Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

Tények és tévhitek az infrafűtésről (3. rész)

– avagy sugárözönben élünk?

Szerző: Kardos Ferenc

Elektroszmog mérése infrafólia felettBő egy év telt el azóta, amióta megjelent Az építő közösség legnépszerűbb blogbejegyzése. Kardos Ferenc – meglehetősen provokatív – írása az infrafűtés ellentmondásairól már több mint 100 hozzászólást generált. (A mostani blogbejegyzés ezen előzményei ide kattintva és ide kattintva olvashatók!) Feri nem „szállt le” a témáról, és most egy ráadás 3. részben azt is megosztja, hogy milyen sugárzási értékeket mért – a nem megfelelően kivitelezett – infrafűtés mellett/fölött! Vigyázat, elektroszmog veszélye!

 

 

Nagyfeszültségű távvezeték és infrafólia

 

Elektroszmog mérése távvezetéknélElektromos térerő mérés egy 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban. 1958 V/m értékű a térerő

Elektroszmog mérése fűtőfólia felettElektromos térerő mérés fűtőfólia felett. A fűtőfólia felett 5 cm-el mért érték közel azonos a távvezetéknél mért értékkel!  6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”, 1999 V/m a mérés felső határa! Így volt mérhető 1835 V/m, ami döbbenetesen magas érték, különösen egy hagyományos elektromos padlófűtés-kábel 0 értékéhez képest! (Annak ellenére, hogy a fűtőfóliának kedvezne az alacsonyabb, 100 wattos teljesítménye a fűtőkábel 160 wattjához képest.)

Távvezetékek alatt nem szeretne lakni senki, ezt biztosan minden telekvásárló tudja. Akkor vajon ki kíván ekkora mértékű alacsonyfrekvenciás elektroszmogot költöztetni a lakásába?
A kérdés költői, nyilvánvalóan senki, ha tudnák mit kapnak a fűtőfóliával, aligha vennék meg. Az érdekesség abban van, hogy a távvezeték elektromos térereje nem volna mérhető egy alatta lévő házban, mert nem tud áthatolni a falakon. Tehát megállapítható, hogy a fűtőfólia „segít” megteremteni azt a mértékű elektroszmogot a lakásban, ami a távvezeték alá épített ház udvarán lenne a szabadban… És teszi ezt az ország bármely pontján, ott is ahol a közelben sincs nagyfeszültségű távvezeték!

 

Mitől sugározhat az infrafűtés?

Tartsunk egy kis pihenőt a mérések után, és gondolkodjunk el azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy azonos teljesítmény és azonos áramfelvétel mellett a fűtőfólia úgy viselkedik, mintha elektroszmog sugárzása lett volna a tervezők célja?
Mivel több évet töltöttem elektronikai szakterületen, mint épületgépészetben, van egy elképzelésem, mi lehet a rejtély nyitja. Az „intelligens” vagy nem intelligens fóliák és filmek úgy viselkednek, mint egy sugárzó antenna, vagy mint egy szoba méretű kondenzátor egyik fegyverzete.
Mi az a kondenzátor? https://hu.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor_(%C3%A1ramk%C3%B6ri_alkatr%C3%A9sz)

Ha megvizsgálunk egy fűtőkábelt ill. fűtőszőnyeget, akkor azt fogjuk találni, hogy 1 m2 felületen 10 méter 4mm-es (0,004 m) kábel található, ennek felülete 0,04 m, tehát ennyi lesz a sugárzó felület, de csak mágnesesen, mert ez árnyékolt kábel, emiatt elektromos tér nem keletkezik.

A fűtőfóliáknál az 1 m2 felületből mintegy 0,9 m2 a vezető felület, ennek egy része 1 cm széles rézfólia, a többi felület a fóliára felgőzölt ellenállásanyag.

Tehát ennyire egyszerű lesz a magyarázat: az egyik 0,04 m2 felületen sugároz (ami ráadásul árnyékolt), míg a másik 0,9 m2-en. A különbség 22,5-szeres!

 

Hogyan lehetne megszüntetni a sugárzást?

Joggal felmerülhet a kérdés, érdemes lenne esetleg árnyékolni a fűtőfóliát, legalább az elektromos térerő megszűnne felette. Vajon miért nem jutott eszébe ez a forgalmazóknak?
Rossz hírem van, eszébe jutott, a reklámanyagokban is szerepel, itt a bizonyíték!

infrafűtés rétegrendekAz „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyagán láthatóak a különböző padlóburkolatoknál szükséges rétegrendek. Mindegyik színes ábrán LÁTHATÓ a földelő rács a fólia felett, de egyedül a járólapok alatti rétegeknél kerül megemlítésre így: földelő rács**

Érdekes módon mindegyik rétegrendnél jól látható a földelés, de nincsen megemlítve a felsorolásban. Ez volna az a földelendő sűrű fémháló, aminek a feladata azonos a fűtőszőnyeg árnyékoló harisnyájával, ami ott körbeveszi a fűtőkábelt. Lehetne még azon tréfálkozni, mit keres egy szoros rétegrendben a hőtükör, ami egy Alu fólia –  a hőtükör ott lehet hasznos, ahol sugárzással történik a hőátadás. Az egymáshoz préselődő anyagok közti hőáramlás vezetéssel történik, ott egy alufólia – kiváló hővezető lévén – nem segíti a szigetelő képességet, viszont értelmetlenül kidobott pénz a beépítése. Ami viszont hasznos lenne, az valószínűleg sehol sem kerül beépítésre.

A YouTube-on tucatjával vannak fenn videók fűtőfilmes padlófűtés villámgyors kiépítéséről. Hármat megnézve az a tapasztalat, hogy semmilyen elektroszmog elleni védelem nem kerül beépítésre, elmarad a földelhető fémháló  – ami kapásból árbeli versenyhátrányba hozza a tisztességes forgalmazókat a gyanútlan építkezők előtt…

Az építő közösség megjegyzése: A cikkben többször szerepel a fűtőkábel, vagy fűtőszőnyeg megnevezés.
Ez az elektromos felületi fűtések “hagyományos” megoldásaira utal, megkülönböztetve azokat az infrafűtéstől, ami az elektromos fűtések egy speciális változata.

A cikk kiterjesztett változata a VGF Szaklap decemberi számában jelenik meg!

UPDATE: A cikkre válasz is született, melyet ide kattintva tud elolvasni!

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találta, ossza meg ismerőseivel, barátaival is!

 

Kategóriák: Gépészet, Infrafűtés, Villamosság

Vélemény? (6) ↓

6 Hozzászólások

 1. Gallai József december 7, 2017

  Egyenfeszültség.. izzólámpa az analog, szabályozható táplálásról.. (nincs már 110V dc..70 éve.. 🙁 Olvasólámpa a fejtől megfelelő távolságra Akkuról sátor komfort.. reggel ig olvastam. nem fázott a fejem 🙂

  reply
 2. Kolics Balázs november 4, 2018

  Kedves Ferenc,

  Köszönöm szépen a meggyőző méréseket, amit itt közzétett. Ez a néhány kép többet ért, mint ezer leírt sor az fűtőfóliával kapcsolatban.
  Egy dolog nagyon érdekelne : az infrapanel hasonló tulajdonságai. Az előző, kapcsolódó blogban tetszett írni, hogy Önnek is van a fürdőszobában kiegészítő fűtésként ilyen. Meg tudná mérni kérem?

  Köszönettel:Balázs

  reply
 3. Dukai Péter április 17, 2019

  Kedves Ferenc!

  Érdeklődve olvastam írásait és köszönöm a sok energiát amit már eddig is belefeketetett!

  Kezdem a kályhától… 🙂
  Azért kezdtem olvasni a cikkeit, mert kiegészítő fűtésnek szeretnék fali fűtőtestet egy 9nm-es gyerekszobába. Tartva az esetleges káros sugárzásoktól – főleg gyerkőc esetén – merült fel bennem, hogy az infra fűtőtes nem biztos, hogy jó (amiből 20-50e Ft között már nagyon tetszetőseket láttam), szemben egy egyszerű fűtőszálas és olcsóbb elektromos fali fűtőtestel szemben.

  Érdeklődni szeretnék, hogy az infrafóliát egy kalap alá vehetjük az infrás fali fűtőtestekkel és infrapanelekkel? Tarthatunk ezektől is a magas sugárzási értéktől?

  Köszönettel:
  Péter

  reply
 4. Kardos Ferenc április 25, 2019

  Kedves Péter!

  Először is köszönet, h észrevette a társadalmi munkára fordított munkaórákat!

  Megpróbálom röviden a választ:

  A felsorolt fűtőeszközök közül egyedül az “infrafólia” nem sugároz infrasugarakat, mivel az IR sugarak számára áthatolhatatlan anyaggal elburkolásra kerül a felületet.
  Az IR sugarak terjedése teljesen megegyezik a látható fény tartományba eső sugarakkal, nem képesek áthatolni opak (átlátszatlan) anyagokon. Ugye az üveglap kivétel lenne, de ritkán készül padlóburkolat üvegből.
  Kipróbálhatja bárki otthon, milyen anyagokon nem képes áthatolni az IR remote (pl a TV távirányító) vezérlő sugara.
  Ez az egyszerű fizikai tévedés jól mutatja az infrafólia árusok szakmai felkészültségét, fogalmuk sincsen, miről beszélnek:-)
  A fűtőfóliák sugárzása a földelés teljes hiányából adódik – emiatt lesznek tűzveszélyesek ezek a megvalósítások – általános probléma, minden forgalmazó elköveti ezt a hibát. Védőföldelés nélkül csak a kettős szigetelésű (két egymásban lévő négyzet a jele) berendezések üzemeltethetőek, a fűtőfóliák meg nem azok.

  Az összes kvarc vagy infra sugárzó fémdobozban helyezkedik el, a fémdoboz pedig a földeléshez van csatlakoztatva. Ezeket bátran lehet használni, EMF sugárzásuk alacsony, csak a csatlakozó kábelük sugároz. Ha azt lecseréli árnyékolt kábelre, akkor ezt a gondot is kiszűrheti.
  Vásárláskor a fémdobozt és a földelt villásdugót figyelje, akkor nem választhat mellé.
  Remélem segítettem.

  reply
 5. Hajgató Judit március 19, 2021

  Kedves Ferenc,

  Érdeklődni szeretnék, hogy a fűtőkábeles megoldásnál az említett elektromágneses hatás mekkora? Próbáltam utána nézni, hogy a szervezetre gyakorolt hatása milyen, a mágnesességnek, ember legyen a talpán aki kiigazodik ezen.
  pl: https://hvg.hu/plazs/20111024_elektromagnese_hatas

  Köszönöm válaszát,

  Üdvözlettel: Hajgató Judit

  reply
  • Kardos-Kunszt Ferenc március 23, 2021

   Kedves Judit!

   A fűtőkábelek és a fűtőszőnyegek gyárilag védőföldeléssel rendelkeznek, amely szinte nullára csökkenti a sugárzást. Ezeknél nem a telepítő lelkiismeretességére van bízva, hogy a földelés védőhatása megvalósuljon. Elküldöm Önnek a teljes cikket emailben.

   reply

Vélemény?