ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

– avagy, kinek hogyan éri meg 2021-ben építkezni ÁFA szempontból?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

ÁFA-visszaigénylés vagy 5% ÁFA?

Korábban már írtunk az otthonteremtési program résztvevői számára tavaly kihirdetett új lehetőségekről, ezen belül szóba került az 5%-os ÁFA, mint kedvezmény.  (Ide kattintva elérhető korábbi cikkünk!)
Azóta Novák Katalin azt is bejelentette, hogy 2021-től újra elérhetővé válik a maximum 5 millió forintig terjedő ÁFA-visszaigénylés azoknak, akik saját erős építkezésre vállalkoznak. 
Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor most hogyan éri meg építkezni ÁFA szempontból?
Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes végiggondolni, ha már folyamatban van az építkezésünk, és ha még csak most vágunk bele új otthonunk építésébe!

 

5% ÁFA és/vagy ÁFA-visszaigénylés?

Korábbi cikkünkben említettük, hogy akik 2021-ben generálkivitelezővel terveznek építkezni, azoknak 2021. január 1-től 27%-ról 5%-ra módosul az új építésű ingatlanok ÁFA-tartalma, és ehhez nem szükséges CSOK-ot sem igénybe venni.
Fontos újdonság viszont az akár két évvel ezelőtti kedvezményekhez képest is, hogy azok számára, akik CSOK-ot is igénybe vesznek, az 5%-os ÁFA is visszaigényelhetővé válik!
Sőt, ebben az esetben a visszaigényelt ÁFÁ-nak nincs maximum összege sem (ilyenkor nem él tehát az 5 millió forintos „ÁFA-plafon”!), tehát gyakorlatilag „áfamentesen” építkezhetnek a generálkivitelezővel építkező, CSOK-kal élő családok. 

Ebben az esetben az “adó-visszatérítést” az építési munkálatok végeztével, utólag kaphatjuk majd meg.
Ehhez 2022.  december 31-ig kell benyújtani ÁFA-visszaigénylési igényünket (CSOK igényléssel együtt). Így minden olyan 5%-os ÁFA tartalmú, 2020. december 31-ét követően kibocsátásra kerülő számla ÁFA tartalmát utólag visszakaphatjuk majd, amelyet az ügyletet bonyolító bank elfogad.
A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is előre meg kell majd finanszírozni.

 

27% ÁFA és visszaigénylése, maximum 5 millió forintig 

Azok sem maradtak azonban támogatás nélkül, akik nem generálkivitelezővel, hanem saját részre (mondjuk úgy saját szervezésben) építkeznek
Számukra 2021-től  ÚJRA elérhetővé válik az ÁFA-visszaigénylés lehetősége azaz az adó-visszatérítési támogatás .

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett 27%-os általános forgalmi adó összegével, de maximum csak 5 millió forint értékig.
A 27%-os áfa visszaigényléséhez is teljesítenünk kell az alapvető CSOK feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség -, de gyermek nem szükséges az adó-visszaigényléséhez. (Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre.)

Ebben az esetben a legfeljebb 5 millió forintos “adó-visszatérítést” az építési munkálatok előrehaladtával szakaszosan kaphatjuk meg. A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően, 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számla alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető a bankoknál.

 

Generálkivitelezővel vagy nélküle?

 

Érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen nettó árral kalkulálunk a tervezés során, mert ez jelentősen befolyásolhatja döntésünket, hogy magunk építkezzünk vagy inkább generálkivitelezővel építtessünk. Az alábbi táblázatban szemléltettük, hogyan alakulnak 30 és 40 millió Ft-os nettó költségvetéssel számolva a végső, bruttó árak

30 milliós ház ÁFA-visszatérítés vagy 5% ÁFA?

40 milliós ház ÁFA-visszatérítés vagy 5% ÁFA?

Tanulság: Magasabb nettó ár esetén jobban megérheti generálkivitelezővel építkezni.

 

Szerkezetkész állapotig generálkivitelezővel 5%, utána 27% ÁFA

A családi házak építtetése akkor tartozhat a kedvezményes 5%-os adómérték hatálya alá, ha az építésre a megrendelő fővállalkozónak vagy generálkivitelezőnek ad megbízást.
Az Áfa-tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés (generál kivitelezés) esetében a telek tulajdonosa, vagy ráépítésre jogosult személy vállalkozási (építési) szerződés keretében ad megbízást a generálkivitelezőnek arra, hogy részére az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlant adjon át.
Ilyenkor a megrendelő a generálkivitelezővel (mint adóalannyal) van kapcsolatban. Ő az, aki (illetve amely cég) az elkészült lakóingatlant egyetlen ügylet keretében adja át a megrendelőnek. Az ÁFA törvény 10. § d) pontja szerint az ilyen ügylet termékértékesítésnek minősül.
Kiemelném, hogy egy szerkezetkész ház is teljesíti már a termékértékesítés fogalmát!

 

Visszaigénylés: 5% vagy 27%? A kettőt nem keverhetjük!  

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ezt a kérdést jó alaposan járjátok körül!
Először talán érdemes tisztázni, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen formájú ÁFA-visszaigénylésre. Ez attól is függ, hogy vállaltunk-e gyermeket. Mindenképpen úgy érdemes sakkozni ÁFA szempontból, hogy FONTOS előre tudni, ÁFA-visszaigénylést csak egyszer lehet választani! Vonatkozik ez azokra is akik korábban esetleg már döntöttek és igényeltek (pl. 2019. december 31-ig) maximum 5 millió Ft-os ÁFA visszaigénylést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mikor kapjuk majd meg a visszaigényelt ÁFÁ-t, mert lehet hogy nem mindegy, hogy már az építkezés közben hozzájutunk a szakaszosan visszaigényelt ÁFÁ-hoz, vagy csak utólag, a felépült ház illetve lakás átadásával. 

 

Családban és mégis generálkivitelezővel

Akiknél esetleg van építési vállalkozó a családban (akár egyenesági rokoni viszony) és a családnak építene lakást vagy házat, de a család nem tud vagy nem szeretne gyermeket vállalni, akkor számukra is elérhető az 5%-os ÁFA (természetesen a kapcsolódó feltételeket ugyanúgy betartva), abban az esetben, ha a generálkivitelező cég piaci áron számlázza tovább az elkészült otthont.
Erről egyik építkezőnk kért és kapott NAV állásfoglalást, amely szakmai véleménynek minősül, de természetesen nem kötelező érvényű. 

„Az Áfa tv. 67. § (1) bekezdése alapján az ellenérték helyett a szokásos piaci ár az adó alapja abban az esetben, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása nem független felek között történik, feltéve, hogy a) az ellenérték aránytalanul magas a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját egyébként az adólevonási jog nem egészben illeti meg;b) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybevevőjét az adólevonási jog nem egészben illeti meg;c) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját az adólevonási jog nem egészben illeti meg, valamint a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása közérdekű jellegére tekintettel mentes az adó alól (pl. adó alól mentes ingatlanértékesítés). Amennyiben a fenti a)-c) pontokban felsorolt feltételek egyike sem áll fenn a beadvány szerinti esetben, akkor továbbra is az ellenérték tekintendő az adó alapjának.”

Ha kérdésetek van, kérdezzetek a kommentek között! (Ha tudunk, válaszolunk 🙂 )

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Építkezés, Építkezés előkészítése, Jogi háttér, Költségvetés, Pénzügyek

Vélemény? (63) ↓

63 Hozzászólások

 1. Borsos Miklós január 11, 2021

  Egy kacifántos kérdés: külterületre építkezünk rövidesen, ahova a helyi szabályozás alapján olyan gazdasági épület építhető, melynek 50%-a lakás célú. Ilyenkor mi a helyzet az 5%-os ÁFÁval vajon?

  Előre is köszönöm a választ. 🙂

  Miki

  reply
 2. Nagy-Paulik Evelyn január 11, 2021

  Kedves Építőközösség!

  Számomra még az a kérdéses, hogy egy építési vállalkozó miként tud előre megfinanszírozni egy teljes ház építési költségeit? Működik az előlegszàmla is 5%-os áfával?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 13, 2021

   Kedves Evelyn!

   Igen, elméletileg működik, ha minden feltételnek megfelelnek. Érdemes azt is figyelembe venni, ha fordítottan adózik a kivitelező.

   Az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés kapcsán megjegyzendő, hogy abban az esetben, ha az ügyletben érintett felek olyan áfa vagy eva alanyok, amelyek megfelelnek az Áfa tv. 142. § (3)-(4) bekezdéseiben meghatározott feltételeknek, a termékértékesítésre az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés a) pontja alapján fordított adózás alkalmazandó, vagyis az ügylet után a vevőt terheli az adófizetési kötelezettség. Az 5%-os adómérték alkalmazhatósága szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az adófizetési kötelezettség tekintetében az egyenes vagy a fordított adózásra vonatkozó előírások alkalmazandóak.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 3. Geri január 12, 2021

  Az 5%-os ÁFA visszaigénylés pontos menetéről lehet tudni valamit? „ÁFA tartalmát utólag visszakaphatjuk majd, amelyet az ügyletet bonyolító bank elfogad” tehát a bank fogja utólag a számlámra utalni az ÁFA összegét?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 13, 2021

   Kedves Geri!

   Kérem, hogy pénzügyi partnerünket keresse ez ügyben, Ő a visszaigénylésben is tud majd segíteni a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. pénzügyi közvetítőjeként.
   Selmeczi Róbert

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 4. Szalóki Zsuzsanna január 12, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Nekünk 2018.11.01 utánlett éles a naplónk, 2019.12.31-ig 5%-os ÁFA igénybevételére voltunk jogisultak. A tavalyi évben már csak 27%-os ÁFA kulccsal kaphattunk számlákat. (Generálkivitelezőnk van)
  Idéntől akkor ismét 5 %-os számláink lehetnek?
  Illetve CSOK-osok vagyunk, akkor talán még az idei számlák után az ÁFÁ-t is visszaigényelhetjük?

  Nagyjából 55-60%-on állunk készültséggel.

  Válaszát előre is köszönöm, Szalóki Zsuzsi

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 1, 2021

   Kedves Zsuzsanna!

   Pontosítanám a válaszomat, az alábbiak szerint:

   ÁFA-visszatérítési támogatás (nem generálkivitelezővel történő építkezés esetén)

   A Pénzügyminisztérium, lakásépítésekhez igényelhető állami támogatásokról kiadott tájékoztatója szerint :

   Az ÁFA-visszatérítési támogatás Magyarország bármely településén épített új lakás megvalósításához 2021. január 1-jét követően benyújtott kérelem alapján igényelhető, ha a támogatást igénylő a támogatás igénylési feltételeinek maradéktalanul meg tud felelni.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal igényelhető a fenti költségekre 2018. január 1-jét követően kibocsátott számlák alapján – legkésőbb 2022. december 31-ig.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

   70%-os számlabemutatási kötelezettség!!!

   A támogatás igénybevételének feltétele továbbá – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással –, hogy az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést, és a támogatás folyósításához az építési költségvetés legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.

   ÁFA-visszatérítési támogatás (generálkivitelezővel történő építkezés esetén)
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségekre, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás összege megegyezik a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett, kizárólag 5%-os általános forgalmi adó összegével, összeghatár nélkül.

   Összefoglalva: Az anyagról (pl.) kaphatod a számlát TE, de annak 27%-os ÁFA tartalmát, nem fogod tudni visszaigényelni a 70%-os számlabemutatási kötelezettség miatt.

   Itt találsz bővebb információt: https://www.dtbank.hu/application/files/4416/1113/5992/PM_Lakasepites_tajekoztato_legfeljebb_ket_gyermek_20210101.pdf

   A Ti esetetekben, az 5%-os ÁFA után tudnátok visszakérni az ÁFÁ-t, de csak a 2021-es teljesítésű számlák után. Továbbá, ahhoz hogy visszakapjátok az 5% ÁFÁ-t, 2021-ben kellene a CSOK-ot igényelni, ami viszont sajnos már nem lehetséges, hiszen előbb igényeltétek. 🙁

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 5. Németh Ildikó január 12, 2021

  Kedves Építő Közösség!

  ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA? cikkel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Jól értelmezem, hogy amennyiben generálkivitelezővel építtetem a házam, akkor az ÁFA mértéke 5 %, így ez esetben a generálkivitelező számláz felém 5 %-kal, így az ÁFA nem visszatérítés formájában kerül kompenzálásra?

  Amennyiben CSOK-ot is igénybe veszek, akkor az 5 % ÁFA is visszaigényelhető.
  A cikkük alábbi mondatával kapcsolatban lenne kérdésem: „Ebben az esetben az “adó-visszatérítést” az építési munkálatok végeztével, utólag kaphatjuk majd meg.” – Ez a 27 % ÁFA teljes összegének az utólagos visszatérítésére vonatkozik, vagy csak a CSOK-kal érintett 5 %-ra vonatkozik?

  Köszönöm válaszukat!
  Üdvözlettel:
  Ildikó

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Ildikó!

   Igen, ha generálkivitelezővel építtettek (vagy vásároltok) új ingatlant, a 2020. december 31. után kiállított számlák már 5%-os ÁFA tartalommal kerülnek majd kiállításra, amennyiben a többi feltétel is teljesül.

   Ebben az esetben nem kaptok 27%-os ÁFA tartalommal számlákat, hanem az 5%-os ÁFA tartalmú számlák Áfa tartalmát lehet visszaigényelni (ÁFA visszatérítési támogatás), amennyiben CSOK-ot is vesztek igénybe, figyelembe véve természetesen a számla kibocsátások dátumát és az egyéb 5% ÁFA visszaigényléshez kötött feltételeket.

   Az 5%-os ÁFA visszatérítési támogatást kérelmezni kell, EGYIDŐBEN, amikor a CSOK illetve egyéb támogatásokat, hitelt, stb. kérelmezitek, igénylitek. 27%-os ÁFA tartalmú számlák ebben az esetben nem lesznek elfogadhatóak. A kérlemek, szerződések megkötésekor a bank tájékoztatni fog benneteket, hogy pontosan hogyan történik majd a számlabemutatás és milyen összeghatárig kell teljesíteni azokat, annak függvényében, hogy mit és hogyan, milyen összegben (hitel, CSOK, egyéb támogatások stb.) igényeltek.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 6. Csépes Tamás január 12, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Nagy érdeklődéssel olvasom a következő bekezdést:

  27% ÁFA és visszaigénylése, maximum 5 millió forintig

  Mi most kezdtünk a leendő otthonunk bővítésébe és ez nagy segítség lenne. Az épület jelenleg sajnos még nyaralóként van nyilvántartva és jelenlegi állapotában nem minősíthető még át. Így is visszaigényelhető vajon az ÁFA? Vagy ha jelenleg még nem is akkor esetleg az átminősítés után?

  Köszönöm!

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Tamás!

   Az említett lehetőség a nem generálkivitelezéssel megvalósuló új lakás építés esetén igényelhetitek:

   a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
   b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 7. Erzsi január 13, 2021

  Ha 2020-ban kezdtük az építkezést és idén fogjuk befejezni, saját tulajdonú telekre, generál kivitelezői szerződéssel, akkor melyik kedvezményt tudjuk igénybe venni? Illetve a kedvezmény csak a január 1. után keletkezett számlákra él? CSOK-ot felvesszük, folyamatban van a kiutalás a készültség alapján.

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Erzsi!

   Az 5%-os ÁFA visszatérítési támogatást kérelmezni kell, EGYIDŐBEN, amikor a CSOK illetve egyéb támogatásokat, hitelt, stb. kérelmezitek, igénylitek. Azonban azt is tudni kell, hogy az 5%-os ÁFA visszaigényléséhez a vételár legalább 70%-áról 5% ÁFA tartalmú, 2020. december 31-ét követően kibocsátásra kerülő számla benyújtása szükséges.

   Bővebb információért érdeklődjetek a bankotoknál, számotokra, hogyan érhető el az áfa visszatérítési támogatás.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 8. János január 13, 2021

  Üdvözlöm!
  2020-ban kezdtük az építkezést. Jelenleg kb. 40%-os a készültség. Ha összesen lesz 20 millióról számlám, akkor visszaigényelhetem az 5 millió áfát így is, hogy 40%-os a készültség?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves János!

   Elméletileg igen, ha minden egyéb feltételnek megfeleltek, nem generálkivitelezővel építetek új lakóingatlant. 2018. január 1-jén vagy azt követően, 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig lehet igényleni az ÁFA visszatérítési támogatást.

   Részletekért érdemes felkeresni a bankotokat.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 9. Szendi Attila január 14, 2021

  Kedves Építőközösség!

  Kérdésem az lenne -mivel az interneten rengeteg butaság is kering- hogy az 5%-os áfa visszaigénylés csak a generálkivitelező által kiállított számlákra vonatkozik? Arra gondolok pl., hogy a napelemszerelő cég nekem számláz és nem a generálosnak. Illetve mennyivel jobb az, ha a generálosnak számláz? (Rációt nem látok benne, hisz a generálos is azt a számlát kapná meg, amit én csak még rá dob a 27%-os áfás számlára plusz 5%-ot. Vagy tévedek?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  reply
  • Ranett január 29, 2021

   Kedves Attila!
   Ez a kérdés engem is érdekel. Válasz érkezett már rá?

   reply
   • Csala Zsuzsanna február 1, 2021

    Kedves Anett!

    Válaszoltam. 🙂

    Üdvözlettel,
    Kovácsné Csala Zsuzsanna

    reply
  • Csala Zsuzsanna február 1, 2021

   Kedves Attila!

   ÁFA-visszatérítési támogatás (nem generálkivitelezővel történő építkezés esetén)

   A Pénzügyminisztérium, lakásépítésekhez igényelhető állami támogatásokról kiadott tájékoztatója szerint :

   Az ÁFA-visszatérítési támogatás Magyarország bármely településén épített új lakás megvalósításához 2021. január 1-jét követően benyújtott kérelem alapján igényelhető, ha a támogatást igénylő a támogatás igénylési feltételeinek maradéktalanul meg tud felelni.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal igényelhető a fenti költségekre 2018. január 1-jét követően kibocsátott számlák alapján – legkésőbb 2022. december 31-ig.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

   70%-os számlabemutatási kötelezettség!!!

   A támogatás igénybevételének feltétele továbbá – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással –, hogy az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést, és a támogatás folyósításához az építési költségvetés legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.

   ÁFA-visszatérítési támogatás (generálkivitelezővel történő építkezés esetén)
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségekre, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás összege megegyezik a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett, kizárólag 5%-os általános forgalmi adó összegével, összeghatár nélkül.

   Összefoglalva: Az anyagról (pl.) kaphatod a számlát TE, de annak 27%-os ÁFA tartalmát, nem fogod tudni visszaigényelni a 70%-os számlabemutatási kötelezettség miatt.

   Itt találsz bővebb információt: https://www.dtbank.hu/application/files/4416/1113/5992/PM_Lakasepites_tajekoztato_legfeljebb_ket_gyermek_20210101.pdf

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 10. Zsolt január 15, 2021

  Kedves Csala Zsuzsanna,

  Szentendrén üdülőövezetben építenénk saját erős beruházás keretében egy 200m2 körüli hasznos alapterületű házat, aminek a minősítése hivatalosan kivett üdülő/udvar lesz. Érdeklődnék, hogy az áfa visszaigénylés 5MFt-os értékhatárig igénybe vehető-e a létesítendő ingatlanra és ha igen, akkor milyen módon?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  Zsolt

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 22, 2021

   Kedves Zsolt!

   Külterületi ingatlanra nem vehető igénybe az áfa visszatérítési támogatás, legjobb tudomásom szerint. Van azonban pár kivételes eset, ezt érdemes egyeztetni a bankkal, hogy a Ti konkrét ingatlanotok, esetleg nem tartozik-e ezek közé a kivételek közé.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Zsolt január 22, 2021

    Kedves Zsuzsanna,

    az ingatlan nem külterületen, hanem belterületen található, csak az övezeti besorolása üdülő, azaz a tulajdoni lapon nem lakóház, hanem üdülő épület fog szerepelni. Ezen kívül a banki kapcsolatfelvétellel kapcsolatban szeretnék egy kis felvilágosítást kérni, hogy miért kell bankhoz fordulni, milyen szerepet játszanak az áfa visszatérítésben?

    Üdvözlettel:
    Zsolt

    reply
    • Csala Zsuzsanna január 25, 2021

     Kedves Zsolt!

     Ügyintézéssel kapcsolatban, fordulj kérlek pénzügyi partnerünkhöz, Selmeczi Róberthez, a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. munkatársához.

     selmeczi.robert@mpk.hu

     Üdvözlettel,
     Kovácsné Csala Zsuzsanna

     reply
    • Katalin március 24, 2021

     Egészen pontosan ezek érdekelnének engem is.
     Szentendrén, belterületen, de üdülőépületre lennék kiváncsi, és én sem értem, hogy mi a bank szerepe az áfa visszaigénylésben.

     reply
 11. Szentivánszky Sára január 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Most kezdjük az építkezést, szerkezetkész állapotig generálkivitelezővel dolgozunk, utána magunk szervezzük a munkát. A generálkivitelezős részhez 5% áfás ajánlatot kaptunk. A cikk alapján úgy értelemezem, hogy ebben az esetben, ha a számításaink jobban jönnek ki a 27%-os áfa visszaigénylésével, akkor választhatjuk azt.

  Egy kérdésem lenne a pénzügyi oldalával kapcsolatban. Az ÁFA visszaigénylés akkor is működhet a 2020. december 31. és 2022. december 31. közötti számlákra, ha most csak piaci alapú hitelt veszünk fel és a CSOK-ot csak a generálkivitelezés után, várhatóan 2022. január elején igényeljük?

  Köszönettel: Szentivánszky Sára

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 25, 2021

   Kedves Sára,

   Mielőtt ebbe így belevágnátok, azt javaslom vegyétek fel a kapcsolatot egy bankkal vagy pénzügyi közvetítőnkkel, Selmeczi Róberttel a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. munkatársával. Véleményem szerint ez így nem fog tudni működni, de erre a bank mondja rá a végső választ.

   selmeczi.robert@mpk.hu

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 12. Borgulya Dóra január 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna,

  Szeretnék megerősítést kapni a kapcsán, hogy ha vettünk egy üh-1 besorolású, üdülőövezeti telket, amire a családi házunkat szeretnénk építeni, akkor generálkivitelező esetében is számolhatunk az 5%os áfával?

  A telek nem úgy néz ki, hogy átminősítésre fog kerülni sajnos a közeljövőben. Az építési 100%okat be fogjuk tartani, de a használatba vételi engedély során a ház nyaralóként lesz nyilvántartva.

  Tehát, a fent leírtak körülményei engedélyezik a generálkivitelezés során kiállított 5%os áfát?

  Tisztelettel és köszönettel,
  Dora

  reply
 13. Dóra Borgulya január 18, 2021

  Kedves Zsuzsanna,

  Szeretnék megerősítést kapni a kapcsán, hogy ha vettünk egy üh-1 besorolású, üdülőövezeti telket, amire a családi házunkat szeretnénk építeni, akkor generálkivitelező esetében is számolhatunk az 5%os áfával?

  A telek nem úgy néz ki, hogy átminősítésre fog kerülni sajnos a közeljövőben. Az építési 100%okat be fogjuk tartani, de a használatba vételi engedély során a ház nyaralóként lesz nyilvántartva.

  Tehát, a fent leírtak körülményei engedélyezik a generálkivitelezés során kiállított 5%os áfát?

  Tisztelettel és köszönettel,
  Dora

  reply
 14. Dvorszky Ferenc január 19, 2021

  Mi a helyzet akkor, ha nem vállalunk gyereket, de kétlakásos családi házat építünk? Nincs generálkivitelező. Az egyik lakás a férj, a másik a feleség nevén lenne.
  köszönöm a választ.

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 25, 2021

   Kedves Ferenc,

   Amennyiben nem generálkivitelezővel építkeztek, 27%-os áfával számolhattok és ha megfeleltek a feltételeknek, áfa visszatérítési támogatást vehettek igénybe 5 millió Ft értékig.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 15. Bálint január 21, 2021

  Mi 2020-ban keztünk el építkezni generálkivitelezővel, 27%-os számlákat kaptunk és fizettünk, szerkezetkész állapotig jutottunk. A 2021-es számlákat 5% áfával fogjuk kapni.
  Most tervezzük felvenni a CSOK-ot, melyik áfa-visszatérítéssel élhetünk?
  – Az 5%-os visszatérítéssel gondolom élhetünk.. de írtatok itt fenn egy 70%-os feltételről.. hol írja a jogszabály, hogy 70%-ról kell 5%-os áfa? 100%-ról lesz számlánk, de nem biztos, hogy a 70%-ot kiteszi az 5%-os áfás rész.
  – Élhetünk a 27%-os áfa visszatérítéssel? A 2020-as számláinkra vonatkozóan kérnénk áfa-visszatérítést. Hol ír a jogszabály arról, hogy generálkivitelezős számla nem jó?

  köszönöm!

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 25, 2021

   Kedves Bálint!

   Úgy vélem, érdemes azzal a partnerrel (bankkal) végigbeszélni a számlákat részleteiben, akinél az ÁFA támogatás igénylitek és a CSOK-ot is felveszitek. A 70%-os számlabemutatási feltételről is tőlük kaphattok bővebb felvilágosítást.

   A nem generálkivitelezéssel épülő új házak 27%-os áfa visszatérítésre vonatkozóan még csak Novák Katalin szóbeli kihirdetése történt meg, hivatalosan ez a rész még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

   Ügyintézéssel kapcsolatban, fordulj kérlek pénzügyi partnerünkhöz, Selmeczi Róberthez, a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. munkatársához.

   selmeczi.robert@mpk.hu

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 16. Baranyi Zoltán január 26, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Végig olvastam a rendeletet és eme nagyszerű blognak írásait.
  Kicsit félve teszem fel a kérdést, mert érzem hogy nem fogok jól kijönni ebből a nagy katyvaszból.
  Kérdés:
  2019. 10.24 előtt kezdtük el az építkezést 2020 júniusában igényeltük és kaptuk meg a CSOKot ott még nem is volt szó 5% -os áfáról és a visszaigénylés lehetőségéről.
  Ön szerint a mostani helyzetben igényelhetek bármit is vissza?

  Válaszát előre is köszönöm.

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 28, 2021

   Kedves Zoltán!

   Nagyon sok hasonló kérdést kaptunk, mert nagyon sokan járnak hasonló cipőben és sajnos nincsenek jó híreim. Ezért hamarosan közzé teszünk egy blogbejegyzést, amelyben részletezzük, hogy sajnos kik nem élhetnek ezzel az elsőre jól hangzó adó-visszatérítési támogatással.

   Hivatalos PM állásfoglalás alapján a kérdésedre a válasz:

   „Amennyiben az ügyfelek az építkezés bekerülési költségei vonatkozásában már kötöttek családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) támogatási szerződést, akkor 2021. január 1-jét követően igényelhető adó-visszatérítési támogatásra már utólag, külön nem nyújthatnak be támogatási kérelmet.”

   És itt található a hivatalos PM tájékoztató, amelyben részletezik: https://www.dtbank.hu/download_file/1900/428

   „FONTOS! A 2.2.1. pontban részletezett adó-visszatérítési támogatás önállóan (családi otthonteremtési kedvezmény igénylése nélkül) is igényelhető a hitelintézeteknél. De, ha az új lakás bekerülési költségeinek finanszírozásához a támogatást igénylő családi otthonteremtési kedvezményt, a hozzá kapcsolódóan igényelhető többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsönét, és az adó-visszatérítési támogatást is igénybe
   kívánja venni, akkor a támogatásokat csak egyidejűleg, egy támogatási kérelemben igényelheti a hitelintézettől. ”

   A fentiektől függetlenül, azonban minden helyzetet egyedileg érdemes megvizsgálni.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 17. Tarjányi Péter február 1, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Most 2021 elején kezdjük az építkezést. Szerkezetkész állapotig generál kivitelezésben, utána saját szervezésben. Ennek megfelelően a generálkivitelezőtől 5%-os számlát kapunk, utána pedig fizetjük a 27% ÁFÁ-t. Mivel CSOK is van a képben, így jól értem, hogy ha az 5%-os szerkezetkész kivitelezés számlája teljesíti a 70%-os kritériumot, akkor az 5% ÁFA is visszaigényelhető? Illetve ha teljesítem a 70% számlabemutatást, de a generálkivitelezés 5%ÁFÁ-s számlája a teljes költségvetésből csak 60%-ot tesz ki, akkor egyáltalán nem élhetek ÁFA visszaigényléssel?

  Üdvözlettel: Tarjányi Péter

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 1, 2021

   Kedves Péter!

   Hamarosan közzé teszünk egy új blogbejegyzést és megpóbálunk minden kérdésre választ találni. Addig kérlek tanulmányozzátok át ezt a tájékoztatót:
   https://www.dtbank.hu/application/files/6316/1113/5191/PM_Lakasepites_tajekoztato_legalabb_harom_gyermek_20210101.pdf

   A Pénzügyminisztérium, lakásépítésekhez igényelhető állami támogatásokról kiadott tájékoztatója szerint :

   Az ÁFA-visszatérítési támogatás Magyarország bármely településén épített új lakás megvalósításához 2021. január 1-jét követően benyújtott kérelem alapján igényelhető, ha a támogatást igénylő a támogatás igénylési feltételeinek maradéktalanul meg tud felelni.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal igényelhető a fenti költségekre 2018. január 1-jét követően kibocsátott számlák alapján – legkésőbb 2022. december 31-ig.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

   70%-os számlabemutatási kötelezettség!!!

   A támogatás igénybevételének feltétele továbbá – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó-visszatérítési támogatással –, hogy az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést, és a támogatás folyósításához az építési költségvetés legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.

   ÁFA-visszatérítési támogatás (generálkivitelezővel történő építkezés esetén)
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségekre, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.
   A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.
   Az ÁFA-visszatérítési támogatás összege megegyezik a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett, kizárólag 5%-os általános forgalmi adó összegével, összeghatár nélkül.

   Ha Ti idén kezdtek és generálkivitelezővel építkeztek, akkor 5%-os ÁFA tartalmú számlákat fogtok kapni. Ha CSOK-ot vesztek igénybe, visszakapjátok az 5% ÁFÁ-t. NAGYON FONTOS! Csak akkor kapjátok vissza az 5% ÁFÁ-t, ha egyszerre adjátok be az áfa visszatérítési támogatásról és a CSOK-ról (egyéb hitelekeről, ha lesz) a papírokat.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
  • Ambrús Henrietta december 10, 2022

   Kedves Péter!

   Mi is ebben a cipőben vagyunk. Végül hogyan alakult a helyzetük? Melyik opcióval jàrtak jobban?
   Előre is köszönöm a vàlaszt

   reply
 18. Balázs Brigitta február 1, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  A Dream House Factory Kft. Cégvezetőjeként, generálkivitelezők vagyunk.

  Több rétegű a kérdésem.

  Első kérdés:
  Mi van abban az esetben, ha szerkezetkész állapotra építünk, tehát a tulaj maga fejezi be a munkálatokat.
  CSOK-os építkezés. Ebben az esetben 5% vagy 27%-os Áfával kell számolnunk?

  Második kérdésem:
  Kulcsrakész állapotra építünk, CSOK-os családnak, viszont a szerződést még 2020.május-ban kötöttük. El is kezdtük a munkálatokat és már állítottam is ki számlát 9.000.000 Ft-ról, 27%-os Áfával tavaly. A CSOK elbírálás miatt, hónapokat csúsztunk, így csak 2021-ben tudjuk folytatni az építkezést. Ebben az esetben 5% vagy 27%-os Áfával kell számolnunk?

  Illetve a harmadik kérdésem:
  Van két szerződésem 2020-ból, ahol szerkezetkész állapotra kötöttünk szerződést, szintén állítottam ki már számlákat tavaly, 27%-al, ezeknél nincs CSOK. Viszont a kivitelezés idei befejezéssel fog befejeződni.
  Szintén a kérdésem, hogy ezeknél 5%, vagy 27%-os áfával kell majd kalkulálnunk?

  Egyelőre részünkről nagy a zűrzavar áfa ügyben.

  Nagyon remélem tud segíteni, hogy valamiképpen kitisztuljanak a dolgok.

  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 1, 2021

   Kedves Brigitta!

   5% ÁFA – mikor és ki élhet vele?
   2021. január 1-től 27%-ról 5%-ra módosul az új építésű ingatlanok ÁFA tartalma.
   Vonatkozik ez minden 2021. január 1-jét követően műszaki átadásra kerülő új ingatlanra.
   5%-os adókulcsot lehet alkalmazni akkor is, ha az említett ingatlanok adásvételi szerződése 2020-ban köttetett, de teljesítésre csak 2021. január 1-je után kerül sor.
   Az 5%-os ÁFA alkalmazása NEM kapcsolódik CSOK igénybevételéhez.

   5% ÁFA – milyen típusú új ingatlanra alkalmazható?
   2021. január 1-től, az áfa törvény 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat 50. és 51. sora szerint:

   olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert (kivéve az 59. pont szerinti lakást)
   olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. (Ez a pont vonatkozik értelemszerűen a családi házakra.)

   5% ÁFA – mettől meddig alkalmazható?
   Az 5% ÁFA minden olyan építési engedély esetében érvényes lesz, melyet 2022. december 31-ig kiadnak vagy eddig az időpontig megtörténik és visszaigazolást nyer az egyszerű bejelentés. Minden ilyen új ingatlan esetén 2026. december 31-ig alkalmazható az 5%-os ÁFA.

   Kiemelném, hogy egy szerkezetkész ház is teljesíti már a termékértékesítés fogalmát, így 2021-ben 5%-os ÁFA kulcs alá tartozik, ha megfelel a fenti követelményeknek.

   Mindhárom kérdésre ugyanaz lesz a válasz: 5% lesz az ÁFA, ha a fenti követelményeknek megfelel a ház. Az 5%-os ÁFA alkalmazása NEM kapcsolódik CSOK igénybevételéhez.

   Remélem tudtam segíteni.

   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Balázs Brigitta február 2, 2021

    Kedves Zsuzsanna!

    Nagyon szépen köszönöm szíves válaszát.

    Végre, valaki érdemi segítséget nyújtott!

    Nagyon szépen köszönöm!

    Balázs Brigitta

    reply
 19. Béla február 10, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Az építettő szemszögéből szeretném kérdezni, hogyha jól értem, a generálkivitelező bruttó áron szerzi be az építőanyagokat, majd a munkaköltségekkel együtt meghatározott összköltségre teszi rá a 27% ÁFA-t, amely most 5% lett.

  Tehát csak az építőanyagokat vizsgálva, én mint építtető, a generál profitját nem számolva, kifizetem az építőanyag bruttóját, és még a csökkentett áfát. Ezt jól értem? Mert ilyen szempontból lényegesen előnyösebb az építekezés saját szervezésben, mert akkor az 5 M Ft ÁFA-ig nettó árat fizetek az építőanyagokért.

  Köszönettel:
  Béla

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 17, 2021

   Kedves Béla!

   Amikor a kivitelező megveszi az anyagot (nettó+ 27% ÁFA) bruttó árat fizet érte és amikor majd kiszámlázza, (bár tételesen ezt így nem fogod látni) nettó+ 5% ÁFA áron teszi majd. Ezzel úgymond nem jár „jól”, hiszen előre meg kell finanszíroznia a többlet ÁFA-t, bár a különbözetet a NAV-tól visszakapja (már viszonylag gyorsan).

   Az, hogy a kivitelező hogyan adózik (fordítottan vagy sem), az a Ti szempontotokból csak úgy nyilvánul meg, hogy milyen ÁFA tartalmú számlát kaptok majd. (Ezt érdemes előre tisztázni.) Azzal viszont érdemes kalkulálni, hogy a haszon mértéke általában nagyobb, ha a vállalkozónak többlet költségeket (ÁFA előfinanszírozása) is finanszíroznia kell, de ez nem törvényszerű, a vállalkozó döntésétől függ.

   Az ÁFÁ-t minden termékértékesítés után a végfelhasználó fizeti meg, melynek alapja a nettó ár.

   Saját szervezésben történő építkezésnél is bruttó árat fizetünk az építőanyagokért, azonban azzal a különbséggel, hogy 5 M Ft erejéig élhetünk az adóvisszatérítési támogatás lehetőségével és később visszakapjuk azt.

   Remélem tudtam segíteni ebben a kérdésben.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 20. István február 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Két kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

  1. Nem túl fiatalon, 57 évesen szeretnénk új családi házat építeni, értelemszerűen a Csok. már nem szempont, viszont 2000-2003 körül, az akkori építkezésünkhöz már kaptunk ÁFA visszatérítést.
  Ezek alapján kaphatunk-e ÁFA visszatérítési támogatást a jelenlegi építkezésünkhöz?

  2. Jól gondolom, hogy ha szerkezetkész állapotig generál kivitelezővel végeztetjük a munkát, az csak 5 % -os áfatartalmú számlát állíthat ki részemre?
  A fenti esetben viszont azt nem adhatom be áfa visszatérítéshez, így a fennmaradó összegre nem tudom az adható támogatásnak csak egy kis részét igénybe venni.
  Lehetséges az is, hogy egyáltalán nem, mivel a fennmaradó 27%-al kiállított számláim nem érik el a bekerülési költség 70%-os mértékét?
  +1. Ha az eddigieket jól értelmezem, jobban járok, ha a generál kivitelezőt kihagyom, és mindent saját szervezésben végeztetek?
  Köszönettel: István

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 17, 2021

   Kedves István!

   Első kérdésére válaszolva, azt gondolom, hogy kaphattok ÁFA visszatérítési támogatást, de erről lehet hivatalos nyilatkozatot érdemes kérni, hogy teljesen biztos legyen.

   A második kérdés pedig megválaszolta önmagát, igen, én is így látom, a Ti esetetekben jobban megéri, ha nem generálkivitelezővel építkeztek (ÁFA visszatérítési támogatás szempontjából).

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 21. Gyula február 19, 2021

  Kedves Zsuzsanna,

  Segítségét szeretném kérni a megértésben, 2019-nyarán kezdtem el építkezni, nem generálkivitelezővel, vállalkozókkal egyszerű bejelentéssel családi ház építése e-napló vezetve.
  Természetesen nekem is vannak számláim 27%-os áfával. Én élhetek a visszaigényléssel? Mikor kell megtennem az igénylést, ugye az szerepel hogy a ház készültségi fokával az előrehaladtával, de csak egyszeri alkalommal.
  Meg kéne várnom amikor összegyűlik a számlák összege hogy elérje a 5milliós maximumot, rám is vonatkozik a bekerülési költség 70%-os kikötés?

  Köszönöm a segítségét előre is!

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 24, 2021

   Kedves Gyula!

   Igen, élhettek a visszaigényléssel, amennyiben még nem igényeltetek CSOK-ot vagy az ahhoz kapcsolódó hitelt, mert ebben az esetben az adó (ÁFA) visszatérítési kérelmet, csak ezekkel együtt lehet beadni. Amennyiben nem vesztek igénybe sem CSOK-ot sem a hozzá kapcsolódó hitelt, idén igényelhetitek az adó visszatérítési támogatást valamelyik pénzintézetnél.

   Javaslom minél előbb keressetek fel egy bankot és érdeklődjetek a részletekről.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 22. Nagy Lidia április 13, 2021

  Üdvözlöm,

  Építési telket szeretnénk vásárolni de nem tudjuk még hogy mikor építkezünk. Visszaigényelhetjük-e az ÁFÁ-t úgy hogy még nincs is elkezdve az építkezés?
  köszönöm
  Lidia

  reply
  • Csala Zsuzsanna április 26, 2021

   Kedves Lidia,

   Remélem jól értem a kérdést, megpróbálok válaszolni. Amennyiben nem magánszemélytől vásároljátok a telket és lesz a telekvásárláson ÁFA, akkor a telekre jutó ÁFA is beleszámít az építkezés költségvetésébe és az 5 millió Ft-os ÁFA támogatás felhasználható rá, amennyiben jogosultak vagytok az ÁFA támogatást igénybe venni. A jogosultságot a bank vizsgálja. Fontos! Ha más egyéb támogatást is vennétek fel (akár a később kezdődő építkezés kapcsán), együtt kell majd beadnotok az igényléseket az ÁFA támogatás, hitel, CSOK egyéb igényekkel (ha lesznek ilyenek).

   Üdv,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 23. április 24, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Korábban (2018-ban) már építtettünk 5%-os áfatartalommal új építésű lakást, CSOK-ot igénybe vettük 2 gyermekre, jelenleg pedig igénybe szeretnénk venni új családi ház építéséhez az 5 millió ft Áfa visszatérítést. Igényelhető ebben az esetben az Áfa visszatérítés? A lakást eladnánk, a CSOK-ot pedig átterheltetnénk a családi házra.

  Köszönettel: Zé

  reply
  • Csala Zsuzsanna április 26, 2021

   Kedves Zé!

   Úgy gondolom, hogy a 2018-as szabályoknak megfelelően alkalmazott 5%-os ÁFA kulcs alkalmazása és az 5 millió Ft-os Áfa visszatérítési támogatás nem ugyanaz, így vélhetően igényelhetitek az áfa visszatérítést, de erről hivatalosan egy bank fog tudni nyilatkozni, ők fogják megvizsgálni, elbírálni kérelmeteket. A CSOK-ot is igényelhetitek 3 gyermekre, új ház építése esetén, a bank majd tájékoztatni fog, hogy a korábban két gyermekre igénybevett összeg, levonásra kerül majd az új támogatás összegéből. Egyben kell majd a két támogatás igénylést beadnotok.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdv,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 24. Mészáros Ádám június 11, 2021

  Építési telket vásároltunk 27%-os ÁFÁ-val magánszemélytől, mert az eladó annyi telket adott el, hogy ÁFA körbe tartozik. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor vissza tudjuk-e igényelni a telek után ezt az ÁFA összeget 5 millió forint erejéig?

  Köszönöm válaszukat,

  reply
  • Csala Zsuzsanna június 14, 2021

   Kedves Ádám!

   Igen, erről írtunk ebben a cikkünkben: https://www.epitemahazam.hu/afa-visszaigenyles-vagy-5-afa/
   „Azok sem maradtak azonban támogatás nélkül, akik nem generálkivitelezővel, hanem saját részre (mondjuk úgy saját szervezésben) építkeznek!
   Számukra 2021-től ÚJRA elérhetővé válik az ÁFA-visszaigénylés lehetősége azaz az adó-visszatérítési támogatás .

   A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett 27%-os általános forgalmi adó összegével, de maximum csak 5 millió forint értékig.
   A 27%-os áfa visszaigényléséhez is teljesítenünk kell az alapvető CSOK feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség -, de gyermek nem szükséges az adó-visszaigényléséhez. (Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre.)

   Ebben az esetben a legfeljebb 5 millió forintos “adó-visszatérítést” az építési munkálatok előrehaladtával szakaszosan kaphatjuk meg. A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően, 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számla alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető a bankoknál.”

   Új lakás építése esetén a, 16/2016. (II.10.) Kormányrendeletben (link: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600016.KOR) megtalálod a vonatkozó részt, a III. fejezet 69. § (5-8) bekezdésekben.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 25. Stuber Zsolt augusztus 5, 2021

  Kedves Zsuzsanna!
  Önerőből építünk, nincs generálkivitelező, tehát 27% áfa visszatérítésre vagyok jogosult, azonban nem kívánok semmiféle hitelt, főleg nem CSOK-ot felvenni.
  Ebben az esetben a visszatérítési igényt hova kellene benyújtanom. Úgy gondolom ez esetben a NAV lenne az illetékes szervezet, nem pedig valamiféle bank, mivel a házam építéséhez semmiféle banki, vagy állami támogatott hitel nem kapcsolódik.
  Köszönöm.
  T: Stuber Zsolt

  reply
  • Bodnár György augusztus 10, 2021

   Kedves Zsolt!
   A visszaigénylési folyamathoz is bankot kell választania, akkor is, ha más banki terméket nem vesz igénybe. Mondjuk úgy, hogy az állam rájuk bízta ennek adminisztációját.
   Üdvözlettel Bodnár György

   reply
 26. Tóth Ádám október 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Magánszemélytől szeretnénk megvásárolni egy 60-65%-os készültségben lévő házat. Ha mi fejezzük be az épületet, akkor azután a költség után visszaigényelhető az áfa?

  Előre is köszönöm a választ!

  reply
  • Csala Zsuzsanna október 25, 2021

   Kedves Ádám!

   Elméletileg azt mondanám, hogy igen, de érdeklődjetek erről a banknál, ahonnan az áfa visszatérítési támogatást fogjátok igényelni. Egyrészt, hogy biztosan jogosultak vagytok-e a támogatás igénybevételére, másrészt, érdemes jó előre tisztázni, hogy ha igen, akkor milyen számlákat fogadnak majd be tőletek ezen projekt tekintetében és mikortól.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 27. Gabor január 18, 2022

  Kedves Zsuzsanna,

  Mi iden kezdunk el epitkezni general kivitelezovel, ha minden jol megy mar februarban. Ez egy csaladi haz lesz aminek van pince resze es a pinceben van egy garazs. Es persze az is megeshet, hogy az epitkezes at fog nyulni 2023-ra. Ezzel kapcsolatban lenne par kerdesem, amiket tisztazni szeretnek, remelem On tud segitenni:

  1) az en ertelmezesemben ha az epitkezes atnyulik 2023-ra akkor a general kivitelezo altal kiallitott 2023-as szamlak is 5% AFA tartalmuak lesznek, mivel az epitkezes 2022-ben elkezdodott. Ha nem, akkor mit jelent az „építkezés egészen 2026. december 31-ig befejezhető” kitetel?

  2) ha jol tudom a garazsra nem lehet 5% -os szamlat kiadni, csak 27%-osat, mivel az nem lakoter. Ekkor a kivitelezo a pincere ket szamlat fog nekem kesziteni, az egyik a garazs resze 27%-al, a masik a fennmarado osszeg 5%-al?

  3) mi aprilistol leszunk jogosultak CSOK-ra a 180-os TB jogviszony miatt. Az jarhato ut lenne, hogy a pince reszt megcsinaltatjuk egy vallalkozoval 27% AFA-s szamlaval (ezt nem igenyeljuk vissza), utana (kb majus) kotunk szerzodest a general kivitelezovel, hogy a pincere epitse fel a hazat es akkor erre vennenk fel banki hitelt + CSOK? – Igy visszakapnank az 2022-es 5%-os szamlak AFA-jat a banktol. Persze ehhez az is kell, hogy ezek az 5% szamlak lefedjek a general kivitelezoi szerzodesben megallapitott koltsegvetes 70%-at, amit majd a bank fele kell benyujtani.

  4) a 3-as pontban leirtak mukodnek akkor is, ha a general kivitelezovel csak szerkezet kesz szintig szerzodunk? – mert az biztos hogy belefer 2022-be es meglesz a koltsegvetes 70%-a 5%-os szamlakbol.

  Remelem nem fogalmaztam tul bonyolultan 🙂

  Valaszat elore is koszonom!

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 25, 2022

   Kedves Gábor!

   Ahogy a cikkben említettem, az ÁFA visszaigénylése azok számára (is) lehetőség, akik CSOK-ot is igénybe vesznek és generálkivitelezővel építkeznek, így az 5%-os ÁFA tartalmú számlák ÁFA része is visszaigényelhetővé válik. Mindennek feltétele, hogy 2022. december 31-ig kezdődjön meg az építkezés, egyszerre adjátok be a CSOK és ÁFA támogatás igénylést (és hitelt) és akkor 2026. december 31-ig gyűjtögethetitek a számlákat, ÁFA tartalmukat utólag (készültségi arányban) kapjátok majd vissza. Ez válasz volna az első kérdésre. Igen, a második kérdésre a válasz: az 5% ÁFA kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik, így például az ingatlanhoz tartozó garázs vagy műhely áfája továbbra is 27%. A harmadik és negyedik kérdésre is igen a válasz, csak annyit tennék hozzzá, hogy 2022-ig kell elkezdődjön az építkezés, nem addig kell befejezni. Ha 2022-ben elkezditek, akkor 2026. december 31-ig kell befejezni, hogy visszakapjátok az ÁFÁ-t.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 28. B. Éva augusztus 31, 2022

  Kedves Éptőközösség,

  Én már megigényeltem a hitelező banknál a visszaigénylést, de úgy látom túl sok akadályt gördít elém a bank, a banki ügyintézők pedig jóformán semmit nem tudnak az ügymenetről.
  A leadott számláimat visszautasították, mert nincs rajta pecsét, aláírás és igazolás, hogy ezt kizárólag nekem állították ki.
  Én úgy tudom minden számla aláírás és pecsét nélkül is érvényes, de így most mehetek vissza az összes számlámat korrigáltatni. Nem tudom a bank ilyen kifogásai jogosak-e.

  Esetleg ilyen ügyekhez nem tudna szakértőt javasolni?

  Előre is köszönöm,
  B. Éva

  reply
  • Bodnár György szeptember 12, 2022

   Kedves Éva!

   Selmeczi Róbertet javaslom: 20-249-5552. Hivatkozzon rám! Sok sikert! Üdvözlettel Bodnár György

   reply
 29. Laci december 12, 2022

  Kedves Építőközösség,

  CSOK támogatással vettünk egy lakást. Építési szerződést erőltettek ránk, annak minden nyűgjével együtt. A 2020 márciusában kitöltött CSOK banki kérelem adatlapját az ingatlanközvetítő úgy töltötte ki, hogy kihúzta az adó visszatérítési támogatás összege rubrikát. Jómagam azt hittem, hogy az egész hercehurca végén lehet az ÁFA-t visszaigényelni (utólag szembesültem vele, hogy építés esetén építés közben folyamatosan) és a bank tájékoztatása szerint utólag már nem lehet változtatni azon, ha az lett kitöltve, hogy nem igényeljük vissza az ÁFA-t (nyilván nincs olyan ember, aki nem igényelné vissza, ha teheti). Lehet ezzel a szituációval még valamit tenni, vagy buktuk az ÁFA visszaigénylés lehetőségét?

  Köszönettel,

  reply

Vélemény?