Mit hozott 2016 az építkezőknek – és mi vár rájuk 2017-ben? (2. rész)

Mit hozott 2016 az építkezőknek – és mi vár rájuk 2017-ben? (2. rész)

Mit hozott 2016 az építkezőknek – és mi vár rájuk 2017-ben? (2. rész)

– szubjektív találgatás arról, milyen lesz az építési piac 2017-ben

építési piac 2017 - lehetőségek és veszélyek

Mini évértékelőmben legutóbb azt próbáltam összefoglalni, hogy milyen újdonságokat, változásokat hozott az elmúlt esztendő a házépítők, házfelújítók számára. (Az 1. rész ide kattintva olvasható!)
Ma már jövőbe tekintünk, és azt próbálom meg kitalálni, hogy vajon melyek lesznek azok a folyamatok, trendek, melyek a leginkább befolyásolni fogják az idén építkezést tervezők életét!

 

Mi vár a házépítőkre 2017-ben?

Az új építőkre várhatóan a tavaly megkezdett pozitív trendek folytatódása, sőt kibontakozása várhat – talán a választások közeledtével még újabb könnyítések is.
Jó hír lehet az is, hogy a múlt évben (remélhetőleg) többé-kevésbé letisztultak az első változatban kiforrottnak még nem igazán nem nevezhető rendelkezések is – itt tehát nem kell már akkora „fejkapkodásra” számítani, mint tavaly.

Amivel azonban mindenképpen számolni kell, az egyrészt az egyre tragikusabb méreteket öltő szakemberhiány, másrészt – a nagyrészt ebből következő – a vállalási árak (a munkadíjak) további emelkedése.
Ez komoly szemléletváltást követel meg az építkezők részéről is, melyeket talán így lehetne röviden pontokba szedni:

 • Sokkal nagyobb időtávlatokban kell előre tervezni – nagyobb ráhagyásokkal.
  Az ország „felkapottabb” helyein szerkezetépítő céget nagyjából 2018 tavaszára lehet „foglalni”. (Talán nem kell külön hangsúlyozni az ebben rejlő bizonytalanságokat sem…)
  De ugye a kiválasztáshoz, a reális árajánlathoz az kell, hogy legyenek már részletes (lehetőleg kiviteli szintű!) háztervek. Amelyek elkészültéhez szintén kellően sok időre van szükség – beleszámolva, hogy az építészek is egyre lekötöttebbek. Ezeket mind bele kell számolni az időbeli lebonyolítás megtervezésébe.
  Egy dolgot biztosan nem szabad tenni: kapkodni, ész nélküli kompromisszumokat kötni. (Például: jöjjön bárki megcsinálni, aki ráér…)
 • Számolni kell azzal is, hogy a kisebb, „egy napos” munkákra végképp nehéz lesz szakembert találni (ezekért ugyanis nem igazán lehet annyi pénzt kérni, amennyiért megérné kiszállni). Lehet, hogy egyes befejező szakmunkákat azért fognak elvégezni az építkezők, mert nem lesz más választásuk? (Ha így lesz, ne feledje, hogy az Építem a házam 4. kötete ehhez is nagyon sok segítséget nyújt 🙂 )
  Ez a házfelújítókon kívül még azoknak az új építőknek is gondot okozhat, akik maguk szervezik az építkezést, mert ilyenkor az építkezés végén egy csomó dolgot „el kell varrni” (amit akkor lehet csak megtenni, amikor egy köztes szakember elvégezte a munkáját).
 • Az építőanyagok piacán nem várható a munkaerőhöz hasonló áremelkedés – de azért árváltozásra itt is számítani kell. Érdekes trend lehet, hogy idehaza is felértékelődhetnek azok a technológiák, melyek a helyszíni élőmunkát (és szakmunkát) csökkentik. (Ez Nyugat-Európában már régóta így van, csak Magyarországon eddig olcsóbb volt mindent emberekkel megvalósítani.)
  Ilyenkor a termékek gyakorlatilag készen, beépítésre készen kerülnek ki a gyárból az építkezés helyszínére. Erről az alternatíváról mindenképpen érdemes a megrendelőknek is tudni, és felvetni a tervezés és a kivitelező-választás során.

Végül senki ne feledje, hogy 2018. január 1-től már az új hőtechnikai elvárásoknak kell megfelelni! (Erről a témáról ebben a blogbejegyzésben olvashat bővebben – no meg a folytatásaiban!)

 

Mi vár a házfelújítókra 2017-ben?

Az előbb leírtak szinte teljes egészében érvényesek azokra is, akik meglevő házukat szeretnék komolyabban felújítani.
Számukra jó hír az is, hogy már biztosnak tűnik, hogy idén a házfelújítók is kapnak egy nagyszabású programot (A Budapest környékiek kevesebb forrással, a többiek elég jelentőssel) – de ez igazán csak azoknak lesz segítség, akik azért rendelkeznek egy minimális alaptőkével. Nem vissza nem térítendő támogatásról lesz ugyanis szó, hanem kamattámogatásról (konkrétan 0%-os hitelről). Erről például ide kattintva lehet részletesebben olvasni! (A Pest megyei „verzió” teljesen hasonló, de másik operatív programhoz tartozik.)

Természetesen egy ilyen segítség is jelentősen megmozgathatja a piacot – hogy mennyire, azt a részletek majd sok mindent meghatározzák (például az, hogy milyen lesz a folyósítás menete).
De van esély arra is, hogy emellett még más programok is napvilágot látnak (hiába, közelednek a választások!) – éppen a múlt héten jelentették be (egyelőre konkrétumok nélkül) az Otthon Melege Program folytatását, amire remélhetőleg idén nem csak 5 milliárd forint jut, mint tavaly… (Egy rosszmájú megjegyzéssel megfűszerezve: ha már délvidéki fociakadémiák felfejlesztésére juthat 3 milliárd… Egyébként az előbbi 5 milliárdban nincs benne a háztartásigép-csere program.)
A bejelentésről ide kattintva olvashat!

Amennyiben valaki ki tudja harcolni, akkor az idei cafeteria-rendszerben (is) komoly támogatást nyerhet el a munkáltatójától – erről sem érdemes elfeledkezni! (Erről ide kattintva lehet olvasni!)

Ha valakinek a fejében a tavaly előtti rezsicsökkentés takarékra állította felújítás iránti vágyat, most érdemes újra foglalkozni a témával.
Egyrészt megint felettünk lebeg a kőolaj árának emelkedése (elég csak a benzinkutak ártábláira nézni), de ami ennél is fontosabb: a „rezsicsökkentő” házfelújítás az elmúlt években egyre jobb befektetésnek tűnt – és tűnik. A bankban elhelyezett pénzünkért kamatot már nem kapunk, idénre újra riogatnak bennünket egy kisebb-nagyobb tőzsdepánikkal, az ingatlanvásárláshoz egyre több pénz kell.

Ennek az előrelátásnak érdemes egy másik oldalát is kiemelni – az előtakarékosságét. (Már csak azért is, mert a kedvezményes felújítási hitelek egyik feltétele nyilván a megfelelő önerő lesz!)
A minden évben többször lábra kapó híresztelésekkel ellentétben szerencsére megmaradtak az állami támogatású lakástakarékpénztári szerződések, melyek a banki kamatok devalválódásával egyidejűleg egyre jobb befektetések is lettek.
Akár így, akár úgy, a házépítés, házfelújítás költségeinek előteremtését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. (De ez nem volt másként eddig sem…)

Mindezek jegyében kívánok minden házépítőnek és házfelújítónak boldog, sikeres és szerencsés új évet – és álmaik mielőbbi megvalósulását! 🙂

Ha hasznosnak és értékesnek találta a blogbejegyzést, ossza meg ismerőseivel is!

Kategóriák: Egyéb, Építkezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?