Zöld Otthon Program – új „szuperhitel” lehetősége a láthatáron új építőknek!

Zöld Otthon Program – új „szuperhitel” lehetősége a láthatáron új építőknek!

Zöld Otthon Program – új „szuperhitel” lehetősége a láthatáron új építőknek!

– avagy októbertől újabb keresletösztönző az új házak és lakások piacán?

Szerző: Bodnár György

Zöld Otthon Program az MNB-tőlEz a hét sem telt el Nagy Bejelentés nélkül az építkezők számára, de míg a legutóbbi, napelemes bejelentések (ide kattintva és ide kattintva olvashatsz róluk) a felújítókat célozták, addig ez most ismét az új építőknek lehet kedvező.
A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Program megindítását tervezi, amelynek keretében fix, tervezhető és alacsony kamatozású hitel állhatna az építkezők rendelkezésére.
Feltéve, ha energiatakarékos házat építenek.
Itt vannak az első infók – röviden összefoglalva.

 

Zöld Otthon Program – októbertől tervezve

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kereskedelmi bankokon keresztül szándékozik kiemelten támogatni az energiahatékony otthonok létrehozását.
A program részletei ezután kerülnek egyeztetésre a bankokkal, az indulást október környékére tervezik. 
Az MNB 0 %-os hitellel refinanszírozza a programban a bankokat, cserébe maximálná a „továbbadott” banki kamatokat (max. 2,5%).
Arról nem esett szó, hogy a programnak lesz-e jól meghatározott keretösszege (azaz kifizetési korlátja).

 

Amitől különösen vonzó lehet a Zöld Otthon Program

– Nagy összegű, a hírek szerint akár 70 milliós hitel is igényelhető. (Nyilván a hitelképesség azért majd sokak számára korlátokat szabhat.)
– Hosszú távú, akár 25 éves futamidő.
– És ami talán a leglényegesebb: a futamidő alatt fix(!), maximum 2,5%-os kamat. (Banki verseny esetén ez akár még alacsonyabb is lehet.)

Ez azt jelenti, hogy minden piaci hitelnél olcsóbb lehetőség jönne létre, még a CSOK-hitelhez képest is. (Amit ráadásul csak gyerekesek vehetnek igénybe.)
A Portfolio készített egy rögtönzött számítást is, eszerint „egy 20 éves Zöld Otthon Hitel törlesztőrészlete a piaci fix kamatozású hitelek átlagához képest 18%-kal, a 3%-os CSOK-hitelhez képest csaknem 5%-kal lehet alacsonyabb. 10 millió forintos hitelösszegre vetítve ez 2,8 milliós, illetve 600 ezres megtakarítást jelenthet 20 év alatt.”

 

A korlát

Szakmai szereplők régóta hiányolják, hogy az utóbbi években meghirdetett támogatások szinte egyáltalán nem adtak pozitív ösztönzést ahhoz, hogy idehaza minél energiahatékonyabb épületek épüljenek.
Ez most változik, mert a „szuperhitelt” csak azok vehetik igénybe, akik legalább BB energetikai besorolású házat építenek. (Ez az elvárthoz képest (CC kategória) jobb besorolást jelent, tehát egyáltalán nem magától értetődően elérhető!)

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy BB besorolású ház építése semmiképpen nem az „olcsó kategória”.
Ráadásul jövő év közepén életbe lépnek a „közel nulla” energetikai elvárások, amitől a CC és BB kategóriák még szigorúbb elvárásokat fognak takarni. (Talán még emlékeztek rá, hogy ezeknek az elvárásoknak eredetileg már január 1. óta élniük kellene, de aztán két lépésben el lett napolva a bevezetésük – erről itt olvashatsz!)
Az én értelmezésemben tehát ez a drágább (de minőségibb) házak piacára fog hatni, kérdés, hogy ezekre – a jelenlegi árszinten – mekkora a tényleges fizetőképes kereslet. (A mindennapok azt mutatják, hogy papíron kicsi, a valóságban lényegesen nagyobb…) 

Végül, de nem utolsósorban – mint minden egyedi ösztönző esetében – nagy kérdés, hogy milyen hatása lesz egy ilyen pénzügyi eszköznek a keresletre. (Ha nagy, akkor ez értelemszerűen újabb árnövekedést jelenthetne.)

 

Új építésekre és új lakásokra

A tervezett hitel lakossági ügyfeleknek lesz elérhető, akik maguknak építenek új házat vagy új építésű lakást vásárolnak.   

Források:
https://www.portfolio.hu/bank/20210706/milliokat-sporolhatsz-ha-a-most-bejelentett-lakashitelt-veszed-fel-491412
https://telex.hu/gazdasag/2021/07/06/kedvezmenyes-zold-lakashitelt-vezet-be-az-mnb

 

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Költségvetés, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?