„Inteligens” infrafűtés, unintelligens forgalmazók?

„Inteligens” infrafűtés, unintelligens forgalmazók?

– avagy  2016-ban is menetrendszerűen megérkezett az aktuális csoda, átverés infrafóliával! (1. rész)

16.09.05. Kardos kép 1.A műszaki tudományok világa nagyon egzakt valaminek tűnik kívülről. Az átlag házépítők, házfelújítók talán nem is gondolják, hány, de hány olyan téma van az építkezés világában is, melyekről ádáz vita zajlik a szakemberek között! (És ezúttal most nem csak a konkurenciaharcról van szó!)
Egy ilyen témáról szól a mai (és a következő) blogbejegyzés. Szerzője Kardos Ferenc, aki rendszeres résztvevője a Tervcaféknak.
Indulatoktól egyáltalán nem mentes írásának célpontjai azok a hirdetések is, melyek mindenféle csodaszerekkel kecsegtetik a gyanútlan (de minden újra fogékony) építkezőket.
Minden házépítő, házfelújító visszatérő dilemmája: eget rengető szenzáció vagy tapasztalatok nélküli ígérgetés egy-egy reklámozott technikai újdonság?
Infrafűtés, infrafólia – csodás ígéretek nyomában.
(Ha a bejegyzésre érkezik válasz, természetesen annak is szívesen helyet adunk!)

 

„Csodaszerek” a közelmúltból az épületgépészet területéről

Egyre gyakrabban felmerülő kérdés a házépítés, házfelújítás előtt állók részéről, hogy az internetes portálokon szinte mindenütt feltűnő infrafólia padló-/fal-/mennyezetfűtés valóban takarékos (a hirdető 25 %-os megtakarítást ígér!), vagy ez csak a szokás szerint érkező újabb földműves-vakítás.

Jogos a gyanakvás, hiszen elég csak néhány briliáns „találmányt” felsorolni az elmúlt évek terméséből a teljesség igénye nélkül:

Ionkazán, melyet 3 év tündöklés után 2016-ban betiltott a Piacfelügyeleti Hatóság. https://nol.hu/tud-tech/20131123-nem_mind_kazan_ami_fenylik-1428179

https://villanylap.hu/component/content/article/98-kiemelt-hirek/3964-dl-a-domino-vege-az-ionkazanok-aranykoranak

Kavitációs kazán
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/december/kavitacios-kazan-avagy-hogenerator-hoturbina-folyadekforgatasos-hoszivattyu

Az átverés ilyen megnyerő köntösben is érkezhet az Ön  monitorára is:

https://vipbusiness.hu/cegkatalogus/microsite/5806_cavitation_energy_systems_kft/

Ügyes a CES, EU-s milliókból (98,92 mFt) fejlesztik a semmit. Vajon szabadlábon vannak még?

A szélhámoskodó cégek lebuktatására van egy 99 %-os biztonsággal működő módszer. Gondolkodási időt nem hagyva kérdezzék meg (vagy elég elolvasni a weboldalukat): hogyan kell leírni az energia mértékegységét, a kilowattórát?? Még véletlenül sem találják el, keverik a kilométerperórával, meg melyik kisbetű, melyik nagy….
Méghogy grammatika, ők inkább csak feltalálni akarnak.
A CES mérnöke például így írja a website-on:  6 KW/h.  Hogy hol járhatott egyetemre, nincs is tippem. Egy mértékegységben két hiba 🙂

Nem írom ide a megoldást a szélhámosok kémkedése miatt, ha nem tanulták meg a 7. osztályban, akkor így jártak. Bár ha előveszik a villanyszámlát, ott olvasható a megfejtés. Miért is kell így elrejteni a tudást szegény feltalálók elől…..

 

 

Ön találkozott már ezekkel a hirdetésekkel?

A rövid történelmi áttekintés után nézzük meg tüzetesen az új csodafűtést, az inteligens (sic!) filmet. Persze, lehetett egy film intelligens, ha Jancsó Miklós rendezte, de akkor is két l-el kellene leírni! (Az intelligens film entellektüeleknek szól, a többiek nem értik.) Ezt viszont a fizikatanárok sem értik, erről majd a következő részben bővebben mesélek.

Nem vicc ez kérem, így fut a hirdetés az idokep-en és a youtube-on is, meg még ki tudja hol – egy l-el!

Íme, a bizonyíték:

16.09.05. Kardos kép 1.

A 12 érvet a fizika korrepetáláson majd kielemezzük, addig is felmerül a kérdés, miért kell minden szót Nagybetűvel kezdeni? Akkor majd többen kérnek ajánlatot?

Egy másik, szintén nagyon törekvő cég hirdetése:

16.09.05. Kardos kép 2.

Ez egy nagyon merész kijelentés, 25 % megtakarítás a gázfűtéshez képest!
Egy hét múlva utánaszámolunk!

Az anyanyelvünkkel is vannak gondjai a nagy igyekezetben, azon kívül is, hogy még a kötőszavakat is Nagybetűvel írja:

16.09.05. Kardos kép 3.A  legtöbben – mi magyar anyanyelvűek – a sokoldalút egybeírjuk.
Igaz, mi nem akarunk infrafűtést eladni.
16.09.05. Kardos kép 4.

 

 

Érdekes, az említett weboldalakon rengeteg egyéb dolgot hirdetnek különböző cégek. Azok mind egészen jók magyarból! Lehet, hogy ez egy kellemetlen mellékhatása az infrafűtésnek? Akkor iskolába már biztosan nem való!

Na de ne legyünk elfogultak, ha valaki nyelvtanból gyengécske, attól még lehet atomfizikus! Folytatás egy hét múlva, akkor fizika órát rendezünk infrából azoknak, akik megtisztelnek az érdeklődésükkel. A termék részletes és szigorú elemzése a szeptemberi Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklapban (VGF) olvasható majd.

A bejegyzés 2. része a jövő héten lesz elérhető, addig is szép nyárutót kíván Önöknek

Kardos Ferenc
botcsinálta nyelvtantanár

Ha tetszett a bejegyzés, ha hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Gépészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?