Így változott az áram ára tavaly – felfigyeltél az apró változásokra is? [Napelemes változások 3. rész]

Így változott az áram ára tavaly – felfigyeltél az apró változásokra is? [Napelemes változások 3. rész]

– avagy egy hónap, amely egy évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatta a villanyszámlát

Szerző: Bodnár György

Jó sok idő eltelt a sorozat előző része és a mostani között – a posztból az is kiderül, miért.
A mini-sorozat mai részében egy lassan kereken egy éves, rejtélyes változásról lesz szó, amit szerintem sokan ki sem szúrtak a villanyszámlán. Tény, hogy az „átlag” fogyasztót nemigen érinti, a napelemmel rendelkezőket azonban annál inkább!
A kérdés továbbra is: mennyibe kerül az áram a napelem tulajdonosoknak?
A sorozat előző részei ide kattintva és ide kattintva olvashatók.

 

Nézzünk egy mai villanyszámlát!

A sorozat előző részében jeleztem, hogy szándékosan idéztem be oda egy régebbi, még 2022-es villanyszámlát. Nézzük meg, hogyan néz ki – ugyanarra fogyasztási helyre – egy 2023-as villanyszámla:

 

Hogyan nézett ki ugyanez egy évvel korábban, 2022 első félévében?

Hogy ne kelljen visszakeresni a sorozat előző posztját, ide másolom az ott kivesézett villanyszámlát 2022 elejéről, tehát egy évvel korábbról!

 

Első ránézésre szinte semmi nem változott. De nézzük meg kicsit alaposabban!

Hatalmas „rejtett” változások a villanyszámlán!

Kezdjük azzal, hogy (első pillantásra) elképesztő árcsökkenésre csodálkozhatunk rá!
Az A1 tarifa szerinti áramdíj 13,17 Ft/kWh-ról 5,11 Ft/kWh-ra csökkent, sőt, noha most is túlléptük a 61 kWh kedvezményes határt, mégsem találkozunk kétfelé bontott áramárral! (Már a múltkor tisztáztuk, hogy ezek az árak nettó árak, ezekre még rákerül a 27% ÁFA.)

Az elosztói forgalmi díj nem változott, maradt 13,6 Ft/kWh.
Ezzel párhuzamosan azonban drasztikusan megnőtt az átviteli díj, 2,787 Ft/kWh-ról 9,8 Ft/kWh-ra!

A fizetendő végösszeg gyakorlatilag nem változott (nettó 28,52 Ft/kWh → 36,22 Ft/kWh bruttó, a „régi” kedvezményes díjszabást alapul véve), viszont drasztikusan megnőtt a rendszerhasználati díjak részaránya az áramdíj kárára. (A villanyár logikáját mini blogsorozatunk előző részében veséztük ki!)
(Megjelent a számlában még egy fix összegű elosztói alapdíj is, de ez jelenleg marginális összeg.)

Hangsúlyozom, hogy most a rezsicsökkentett árakat vesszük alaposabban szemügyre, még nem foglalkozunk a rezsihatár fölötti fogyasztásokkal!

Így változott az áram ára tavaly – te felfigyeltél rá?

Egészen pontosan így változott két lépcsőben az áramár 2022 nyarán.
Augusztus 1-től érvényesek a rezsihatár fölött a piaci árak – erről az árváltozásról – érthető módon – elég sok szó esett.
Arról azonban kevésbé, hogy volt ezt megelőzően is már egy árváltozás, ami „önállóan” mindössze egy hónapig(!) volt érvényben! Vajon miért nem egyszerre történt meg a két ármódosítás?
A rezsicsökkentett árak végül is nem változtak, csak az árképzésen belüli arányok!

 

A táblázatban a sokféle tarifa közül még a H-tarifát is feltüntettem, mert azok számára, akik hőszivattyúban, légkondicionálóban gondolkodnak, ez egy érdekes-értékes adat lehet.

Vajon mi lehet a rejtélyes árváltozás oka?

Az „ár-átcsoportosítás” az átlagfogyasztót láthatóan nem érinti, hiszen a fizetendő végösszeg nem változott. (Legalábbis a rezsicsökkentéshez kötött fogyasztási határ alatt.)
Nem egészen ez a helyzet az éves szaldó szerinti elszámolásra szerződött napelem-tulajdonosokkal! A szaldó szerinti elszámolás alapvetően az áramdíj alapján történik. (Ez alapján fizetünk vagy kapunk pénzt a fogyasztás és betáplálás közti energiakülönbségre.)
A rendszerhasználati díj ettől teljesen különböző dolog! Sőt, egy napelemes igazából nem is csak egyszer, hanem kétszer használja a hálózatot: vételezéskor is és betápláláskor is! 
Hogy fog kinézni akkor most egy napelemes, szaldós áramszámla 2023-ban?
Ezt szerettem volna megtudni illetékes helyről, még mielőtt megjelenik ez a poszt. Az ár-átcsoportosítás logikájára, annak okaira is szívesen rákérdeztem volna. Döbbenetes tapasztalat volt, hogy a tavasz folyamán senki(!) nem volt, aki nevét adta volna egy kompetens válaszhoz!
Nem volt mit tenni, megvártam, amíg én megkapom a saját éves elszámolásomat!
Megjött, legközelebb beszámolok, mit találtam rajta!

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Jogi háttér, Napelem, Villamosság

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?