

Természetesen a fentebb említetteken túl akadhatnak más buktatók is, de igyekeztem néhány olyan tipikus példát felsorolni, amelyekről jó ha tudunk, mielőtt adó-visszatérítési támogatás igénylést adunk be. Remélem hasznotokra válik!

 

Ha kérdésetek van, kérdezzetek a kommentek között! (Ha tudunk, válaszolunk 🙂 )

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

 

 

Kategóriák: Egyéb, Jogi háttér, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?