A titokzatos negyedik szempont

A titokzatos negyedik szempont

– valami, amit még érdemes megfontolni építkezés előtt

1084630_question_mark_1Szinte minden szakember egyetért abban, hogy egy ház, egy lakás építésével kapcsolatosan a legfontosabb szempontok az alábbi három pontban összegezhetők:
– jövendő otthonunk legyen minél gazdaságosabban megépíthető,
– legyen minél gazdaságosabban üzemeltethető (fenntartható),
– legyen benne kellemes élni (ezt szokták „kellemes lakóérzetnek” nevezni).
Ezek az elvárások egy értéknövelő felújítás kapcsán ugyanúgy érvényesek lehetnek, mint új építés esetén.

Az Építem a házam című könyvünkben mi is ezeket a kívánalmakat fogalmaztuk meg. Aztán a megjelenést követő beszélgetések kapcsán egyre inkább kikristályosodott bennem, hogy van még egy negyedik szempont is, amelyről meg szoktunk feledkezni, de talán nem marad el fontosságban lényegesen az előzőek mögött:


olyan házat építsünk magunknak, amely harmóniában van értékeinkkel, gondolatvilágunkkal.
Ha ugyanis nem így teszünk, ha erről a szempontról megfeledkezünk, akkor ha másként nem, tudat alatt nem fogjuk magunkat jól érezni új otthonunkban. Talán mi magunk sem fogjuk tudni, hogy miért.

Talán egy példa megmutatja, mire is gondolok. Előre is elnézést az érintettektől a sarkos fogalmazásért.
Ha valaki számára elsődleges a „zöld gondolkodásmód”, az hogy lehetőleg csak természetes anyagok jelenjenek meg az épületben, akkor vélhetően nem célszerű polisztirol hőszigetelést tennie a homlokzatra, mert annak műanyag-volta később esetleg „zavarhatja”.
Ha viszont valaki számára a legjobb haszon-költség arány megtalálása a legfontosabb,  ha fejét veri a falba, ha utólag döbben rá, lett volna gazdaságosabb módszer is adott célra, nos neki valószínűleg éppen polisztirol szigetelést érdemes a ház homlokzatán alkalmaznia, mert a legtöbb számítás szerint oda az a leggazdaságosabb.

Ez a „negyedik” szempont azért tűnik érdekesnek és izgalmasnak, mert minden építkező esetében más és máslehet. Az építésznek ugyanúgy ki kellene derítenie a tervezési folyamat során, mint ahogy azt is meg kell tudnia, hogy milyen lakófunkciókra, mekkora élettérre tart igényt a család és milyen „stílusú” házat szeretne.
A szakemberek felelőssége ugyanakkor az is, hogy rámutassanak arra, ha a megrendelő elvárásaiban ellentmondást vélnek felfedezni vagy éppen a saját gondolkodásmódjukon belül tartják logikátlannak az egyes elvárásokat.
Egy tavalyi munkám során rendszeresen tapasztaltam, hogy a felújítás előtt állók vélhetően a „zöld gondolkodás” jegyében – először napkollektorokat akartak a házukra szereltetni, miközben házuk szigetelése és gépészeti megoldásai még jócskán hagytak kívánnivalót maguk után.
Egy biztos: A „negyedik szempont” érvényestése és kiszolgálása egy újabb izgalmas eleme lehet a megrendelő-szolgáltató kapcsolatnak!

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építő közösség, Építőanyagok, Érdekességek, Felújítás, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?