Kicsit lehet örülni, de senki ne várjon csodát! (Otthonfelújítási támogatás 2024 – 1. rész)

Kicsit lehet örülni, de senki ne várjon csodát! (Otthonfelújítási támogatás 2024 – 1. rész)

– avagy mennyire bolygathatja fel a piacot az új Otthonfelújítási támogatás?

Már-már messianisztikus várakozás övezi a kormány által júniusi indulással ígért új Otthonfelújítási Programot, amelynek időközben lezárult a társadalmi egyeztetése is. Rövidesen tehát érkezhet a végleges változat.
A várakozás közben érdemes – a már ismert sarokpontokon túl – kicsit jobban elmélyedni a részletekben!
A mini-sorozat első részében a program három sarokszámát teszem mérlegre: mennyire mozgathatja meg a piacot valójában ez az új Otthonfelújítási támogatás?

108 milliárd Ft – sok vagy kevés?

A 108 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat a kormány becslése szerint körülbelül 20.000 magyarországi otthon felújításához járulhat hozzá.  (Az önerőt is figyelembe véve a kormány legalább 127 milliárd forint értékű beruházást remél a támogatás révén.)
Érdemes ezeket a számokat kontextusba helyezni.
Sok ez vagy kevés.
A rövid válasz: marginális.

Nézzük először a 108 milliárdos számot.
Talán a legsokkolóbb összevetés, ha felidézzük: a kormány csak 2023-ban több mint 1.300 milliárd forintot fordított rezsivédelemre(1)
A legutóbbi, 2021-2022-es „3+3  milliós felújítási támogatás” 2 éve alatt mintegy 300.000 család igényelt vissza nagyjából 600 milliárd forint összeget(1). (Most lehet látni, hogy mekkora túlzott nagyvonalúság volt akkoriban, hogy a felújítási célok nem voltak szigorúbban energiahatékonyság-növeléshez kötöttek, akár konyhabútort is lehetett cserélni. Sokan ilyenekre használták el a szűkös önerejüket, ami most hiányozhat az „érdemibb” felújítási munkáknál. (Elnézést kérek az asztalosoktól! 🙂 )

 

20.000 lakás – sok vagy kevés?    

A 20.000-es szám értelmezéséhez most csakis kizárólag a családi házakat hívom segítségül -elvégre ezek jelentik Az építő közösség célcsoportját, no meg ezekre fókuszál a mostani pályázat is.
Induljunk ki abból, hogy ma Magyarországon körülbelül 4,5 millió lakás található. (Pontosan 4.538.080 db(2) )
A lakásállományból  körülbelül 2,8-2,9 millió családi ház.

Két érdekesség:
Mivel – a legutóbbi, 2022 végi népszámlás szerint – 9.604.000 fő él Magyarországon, így egy lakásban ma már csak átlagosan 2 fő él. Árnyalja a képet, hogy közel 600.000 lakás üresen áll(3)
És azt tudtad, hogy egész Európában idehaza található – arányaiban – a legtöbb családi ház? Nálunk a lakások kb. 65%-a családi ház, Európában ez az arány kb. 33%. Csak Horvátországban és Szlovéniában magasabb még ennél is a családi házak aránya(4).  
De ez csak egy rövid kitérő volt, menjünk is tovább!

Ebből a hatalmas számból – becslések szerint – legfeljebb mindössze 300.000 olyan van, ami mai mércével korszerűnek mondható(5) (Most csak energiafogyasztási szempontra koncentrálva.)
Viszont – ugyancsak becslések szerint – körülbelül 1,5 millió azon családi házak száma, melyek – energiafogyasztást tekintve – kimondottan pocsék állapotban vannak. (Ez máig használt energiatanúsítvány-nyelvre lefordítva HH vagy GG besorolást jelent – BB lenne a kívánatos.)

 

Ennyi lakást, annyi házat kellene évente felújítani

A szakemberek szerint Magyarországon évente legalább 150.000 lakásnak, ezen belül legalább 100.000 családi háznak kellene átesnie mélyfelújításon, hogy belátható időn belül viszonylag korszerűnek mondható lakásállománnyal rendelkezzünk. (A belátható idő családi házas vonalon ebben az esetben 15-25 évet jelentene…)

A most belengetett 20.000 megtámogatott felújítást érdemes ennek fényében nézni.
A felújítási igény vélhetően óriási, de ez a mostani konstrukció ehhez képest csak elenyésző embernek fog segíteni.
Persze minden csepp számít, ez is jóval több a semminél…
Csakhogy…

 

A bűvös szó: mélyfelújítás

Az előbb említett mélyfelújítás komplex felújítást jelent: azt, hogy a ház teljes hőszigetelő burka és teljes gépészeti rendszere megújul – és ennek segítségével legalább (30)-60%-os energiamegtakarítás érhető el.

Magyarországon az elmúlt években arányait tekintve 3% felett volt az éves felújítási arány. Ez olyan 135.000 körüli lakás/év átlag, ami első ránézésre akár még egész jónak is mondható.
De! Ezen felújításoknak csak alig 1(!!)%-a volt mélyfelújításnak tekinthető!(5)
 Sajnos a mostani 7 millió forintos felújítási keret közel-távol nem elegendő egy komplex felújításra. (A homlokzat hőszigetelésére és födémszigetelésre valószínűleg igen, kisebb házaknál pedig talán még a nyílászáró-csere is beleférhet.)
Ez egy nagyon  komoly rejtett csapdát rejthet magában, erre majd a sorozat következő részében térek ki. 
Most még maradjunk kicsit a kulcsszámoknál.

 

108 milliárd – no de hány évre?

Az előbb arról írtam, hogy évente legalább 100.000 családi háznak kellene teljesen megújulnia.
A most meghirdetett 108 milliárdos keret azonban nem egy évre, pláne nem évente értendő!
Egészen biztos, hogy az ebből finanszírozott felújításoknak csak egy része bonyolódik majd le idén, jelentős részük áthúzódik a következő évre, évekre. (A tervezet szerint a felújítási munkák lebonyolítására a kölcsönszerződés megkötését követő két évig van lehetőség.)
Ha csak két évre húzzuk szét a támogatást, akkor az máris csak 10.000 otthon/év.
Mindez persze nem feltétlenül baj, mert ez enyhítheti például a szakember-hiányt és az árak emelkedését.

 

Hitelképesség?

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a maximum 6 millió forintos állami támogatás egyik része (jellemzően 2,5 és 3,5 millió forint közötti összeg) kamatmentes hitel formájában érhető el – márpedig ehhez hitelképesnek kell lenni. (Én legalább is nem találtam annak jelét, hogy bármiféle állami garancia létezne a bankok felé.)

 

Összegezve

A most meghirdetett Otthonfelújítási támogatás önmagában sajnos nem fogja megváltani a magyar lakáspiacot, 20.000 családnak viszont segíthet (a több százezerből).
A jócskán megcsappant megrendelésű kivitelezői kör számára ugyancsak kis segítséget fog jelenteni.
Én személy szerint legnagyobb értékének azt tartom, hogy felszínen tartja a felújítások égetően fontos témáját és ennek hatására megint sokan elkezdenek azon gondolkodni, hogyan és miként tehetnék családi házukat energiatakarékosabbá és komfortosabbá.     

 

Források:
(1) https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240412/itt-az-otthonfelujitasi-tamogatas-ezt-keresik-a-magyarok-679979
(2) KSH 2024. január 1., Lakott és nem lakott lakások és lakott üdülők együtt
(3) https://g7.hu/elet/20231009/miert-van-600-ezer-ures-lakas-az-orszagban/
(4) https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20210522/a-magyarok-jelentos-resze-ilyen-ingatlanokban-lakik-a-szamok-azt-igazoljak-amit-sejtettunk-1114823
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2024/04/kiderult-mennyibe-kerult-tavaly-a-rezsivedelem
(5) https://renopont.hu/tudasbazis/hir/friss-tanulmany-epuleteink-energetikai-allapotarol

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?