ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA? - Építem a Házam

ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA?

– avagy, kinek hogyan éri meg 2021-ben építkezni ÁFA szempontból?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

ÁFA-visszaigénylés vagy 5% ÁFA?

Korábban már írtunk az otthonteremtési program résztvevői számára tavaly kihirdetett új lehetőségekről, ezen belül szóba került az 5%-os ÁFA, mint kedvezmény.  (Ide kattintva elérhető korábbi cikkünk!)
Azóta Novák Katalin azt is bejelentette, hogy 2021-től újra elérhetővé válik a maximum 5 millió forintig terjedő ÁFA-visszaigénylés azoknak, akik saját erős építkezésre vállalkoznak. 
Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor most hogyan éri meg építkezni ÁFA szempontból?
Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes végiggondolni, ha már folyamatban van az építkezésünk, és ha még csak most vágunk bele új otthonunk építésébe!

 

5% ÁFA és/vagy ÁFA-visszaigénylés?

Korábbi cikkünkben említettük, hogy akik 2021-ben generálkivitelezővel terveznek építkezni, azoknak 2021. január 1-től 27%-ról 5%-ra módosul az új építésű ingatlanok ÁFA-tartalma, és ehhez nem szükséges CSOK-ot sem igénybe venni.
Fontos újdonság viszont az akár két évvel ezelőtti kedvezményekhez képest is, hogy azok számára, akik CSOK-ot is igénybe vesznek, az 5%-os ÁFA is visszaigényelhetővé válik!
Sőt, ebben az esetben a visszaigényelt ÁFÁ-nak nincs maximum összege sem (ilyenkor nem él tehát az 5 millió forintos “ÁFA-plafon”!), tehát gyakorlatilag “áfamentesen” építkezhetnek a generálkivitelezővel építkező, CSOK-kal élő családok. 

Ebben az esetben az “adó-visszatérítést” az építési munkálatok végeztével, utólag kaphatjuk majd meg.
Ehhez 2022.  december 31-ig kell benyújtani ÁFA-visszaigénylési igényünket (CSOK igényléssel együtt). Így minden olyan 5%-os ÁFA tartalmú, 2020. december 31-ét követően kibocsátásra kerülő számla ÁFA tartalmát utólag visszakaphatjuk majd, amelyet az ügyletet bonyolító bank elfogad.
A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is előre meg kell majd finanszírozni.

 

27% ÁFA és visszaigénylése, maximum 5 millió forintig 

Azok sem maradtak azonban támogatás nélkül, akik nem generálkivitelezővel, hanem saját részre (mondjuk úgy saját szervezésben) építkeznek
Számukra 2021-től  ÚJRA elérhetővé válik az ÁFA-visszaigénylés lehetősége azaz az adó-visszatérítési támogatás .

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett 27%-os általános forgalmi adó összegével, de maximum csak 5 millió forint értékig.
A 27%-os áfa visszaigényléséhez is teljesítenünk kell az alapvető CSOK feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség -, de gyermek nem szükséges az adó-visszaigényléséhez. (Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre.)

Ebben az esetben a legfeljebb 5 millió forintos “adó-visszatérítést” az építési munkálatok előrehaladtával szakaszosan kaphatjuk meg. A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően, 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számla alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető a bankoknál.

 

Generálkivitelezővel vagy nélküle?

 

Érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen nettó árral kalkulálunk a tervezés során, mert ez jelentősen befolyásolhatja döntésünket, hogy magunk építkezzünk vagy inkább generálkivitelezővel építtessünk. Az alábbi táblázatban szemléltettük, hogyan alakulnak 30 és 40 millió Ft-os nettó költségvetéssel számolva a végső, bruttó árak

30 milliós ház ÁFA-visszatérítés vagy 5% ÁFA?

40 milliós ház ÁFA-visszatérítés vagy 5% ÁFA?

Tanulság: Magasabb nettó ár esetén jobban megérheti generálkivitelezővel építkezni.

 

Szerkezetkész állapotig generálkivitelezővel 5%, utána 27% ÁFA

A családi házak építtetése akkor tartozhat a kedvezményes 5%-os adómérték hatálya alá, ha az építésre a megrendelő fővállalkozónak vagy generálkivitelezőnek ad megbízást.
Az Áfa-tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés (generál kivitelezés) esetében a telek tulajdonosa, vagy ráépítésre jogosult személy vállalkozási (építési) szerződés keretében ad megbízást a generálkivitelezőnek arra, hogy részére az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlant adjon át.
Ilyenkor a megrendelő a generálkivitelezővel (mint adóalannyal) van kapcsolatban. Ő az, aki (illetve amely cég) az elkészült lakóingatlant egyetlen ügylet keretében adja át a megrendelőnek. Az ÁFA törvény 10. § d) pontja szerint az ilyen ügylet termékértékesítésnek minősül.
Kiemelném, hogy egy szerkezetkész ház is teljesíti már a termékértékesítés fogalmát!

 

Visszaigénylés: 5% vagy 27%? A kettőt nem keverhetjük!  

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ezt a kérdést jó alaposan járjátok körül!
Először talán érdemes tisztázni, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen formájú ÁFA-visszaigénylésre. Ez attól is függ, hogy vállaltunk-e gyermeket. Mindenképpen úgy érdemes sakkozni ÁFA szempontból, hogy FONTOS előre tudni, ÁFA-visszaigénylést csak egyszer lehet választani! Vonatkozik ez azokra is akik korábban esetleg már döntöttek és igényeltek (pl. 2019. december 31-ig) maximum 5 millió Ft-os ÁFA visszaigénylést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mikor kapjuk majd meg a visszaigényelt ÁFÁ-t, mert lehet hogy nem mindegy, hogy már az építkezés közben hozzájutunk a szakaszosan visszaigényelt ÁFÁ-hoz, vagy csak utólag, a felépült ház illetve lakás átadásával. 

 

Családban és mégis generálkivitelezővel

Akiknél esetleg van építési vállalkozó a családban (akár egyenesági rokoni viszony) és a családnak építene lakást vagy házat, de a család nem tud vagy nem szeretne gyermeket vállalni, akkor számukra is elérhető az 5%-os ÁFA (természetesen a kapcsolódó feltételeket ugyanúgy betartva), abban az esetben, ha a generálkivitelező cég piaci áron számlázza tovább az elkészült otthont.
Erről egyik építkezőnk kért és kapott NAV állásfoglalást, amely szakmai véleménynek minősül, de természetesen nem kötelező érvényű. 

“Az Áfa tv. 67. § (1) bekezdése alapján az ellenérték helyett a szokásos piaci ár az adó alapja abban az esetben, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása nem független felek között történik, feltéve, hogy a) az ellenérték aránytalanul magas a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját egyébként az adólevonási jog nem egészben illeti meg;b) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybevevőjét az adólevonási jog nem egészben illeti meg;c) az ellenérték aránytalanul alacsony a termék, szolgáltatás szokásos piaci árához képest, és a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját az adólevonási jog nem egészben illeti meg, valamint a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása közérdekű jellegére tekintettel mentes az adó alól (pl. adó alól mentes ingatlanértékesítés). Amennyiben a fenti a)-c) pontokban felsorolt feltételek egyike sem áll fenn a beadvány szerinti esetben, akkor továbbra is az ellenérték tekintendő az adó alapjának.”

Ha kérdésetek van, kérdezzetek a kommentek között! (Ha tudunk, válaszolunk 🙂 )

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Építkezés, Építkezés előkészítése, Jogi háttér, Költségvetés, Pénzügyek

Vélemény? (25) ↓

25 Hozzászólások

 1. Borsos Miklós január 11, 2021

  Egy kacifántos kérdés: külterületre építkezünk rövidesen, ahova a helyi szabályozás alapján olyan gazdasági épület építhető, melynek 50%-a lakás célú. Ilyenkor mi a helyzet az 5%-os ÁFÁval vajon?

  Előre is köszönöm a választ. 🙂

  Miki

  reply
 2. Nagy-Paulik Evelyn január 11, 2021

  Kedves Építőközösség!

  Számomra még az a kérdéses, hogy egy építési vállalkozó miként tud előre megfinanszírozni egy teljes ház építési költségeit? Működik az előlegszàmla is 5%-os áfával?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 13, 2021

   Kedves Evelyn!

   Igen, elméletileg működik, ha minden feltételnek megfelelnek. Érdemes azt is figyelembe venni, ha fordítottan adózik a kivitelező.

   Az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítés kapcsán megjegyzendő, hogy abban az esetben, ha az ügyletben érintett felek olyan áfa vagy eva alanyok, amelyek megfelelnek az Áfa tv. 142. § (3)-(4) bekezdéseiben meghatározott feltételeknek, a termékértékesítésre az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés a) pontja alapján fordított adózás alkalmazandó, vagyis az ügylet után a vevőt terheli az adófizetési kötelezettség. Az 5%-os adómérték alkalmazhatósága szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az adófizetési kötelezettség tekintetében az egyenes vagy a fordított adózásra vonatkozó előírások alkalmazandóak.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 3. Geri január 12, 2021

  Az 5%-os ÁFA visszaigénylés pontos menetéről lehet tudni valamit? “ÁFA tartalmát utólag visszakaphatjuk majd, amelyet az ügyletet bonyolító bank elfogad” tehát a bank fogja utólag a számlámra utalni az ÁFA összegét?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 13, 2021

   Kedves Geri!

   Kérem, hogy pénzügyi partnerünket keresse ez ügyben, Ő a visszaigénylésben is tud majd segíteni a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. pénzügyi közvetítőjeként.
   Selmeczi Róbert

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 4. Szalóki Zsuzsanna január 12, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Nekünk 2018.11.01 utánlett éles a naplónk, 2019.12.31-ig 5%-os ÁFA igénybevételére voltunk jogisultak. A tavalyi évben már csak 27%-os ÁFA kulccsal kaphattunk számlákat. (Generálkivitelezőnk van)
  Idéntől akkor ismét 5 %-os számláink lehetnek?
  Illetve CSOK-osok vagyunk, akkor talán még az idei számlák után az ÁFÁ-t is visszaigényelhetjük?

  Nagyjából 55-60%-on állunk készültséggel.

  Válaszát előre is köszönöm, Szalóki Zsuzsi

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 13, 2021

   Kedves Zsuzsanna!

   Igen, elméletileg 2021-ben ismét 5%-os ÁFA tartalmú számlákat kaphattok, azonban az 5%-os ÁFA visszaigényléséhez a vételár legalább 70%-áról 5% ÁFA tartalmú számla benyújtása szükséges. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe. Továbbá kiemelném, hogy ÁFA visszaigénylést, illetve áfa támogatást egyidejűleg lehet igényelni akkor amikor a CSOK igénylést beadtátok. Véleményem szerint nem fogjátok tudni visszaigényelni az 5% ÁFÁ-t, de érdemes pénzügyi szakemberhez fordulni és részleteiben megnézni, mikor mit adtatok be, mire lehettek jogosultak.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 5. Németh Ildikó január 12, 2021

  Kedves Építő Közösség!

  ÁFA-visszaigénylés és/vagy 5% ÁFA? cikkel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Jól értelmezem, hogy amennyiben generálkivitelezővel építtetem a házam, akkor az ÁFA mértéke 5 %, így ez esetben a generálkivitelező számláz felém 5 %-kal, így az ÁFA nem visszatérítés formájában kerül kompenzálásra?

  Amennyiben CSOK-ot is igénybe veszek, akkor az 5 % ÁFA is visszaigényelhető.
  A cikkük alábbi mondatával kapcsolatban lenne kérdésem: „Ebben az esetben az “adó-visszatérítést” az építési munkálatok végeztével, utólag kaphatjuk majd meg.” – Ez a 27 % ÁFA teljes összegének az utólagos visszatérítésére vonatkozik, vagy csak a CSOK-kal érintett 5 %-ra vonatkozik?

  Köszönöm válaszukat!
  Üdvözlettel:
  Ildikó

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Ildikó!

   Igen, ha generálkivitelezővel építtettek (vagy vásároltok) új ingatlant, a 2020. december 31. után kiállított számlák már 5%-os ÁFA tartalommal kerülnek majd kiállításra, amennyiben a többi feltétel is teljesül.

   Ebben az esetben nem kaptok 27%-os ÁFA tartalommal számlákat, hanem az 5%-os ÁFA tartalmú számlák Áfa tartalmát lehet visszaigényelni (ÁFA visszatérítési támogatás), amennyiben CSOK-ot is vesztek igénybe, figyelembe véve természetesen a számla kibocsátások dátumát és az egyéb 5% ÁFA visszaigényléshez kötött feltételeket.

   Az 5%-os ÁFA visszatérítési támogatást kérelmezni kell, EGYIDŐBEN, amikor a CSOK illetve egyéb támogatásokat, hitelt, stb. kérelmezitek, igénylitek. 27%-os ÁFA tartalmú számlák ebben az esetben nem lesznek elfogadhatóak. A kérlemek, szerződések megkötésekor a bank tájékoztatni fog benneteket, hogy pontosan hogyan történik majd a számlabemutatás és milyen összeghatárig kell teljesíteni azokat, annak függvényében, hogy mit és hogyan, milyen összegben (hitel, CSOK, egyéb támogatások stb.) igényeltek.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 6. Csépes Tamás január 12, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Nagy érdeklődéssel olvasom a következő bekezdést:

  27% ÁFA és visszaigénylése, maximum 5 millió forintig

  Mi most kezdtünk a leendő otthonunk bővítésébe és ez nagy segítség lenne. Az épület jelenleg sajnos még nyaralóként van nyilvántartva és jelenlegi állapotában nem minősíthető még át. Így is visszaigényelhető vajon az ÁFA? Vagy ha jelenleg még nem is akkor esetleg az átminősítés után?

  Köszönöm!

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Tamás!

   Az említett lehetőség a nem generálkivitelezéssel megvalósuló új lakás építés esetén igényelhetitek:

   a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
   b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 7. Erzsi január 13, 2021

  Ha 2020-ban kezdtük az építkezést és idén fogjuk befejezni, saját tulajdonú telekre, generál kivitelezői szerződéssel, akkor melyik kedvezményt tudjuk igénybe venni? Illetve a kedvezmény csak a január 1. után keletkezett számlákra él? CSOK-ot felvesszük, folyamatban van a kiutalás a készültség alapján.

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves Erzsi!

   Az 5%-os ÁFA visszatérítési támogatást kérelmezni kell, EGYIDŐBEN, amikor a CSOK illetve egyéb támogatásokat, hitelt, stb. kérelmezitek, igénylitek. Azonban azt is tudni kell, hogy az 5%-os ÁFA visszaigényléséhez a vételár legalább 70%-áról 5% ÁFA tartalmú, 2020. december 31-ét követően kibocsátásra kerülő számla benyújtása szükséges.

   Bővebb információért érdeklődjetek a bankotoknál, számotokra, hogyan érhető el az áfa visszatérítési támogatás.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 8. János január 13, 2021

  Üdvözlöm!
  2020-ban kezdtük az építkezést. Jelenleg kb. 40%-os a készültség. Ha összesen lesz 20 millióról számlám, akkor visszaigényelhetem az 5 millió áfát így is, hogy 40%-os a készültség?

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 15, 2021

   Kedves János!

   Elméletileg igen, ha minden egyéb feltételnek megfeleltek, nem generálkivitelezővel építetek új lakóingatlant. 2018. január 1-jén vagy azt követően, 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig lehet igényleni az ÁFA visszatérítési támogatást.

   Részletekért érdemes felkeresni a bankotokat.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 9. Szendi Attila január 14, 2021

  Kedves Építőközösség!

  Kérdésem az lenne -mivel az interneten rengeteg butaság is kering- hogy az 5%-os áfa visszaigénylés csak a generálkivitelező által kiállított számlákra vonatkozik? Arra gondolok pl., hogy a napelemszerelő cég nekem számláz és nem a generálosnak. Illetve mennyivel jobb az, ha a generálosnak számláz? (Rációt nem látok benne, hisz a generálos is azt a számlát kapná meg, amit én csak még rá dob a 27%-os áfás számlára plusz 5%-ot. Vagy tévedek?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  reply
 10. Zsolt január 15, 2021

  Kedves Csala Zsuzsanna,

  Szentendrén üdülőövezetben építenénk saját erős beruházás keretében egy 200m2 körüli hasznos alapterületű házat, aminek a minősítése hivatalosan kivett üdülő/udvar lesz. Érdeklődnék, hogy az áfa visszaigénylés 5MFt-os értékhatárig igénybe vehető-e a létesítendő ingatlanra és ha igen, akkor milyen módon?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  Zsolt

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 22, 2021

   Kedves Zsolt!

   Külterületi ingatlanra nem vehető igénybe az áfa visszatérítési támogatás, legjobb tudomásom szerint. Van azonban pár kivételes eset, ezt érdemes egyeztetni a bankkal, hogy a Ti konkrét ingatlanotok, esetleg nem tartozik-e ezek közé a kivételek közé.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Zsolt január 22, 2021

    Kedves Zsuzsanna,

    az ingatlan nem külterületen, hanem belterületen található, csak az övezeti besorolása üdülő, azaz a tulajdoni lapon nem lakóház, hanem üdülő épület fog szerepelni. Ezen kívül a banki kapcsolatfelvétellel kapcsolatban szeretnék egy kis felvilágosítást kérni, hogy miért kell bankhoz fordulni, milyen szerepet játszanak az áfa visszatérítésben?

    Üdvözlettel:
    Zsolt

    reply
 11. Szentivánszky Sára január 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna!

  Most kezdjük az építkezést, szerkezetkész állapotig generálkivitelezővel dolgozunk, utána magunk szervezzük a munkát. A generálkivitelezős részhez 5% áfás ajánlatot kaptunk. A cikk alapján úgy értelemezem, hogy ebben az esetben, ha a számításaink jobban jönnek ki a 27%-os áfa visszaigénylésével, akkor választhatjuk azt.

  Egy kérdésem lenne a pénzügyi oldalával kapcsolatban. Az ÁFA visszaigénylés akkor is működhet a 2020. december 31. és 2022. december 31. közötti számlákra, ha most csak piaci alapú hitelt veszünk fel és a CSOK-ot csak a generálkivitelezés után, várhatóan 2022. január elején igényeljük?

  Köszönettel: Szentivánszky Sára

  reply
 12. Borgulya Dóra január 17, 2021

  Kedves Zsuzsanna,

  Szeretnék megerősítést kapni a kapcsán, hogy ha vettünk egy üh-1 besorolású, üdülőövezeti telket, amire a családi házunkat szeretnénk építeni, akkor generálkivitelező esetében is számolhatunk az 5%os áfával?

  A telek nem úgy néz ki, hogy átminősítésre fog kerülni sajnos a közeljövőben. Az építési 100%okat be fogjuk tartani, de a használatba vételi engedély során a ház nyaralóként lesz nyilvántartva.

  Tehát, a fent leírtak körülményei engedélyezik a generálkivitelezés során kiállított 5%os áfát?

  Tisztelettel és köszönettel,
  Dora

  reply
 13. Dóra Borgulya január 18, 2021

  Kedves Zsuzsanna,

  Szeretnék megerősítést kapni a kapcsán, hogy ha vettünk egy üh-1 besorolású, üdülőövezeti telket, amire a családi házunkat szeretnénk építeni, akkor generálkivitelező esetében is számolhatunk az 5%os áfával?

  A telek nem úgy néz ki, hogy átminősítésre fog kerülni sajnos a közeljövőben. Az építési 100%okat be fogjuk tartani, de a használatba vételi engedély során a ház nyaralóként lesz nyilvántartva.

  Tehát, a fent leírtak körülményei engedélyezik a generálkivitelezés során kiállított 5%os áfát?

  Tisztelettel és köszönettel,
  Dora

  reply
 14. Dvorszky Ferenc január 19, 2021

  Mi a helyzet akkor, ha nem vállalunk gyereket, de kétlakásos családi házat építünk? Nincs generálkivitelező. Az egyik lakás a férj, a másik a feleség nevén lenne.
  köszönöm a választ.

  reply
 15. Bálint január 21, 2021

  Mi 2020-ban keztünk el építkezni generálkivitelezővel, 27%-os számlákat kaptunk és fizettünk, szerkezetkész állapotig jutottunk. A 2021-es számlákat 5% áfával fogjuk kapni.
  Most tervezzük felvenni a CSOK-ot, melyik áfa-visszatérítéssel élhetünk?
  – Az 5%-os visszatérítéssel gondolom élhetünk.. de írtatok itt fenn egy 70%-os feltételről.. hol írja a jogszabály, hogy 70%-ról kell 5%-os áfa? 100%-ról lesz számlánk, de nem biztos, hogy a 70%-ot kiteszi az 5%-os áfás rész.
  – Élhetünk a 27%-os áfa visszatérítéssel? A 2020-as számláinkra vonatkozóan kérnénk áfa-visszatérítést. Hol ír a jogszabály arról, hogy generálkivitelezős számla nem jó?

  köszönöm!

  reply

Vélemény?