Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

– avagy sugárözönben élünk?

Szerző: Kardos Ferenc

Elektroszmog mérése infrafólia felettBő egy év telt el azóta, amióta megjelent Az építő közösség legnépszerűbb blogbejegyzése. Kardos Ferenc – meglehetősen provokatív – írása az infrafűtés ellentmondásairól már több mint 100 hozzászólást generált. (A mostani blogbejegyzés ezen előzményei ide kattintva és ide kattintva olvashatók!) Feri nem „szállt le” a témáról, és most egy ráadás 3. részben azt is megosztja, hogy milyen sugárzási értékeket mért – a nem megfelelően kivitelezett – infrafűtés mellett/fölött! Vigyázat, elektroszmog veszélye!

 

 

Nagyfeszültségű távvezeték és infrafólia

 

Elektroszmog mérése távvezetéknélElektromos térerő mérés egy 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban. 1958 V/m értékű a térerő

Elektroszmog mérése fűtőfólia felettElektromos térerő mérés fűtőfólia felett. A fűtőfólia felett 5 cm-el mért érték közel azonos a távvezetéknél mért értékkel!  6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”, 1999 V/m a mérés felső határa! Így volt mérhető 1835 V/m, ami döbbenetesen magas érték, különösen egy hagyományos elektromos padlófűtés-kábel 0 értékéhez képest! (Annak ellenére, hogy a fűtőfóliának kedvezne az alacsonyabb, 100 wattos teljesítménye a fűtőkábel 160 wattjához képest.)

Távvezetékek alatt nem szeretne lakni senki, ezt biztosan minden telekvásárló tudja. Akkor vajon ki kíván ekkora mértékű alacsonyfrekvenciás elektroszmogot költöztetni a lakásába?
A kérdés költői, nyilvánvalóan senki, ha tudnák mit kapnak a fűtőfóliával, aligha vennék meg. Az érdekesség abban van, hogy a távvezeték elektromos térereje nem volna mérhető egy alatta lévő házban, mert nem tud áthatolni a falakon. Tehát megállapítható, hogy a fűtőfólia „segít” megteremteni azt a mértékű elektroszmogot a lakásban, ami a távvezeték alá épített ház udvarán lenne a szabadban… És teszi ezt az ország bármely pontján, ott is ahol a közelben sincs nagyfeszültségű távvezeték!

 

Mitől sugározhat az infrafűtés?

Tartsunk egy kis pihenőt a mérések után, és gondolkodjunk el azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy azonos teljesítmény és azonos áramfelvétel mellett a fűtőfólia úgy viselkedik, mintha elektroszmog sugárzása lett volna a tervezők célja?
Mivel több évet töltöttem elektronikai szakterületen, mint épületgépészetben, van egy elképzelésem, mi lehet a rejtély nyitja. Az „intelligens” vagy nem intelligens fóliák és filmek úgy viselkednek, mint egy sugárzó antenna, vagy mint egy szoba méretű kondenzátor egyik fegyverzete.
Mi az a kondenzátor? https://hu.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor_(%C3%A1ramk%C3%B6ri_alkatr%C3%A9sz)

Ha megvizsgálunk egy fűtőkábelt ill. fűtőszőnyeget, akkor azt fogjuk találni, hogy 1 m2 felületen 10 méter 4mm-es (0,004 m) kábel található, ennek felülete 0,04 m, tehát ennyi lesz a sugárzó felület, de csak mágnesesen, mert ez árnyékolt kábel, emiatt elektromos tér nem keletkezik.

A fűtőfóliáknál az 1 m2 felületből mintegy 0,9 m2 a vezető felület, ennek egy része 1 cm széles rézfólia, a többi felület a fóliára felgőzölt ellenállásanyag.

Tehát ennyire egyszerű lesz a magyarázat: az egyik 0,04 m2 felületen sugároz (ami ráadásul árnyékolt), míg a másik 0,9 m2-en. A különbség 22,5-szeres!

 

Hogyan lehetne megszüntetni a sugárzást?

Joggal felmerülhet a kérdés, érdemes lenne esetleg árnyékolni a fűtőfóliát, legalább az elektromos térerő megszűnne felette. Vajon miért nem jutott eszébe ez a forgalmazóknak?
Rossz hírem van, eszébe jutott, a reklámanyagokban is szerepel, itt a bizonyíték!

infrafűtés rétegrendekAz „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyagán láthatóak a különböző padlóburkolatoknál szükséges rétegrendek. Mindegyik színes ábrán LÁTHATÓ a földelő rács a fólia felett, de egyedül a járólapok alatti rétegeknél kerül megemlítésre így: földelő rács**

Érdekes módon mindegyik rétegrendnél jól látható a földelés, de nincsen megemlítve a felsorolásban. Ez volna az a földelendő sűrű fémháló, aminek a feladata azonos a fűtőszőnyeg árnyékoló harisnyájával, ami ott körbeveszi a fűtőkábelt. Lehetne még azon tréfálkozni, mit keres egy szoros rétegrendben a hőtükör, ami egy Alu fólia –  a hőtükör ott lehet hasznos, ahol sugárzással történik a hőátadás. Az egymáshoz préselődő anyagok közti hőáramlás vezetéssel történik, ott egy alufólia – kiváló hővezető lévén – nem segíti a szigetelő képességet, viszont értelmetlenül kidobott pénz a beépítése. Ami viszont hasznos lenne, az valószínűleg sehol sem kerül beépítésre.

A YouTube-on tucatjával vannak fenn videók fűtőfilmes padlófűtés villámgyors kiépítéséről. Hármat megnézve az a tapasztalat, hogy semmilyen elektroszmog elleni védelem nem kerül beépítésre, elmarad a földelhető fémháló  – ami kapásból árbeli versenyhátrányba hozza a tisztességes forgalmazókat a gyanútlan építkezők előtt…

Az építő közösség megjegyzése: A cikkben többször szerepel a fűtőkábel, vagy fűtőszőnyeg megnevezés.
Ez az elektromos felületi fűtések „hagyományos” megoldásaira utal, megkülönböztetve azokat az infrafűtéstől, ami az elektromos fűtések egy speciális változata.

A cikk kiterjesztett változata a VGF Szaklap decemberi számában jelenik meg!

UPDATE: A cikkre válasz is született, melyet ide kattintva tud elolvasni!

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találta, ossza meg ismerőseivel, barátaival is!

 

Kategóriák: Gépészet, Infrafűtés, Villamosság

Vélemény? (11) ↓

11 Hozzászólások

 1. Gallai József december 7, 2017

  Egyenfeszültség.. izzólámpa az analog, szabályozható táplálásról.. (nincs már 110V dc..70 éve.. 🙁 Olvasólámpa a fejtől megfelelő távolságra Akkuról sátor komfort.. reggel ig olvastam. nem fázott a fejem 🙂

  reply
 2. Kolics Balázs november 4, 2018

  Kedves Ferenc,

  Köszönöm szépen a meggyőző méréseket, amit itt közzétett. Ez a néhány kép többet ért, mint ezer leírt sor az fűtőfóliával kapcsolatban.
  Egy dolog nagyon érdekelne : az infrapanel hasonló tulajdonságai. Az előző, kapcsolódó blogban tetszett írni, hogy Önnek is van a fürdőszobában kiegészítő fűtésként ilyen. Meg tudná mérni kérem?

  Köszönettel:Balázs

  reply
 3. Dukai Péter április 17, 2019

  Kedves Ferenc!

  Érdeklődve olvastam írásait és köszönöm a sok energiát amit már eddig is belefeketetett!

  Kezdem a kályhától… 🙂
  Azért kezdtem olvasni a cikkeit, mert kiegészítő fűtésnek szeretnék fali fűtőtestet egy 9nm-es gyerekszobába. Tartva az esetleges káros sugárzásoktól – főleg gyerkőc esetén – merült fel bennem, hogy az infra fűtőtes nem biztos, hogy jó (amiből 20-50e Ft között már nagyon tetszetőseket láttam), szemben egy egyszerű fűtőszálas és olcsóbb elektromos fali fűtőtestel szemben.

  Érdeklődni szeretnék, hogy az infrafóliát egy kalap alá vehetjük az infrás fali fűtőtestekkel és infrapanelekkel? Tarthatunk ezektől is a magas sugárzási értéktől?

  Köszönettel:
  Péter

  reply
 4. Kardos Ferenc április 25, 2019

  Kedves Péter!

  Először is köszönet, h észrevette a társadalmi munkára fordított munkaórákat!

  Megpróbálom röviden a választ:

  A felsorolt fűtőeszközök közül egyedül az „infrafólia” nem sugároz infrasugarakat, mivel az IR sugarak számára áthatolhatatlan anyaggal elburkolásra kerül a felületet.
  Az IR sugarak terjedése teljesen megegyezik a látható fény tartományba eső sugarakkal, nem képesek áthatolni opak (átlátszatlan) anyagokon. Ugye az üveglap kivétel lenne, de ritkán készül padlóburkolat üvegből.
  Kipróbálhatja bárki otthon, milyen anyagokon nem képes áthatolni az IR remote (pl a TV távirányító) vezérlő sugara.
  Ez az egyszerű fizikai tévedés jól mutatja az infrafólia árusok szakmai felkészültségét, fogalmuk sincsen, miről beszélnek:-)
  A fűtőfóliák sugárzása a földelés teljes hiányából adódik – emiatt lesznek tűzveszélyesek ezek a megvalósítások – általános probléma, minden forgalmazó elköveti ezt a hibát. Védőföldelés nélkül csak a kettős szigetelésű (két egymásban lévő négyzet a jele) berendezések üzemeltethetőek, a fűtőfóliák meg nem azok.

  Az összes kvarc vagy infra sugárzó fémdobozban helyezkedik el, a fémdoboz pedig a földeléshez van csatlakoztatva. Ezeket bátran lehet használni, EMF sugárzásuk alacsony, csak a csatlakozó kábelük sugároz. Ha azt lecseréli árnyékolt kábelre, akkor ezt a gondot is kiszűrheti.
  Vásárláskor a fémdobozt és a földelt villásdugót figyelje, akkor nem választhat mellé.
  Remélem segítettem.

  reply
 5. Hajgató Judit március 19, 2021

  Kedves Ferenc,

  Érdeklődni szeretnék, hogy a fűtőkábeles megoldásnál az említett elektromágneses hatás mekkora? Próbáltam utána nézni, hogy a szervezetre gyakorolt hatása milyen, a mágnesességnek, ember legyen a talpán aki kiigazodik ezen.
  pl: https://hvg.hu/plazs/20111024_elektromagnese_hatas

  Köszönöm válaszát,

  Üdvözlettel: Hajgató Judit

  reply
  • Kardos-Kunszt Ferenc március 23, 2021

   Kedves Judit!

   A fűtőkábelek és a fűtőszőnyegek gyárilag védőföldeléssel rendelkeznek, amely szinte nullára csökkenti a sugárzást. Ezeknél nem a telepítő lelkiismeretességére van bízva, hogy a földelés védőhatása megvalósuljon. Elküldöm Önnek a teljes cikket emailben.

   reply
 6. Marci december 21, 2022

  Kedves Ferenc!

  Én is észrevettem a társadalmi munkára fordított munkaórákat, és örülök is neki ha valaki méréseket végez és nem mások tapasztalatai alapján, szájhagyományok útján von le következtetéseket.

  Örülök a munkájának viszont villamosmérnökként fel kell hívjam a figyelmét hogy ÖNNEK FOGALMA SINCS A TÉRERŐSSÉGMÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL!

  -A térerősségmérő amikor a távvezetéket mérte az égbolt felé volt irányítva. Mi akadályozta meg a felhőkben lévő akár több 100 MegaVoltos feszültségek villamos terét hogy bejussanak az ön mérőkészülékébe. SEMMI. Ezek a feszülségek okoznak villámlást, és akkor is jelen vannak ha épp nincs villámlás.

  – tegyük fel hogy a felhőzet nem rontotta el a térerősségmérés eredményét. Ön kb. 50 méterre volt távvezeték legközelebbi pontjától (nem a villanyoszloptól) amit mért, ez csak egy becslés. A távvezeték feszültsége 220 000 V, a térerősség tehát 220000V/50m= 4400V/m , ön 1958V/m mért.
  Ezek után vette a 230V-al működő fűtőfóliát majd 5cm távról megmérte a térerősségét. 230V/0,05m= 4600V/m kellene hogy adódjon, Ön 1835 V/m-t mért.

  reply
  • Marci december 21, 2022

   Ha 1mm-re tette volna a térerősségmérőjét akkor 230V/0,001m=230 000V/m-t mért volna ez persze hozzá nem értő emberek számára ijesztő mert a 220kV-os vezeték az csak 1980V/m térerősséget csinál ez a galád fűtőfólia meg mennyivel többet, meg se tudtam mérni a csempék nélkül. Igen, így van a térerősség függ a távolságtól egy ceruza elem veszélyesebb térerősség értéket tud létrehozni 2 mikrométeren mint egy 220kV-os távvezeték 50méter távolságból. (Az hogy kiemeli hogy a távvezetéket 1m magasból méri az szintén jelzi a hozzá nem értését, nem a föld szintjétől való távolság számít, hanem a mért tárgyhoz való közelség ebben az esetben.)

   – Ajánlom hogy fogjon egy lufit, simogassa meg gyapjúval, és igérem önnek hogy a statikus feltöltődés miatt 20cm távolságból nem fog tudni 1999V/m-nél kissebb értéket mérni a műszerével.

   – A műszerének van írányítottsága, a távvezetékes képen a távvezeték felé tartja ami jó, a fűtőfóliás képen viszont a távolabbi mérő oldal a műszer eleje nem a fólia felé néz, ezért kétségbe vonom az 5cm-es távolság pontosságát is, illetve a műszer eleje nem merőlegesen néz a fóliára (ez a távvezetéknél rendben volt) ez elvi hiba a mérésnél.

   – A térerősség nem egyenlő az elektroszmoggal (habár az elektroszmog nincs túl jól definiálva)

   Számomra ez a fűtőfólia lejáratásának tűnik, a fűtőfóliát én is rossz megoldásnak tartom ugyanúgy ahogy az összes többi tisztán elektromos fűtési megoldást, lehetőség szerint kerülni kell az alkalmazását, de pár rosszul kivitelezett térerősségmérés miatt azért még ne tartsuk az ördögtől valónak, ön ezzel pont egy tévhitet teremt.

   (Mellékesen távvezeték alatt én se szívesen laknék, de ez nem a térerőssége miatt van, hanem mert leszakadhat, és akkor a komoly teljesítménye miatt komoly problémákat fog okozni, illetve nem is szép.)

   Remélem nem bántottam meg, nem is ez volt a célom, csak felhívni a figyelmét a tévedéseire.

   Üdvözlettel: Marci

   reply
 7. Marci december 21, 2022

  Ha 1mm-re tette volna a térerősségmérőjét akkor 230V/0,001m=230 000V/m-t mért volna ez persze hozzá nem értő emberek számára ijesztő mert a 220kV-os vezeték az csak 1980V/m térerősséget csinál ez a galád fűtőfólia meg mennyivel többet, meg se tudtam mérni a csempék nélkül. Igen, így van a térerősség függ a távolságtól egy ceruza elem veszélyesebb térerősség értéket tud létrehozni 2 mikrométeren mint egy 220kV-os távvezeték 50méter távolságból. (Az hogy kiemeli hogy a távvezetéket 1m magasból méri az szintén jelzi a hozzá nem értését, nem a föld szintjétől való távolság számít, hanem a mért tárgyhoz való közelség ebben az esetben.)

  – Ajánlom hogy fogjon egy lufit, simogassa meg gyapjúval, és igérem önnek hogy a statikus feltöltődés miatt 20cm távolságból nem fog tudni 1999V/m-nél kissebb értéket mérni a műszerével.

  – A műszerének van írányítottsága, a távvezetékes képen a távvezeték felé tartja ami jó, a fűtőfóliás képen viszont a távolabbi mérő oldal a műszer eleje nem a fólia felé néz, ezért kétségbe vonom az 5cm-es távolság pontosságát is, illetve a műszer eleje nem merőlegesen néz a fóliára (ez a távvezetéknél rendben volt) ez elvi hiba a mérésnél.

  – A térerősség nem egyenlő az elektroszmoggal (habár az elektroszmog nincs túl jól definiálva)

  Számomra ez a fűtőfólia lejáratásának tűnik, a fűtőfóliát én is rossz megoldásnak tartom ugyanúgy ahogy az összes többi tisztán elektromos fűtési megoldást, lehetőség szerint kerülni kell az alkalmazását, de pár rosszul kivitelezett térerősségmérés miatt azért még ne tartsuk az ördögtől valónak, ön ezzel pont egy tévhitet teremt.

  (Mellékesen távvezeték alatt én se szívesen laknék, de ez nem a térerőssége miatt van, hanem mert leszakadhat, és akkor a komoly teljesítménye miatt komoly problémákat fog okozni, illetve nem is szép.)

  Remélem nem bántottam meg, nem is ez volt a célom, csak felhívni a figyelmét a tévedéseire.

  Üdvözlettel: Marci

  reply
 8. Marci december 23, 2022

  Kedves Ferenc!

  Én is észrevettem a társadalmi munkára fordított munkaórákat, és örülök is neki ha valaki méréseket végez és nem mások tapasztalatai alapján, szájhagyományok útján von le következtetéseket.

  Örülök a munkájának viszont villamosmérnökként fel kell hívjam a figyelmét hogy ÖNNEK FOGALMA SINCS A TÉRERŐSSÉGMÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL!

  -A térerősségmérő amikor a távvezetéket mérte az égbolt felé volt irányítva. Mi akadályozta meg a felhőkben lévő akár több 100 MegaVoltos feszültségek villamos terét hogy bejussanak az ön mérőkészülékébe. SEMMI. Ezek a feszülségek okoznak villámlást, és akkor is jelen vannak ha épp nincs villámlás.

  – tegyük fel hogy a felhőzet nem rontotta el a térerősségmérés eredményét. Ön kb. 50 méterre volt távvezeték legközelebbi pontjától (nem a villanyoszloptól) amit mért, ez csak egy becslés. A távvezeték feszültsége 220 000 V, a térerősség tehát 220000V/50m= 4400V/m , ön 1958V/m mért.
  Ezek után vette a 230V-al működő fűtőfóliát majd 5cm távról megmérte a térerősségét. 230V/0,05m= 4600V/m kellene hogy adódjon, Ön 1835 V/m-t mért.

  Ha 1mm-re tette volna a térerősségmérőjét akkor 230V/0,001m=230 000V/m-t mért volna ez persze hozzá nem értő emberek számára ijesztő mert a 220kV-os vezeték az csak 1980V/m térerősséget csinál ez a galád fűtőfólia meg mennyivel többet, meg se tudtam mérni a csempék nélkül. Igen, így van a térerősség függ a távolságtól egy ceruza elem veszélyesebb térerősség értéket tud létrehozni 2 mikrométeren mint egy 220kV-os távvezeték 50méter távolságból. (Az hogy kiemeli hogy a távvezetéket 1m magasból méri az szintén jelzi a hozzá nem értését, nem a föld szintjétől való távolság számít, hanem a mért tárgyhoz való közelség ebben az esetben.)

  – Ajánlom hogy fogjon egy lufit, simogassa meg gyapjúval, és igérem önnek hogy a statikus feltöltődés miatt 20cm távolságból nem fog tudni 1999V/m-nél kissebb értéket mérni a műszerével.

  – A műszerének van írányítottsága, a távvezetékes képen a távvezeték felé tartja ami jó, a fűtőfóliás képen viszont a távolabbi mérő oldal a műszer eleje nem a fólia felé néz, ezért kétségbe vonom az 5cm-es távolság pontosságát is, illetve a műszer eleje nem merőlegesen néz a fóliára (ez a távvezetéknél rendben volt) ez elvi hiba a mérésnél.

  – A térerősség nem egyenlő az elektroszmoggal (habár az elektroszmog nincs túl jól definiálva)

  Számomra ez a fűtőfólia lejáratásának tűnik, a fűtőfóliát én is rossz megoldásnak tartom ugyanúgy ahogy az összes többi tisztán elektromos fűtési megoldást, lehetőség szerint kerülni kell az alkalmazását, de pár rosszul kivitelezett térerősségmérés miatt azért még ne tartsuk az ördögtől valónak, ön ezzel pont egy tévhitet teremt.

  (Mellékesen távvezeték alatt én se szívesen laknék, de ez nem a térerőssége miatt van, hanem mert leszakadhat, és akkor a komoly teljesítménye miatt komoly problémákat fog okozni, illetve nem is szép.)

  Remélem nem bántottam meg, nem is ez volt a célom, csak felhívni a figyelmét a tévedéseire.

  Üdvözlettel: Marci

  reply
  • Kardos-Kunszt Ferenc december 29, 2022

   Kedves Marci!

   Dehogy sértődtem meg, bearanyoztad a napomat.
   Néhány dolgot hadd kérdezzek, mielőtt vitába szállnék:
   1. A magasabb légrétegek töltése az egyen vagy váltófeszültség?
   2. A távvezeték feszültsége az egyen vagy váltóáram?
   3. Az elektromágneses hullámok, rádióhullámok az állandó vagy váltakozó mágneses tér?
   4. Meddig kell dörzsölni egy lufit, hogy 5 Hz feletti EMF mágneses teret hozzon létre?

   5. Az alkalmazott műszer paraméterei:

   „Műszaki adatok
   Méri az elektromos váltakozó mezőket a földpotenciálhoz képest (1-9999 V/m) és a mágneses fluxussűrűséget (1-2000 nT); frekvenciatartomány 5 Hz – 400 kHz/100 kHz(3830B) -2dB; pontosság ± 2%; ± 7 digit; térerősséggel arányos hangjel („Geiger számláló effektus”); automatikus kikapcsolás. ”

   Vagyis 5 Hz alatt nem mér, főleg nem statikus tértöltést.

   6. Tegyük fel, hogy tényleg villamos mérnök vagy. Tudott tény, hogy 3 érintésvédelmi kategória ismert hazánkban: törpefeszültségű, kettős szigetelésű és védőfölddel ellátott berendezések.
   Légy kedves arra válaszolni, melyik kategóriába tartozik a fűtőfólia?

   7. A fűtőfólia feletti 6 db csempére emberi személyt állítva 50-60 voltos testfeszültség – AC, 50 Hz – mérhető az emberen.
   Kérdezem, MI ERRŐL A VÉLEMÉNYED?

   8. És erről a idézetről? https://akjournals.com/downloadpdf/journals/0406/23/3/article-p316.xml

   „Érdekes volt, hogy a felnõtt lakosságnál egyik vizsgálatban sem találtak szignifikáns különbséget a távvezetékhez közel élõk és a kontroll csoport között [4,5]. Napjainkig a legnagyobb epidemiológiai vizsgálatot Svédországban végezték el. A vizsgálatba bevonták mindazokat, akik 220 kV-os, illetve 400 kV-os távvezetékek 300 m-es környezetén belül laktak 1965-85 között. A több mint 350 ezer emberen elvégzett epidemiológiai vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a gyermekkori leukémia relativ kockázata (gyakorisága) szignifikánsan nagyobb volt a távvezetékek környezetében élõknél mint a kontroll csoportban. ”

   Nagy tisztelettel javaslom a témában való elmélyedéshez az alábbi szakember előadását, akivel az első méréseket közösen végeztük.

   https://www.youtube.com/watch?v=9VdrPp6ag58

   reply

Vélemény?