Felújítási támogatás és szaldó elszámolás – van menekülő út?

Felújítási támogatás és szaldó elszámolás – van menekülő út?

Felújítási támogatás és szaldó elszámolás – van menekülő út?

– avagy nagyon fontos infók napelem témában (3. rész)

Szerző: Bodnár György

Felújítási támogatás és szaldó elszámolás együtt is igénybe vehető!Mini blogsorozatunk 1. részében írtam arról, hogy akinek nem veszi át az áramszolgáltató újonnan felszerelt napelemes rendszerét (praktikusan nem szereli fel az új ad-vesz mérőóráját) június 30-ig, annak választania kell. Vagy az akár 50%-os felújítási támogatást veszi igénybe vagy szaldó elszámolásra szerződik a szolgáltatóval. A két kedvező lehetőség együtt már nem fog működni.
Azóta lehet, hogy megnyílt egy „hivatalos” menekülő út! Gyorsan be is számolok róla!

 

 

A kiszolgáltatottság oka

Elég kiszolgáltatott helyzetbe kerültek azok, akik úgy álltak neki az év első felében napelemes rendszer telepítésének, hogy szaldó elszámolással szerződnek az áramszolgáltatóval és egyszersmind igénybe veszik (már ha gyerekes családosok)  a januártól élő felújítási támogatást is.
Június 30. után ugyanis a kétféle kedvezmény már nem kombinálható. Aki felújítási támogatást igényel, annak nyilatkoznia kell, hogy bruttó elszámolásra szerződik a szolgáltatóval. (A kedvezmények külön-külön még élni fognak, a felújítási támogatás 2022 végéig, a szaldó elszámolásos szerződés még 2023 végéig.)
A kiszolgáltatottság oka az, hogy hiába végez/végzett valaki a napelemes rendszer telepítésével, magának az óracserének (azaz a tényleges üzembe helyezésnek) is meg kell történnie június 30-ig. (A régi,  egy irányban mérő óra nem alkalmas a hálózatra kötött napelemek kiszolgálására.) Márpedig ez azon múlik, hogy a leterhelt áramszolgáltató szakemberek mikorra érnek ki az adott címre…

 

A kiskapu

Úgy tűnik, egy menekülő út azért kínálkozik az érintettek számára!
Az Optimum Solar Kft. kérdésére a Magyar Államkincstár (MÁK), a felújítási támogatás „kezelője”, állásfoglalást adott ki. Eszerint a napelemes rendszer telepítése az átvételtől függetlenül is befejezett felújítási tevékenység, tehát az erről szóló számla anélkül is beadható a MÁK-nak, hogy egyébként az óracsere megtörtént volna.
Ha tehát az igénylés június 30. előtt megtörténik, akkor ennek mellékleteként nem kell nyilatkozni arról, hogy az igénylő nem vesz igénybe szaldó elszámolást. (Július 1. után beadott felújítási támogatás igényekhez ez a nyilatkozat kötelező.)
Mivel felújítási támogatás iránti igény csak egyszer adható be (a gyűjtött számlákat egyszerre kell eljuttatni), így ennek a megoldásnak az ára az, hogy további, később (de még jövő év vége előtt) végzett felújítási munkák már nem tudnak bekerülni a felújítási támogatásba.    
A témáról bővebb tájékoztatás ide kattintva!

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Építkezés előkészítése, Költségvetés, Megújuló energia, Napelem, Pénzügyek, Villamosság

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?