Nyomozás a piaci gázár után – 2. rész

Nyomozás a piaci gázár után – 2. rész

– mi a sok és mi a kevés Európában?

Szerző: Bodnár György

Piaci gázár EurópábanVajon mennyi is lehet „az a bizonyos” piaci áram- és gázár, amit a kevésbé szerencséseknek augusztus 1. után fizetniük kell? Szerintem az egyik legégetőbb kérdés sokak számára napjainkban.
A bejelentés jó eséllyel napokon belül megérkezik, ezzel a mini-sorozattal adalékokkal szeretnék segíteni a helyzet értelmezésében.
A mai részben: mi újság Európában földgáz piaci ár ügyben?
Elnézést, sok szám és sok grafikon érkezik, de talán segíti a tisztánlátást! (A blogbejegyzés első része ide kattintva olvasható!)

 

A gázár tényleg csak mostanában szállt el

Ha megnézzük az alábbi grafikont, akkor látható, hogy a földgáz ára tényleg csak az utóbbi időben kezdett rémes növekedésbe.

 

Gázár változása Európában

 

 

 A grafikon a holland TTF Gas gázárait mutatja, ami Európa vezető földgáz-kereskedelmi platformja, egyfajta gáztőzsde. (A második grafikon csak időbeli „kinagyítása”az elsőnek. A mértékegység EUR/MWh, forrás: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas)
Látható, hogy a földgázpiacon békésen kocogtak az évek, a kereskedési ár valahol 30-40 EUR/MWh környékén mozgott.
A második grafikonról látható, hogy az első, ma már „aprónak” tűnő sokk még tavaly októberben következett be, amikor beütött egy majd 120 EUR/MWh csúcs. (Mai eszünkkel akár ezt lehetett volna egyfajta figyelmeztetésnek tekinteni…) Nem vagyok energiapolitikai szakértő, tudomásom szerint egy várható piaci hiány dobta meg időlegesen az árakat, ekkor derült ki például, hogy sok, a Covid miatt elhalasztott karbantartást majdnem egyszerre fognak bepótolni.
Aztán jött a háború és az erre adott válasz-embargó. (Ezúttal nem a kínálat fogyott el, hanem a politika szólt közbe.) Az árak 200 EUR/MWh fölé kúsztak (ez kb. hétszeres(!!) emelkedés az egy évvel korábbihoz képest!). Jelenleg 160 EUR/MWh körül van a TTF-kereskedés aktuális kereskedési szintje.

 

A magyar gázár régóta kilóg a sorból  

Az iménti grafikon a tőzsdei árakat mutatta, ennél egy fokkal érdekesebb az, hogy mennyibe került a gáz egy átlagos méretű háztartás számára ugyanezen időszak alatt!
Ide is hoztam egy táblázatot böngészésre! (Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ten00118/default/table?lang=en, a mértékegység itt – a változatosság kedvéért… –  EUR/GJ.)

Gázár Európa egyes országaiban

 

Látható, hogy a magyar gázárak már a stagnálás időszakában elszakadtak az európai áraktól. (A zölddel jelölt sorban jól látszik a rezsicsökkentés megjelenése a magyar árakban. Az első, pirossal jelölt sor az EU-átlagot hivatott jelezni. Vannak még más országok is a táblázatban, de azok nem fértek fel ide. Fontos, hogy a számok adókkal növelt értékek mindenhol.)

Múltkor megszerzett tudásunkat felhasználva átszámolhatjuk a táblázat értékeit Ft/m3-re is! (Az összevetést sajnos nem jobbítja, hogy közben a forint is lényegesen gyengült az euróhoz képest…)

A magyar ár esetében (400 Ft-os euró-árfolyammal számolva):
1 m3 = 34,87 MJ = 0,035 GJ
1 GJ = 8,52 EUR (ez szerepel a táblázatban 2021-re)
1 m3 = 0,298 EUR = 119 Ft – ezt kaptuk legutóbb is!

2021-ben ugyanez az EU-ban átlagosan 17,72 EUR/GJ.
Ebből 1 m3-re 0,62 EUR = 248 Ft adódik.

A magyar rezsicsökkentett gázár tehát már a „konszolidáltnak” mondható 2021-es évben is kb. fele volt az európai átlagnak – melyet tekinthetünk akár egyfajta európai piaci árnak.
Ezekkel az árakkal érkeztünk bele az imént említett piaci káoszba…

Mi történt 2022-ben?

Nem tudom tudtátok-e, de magyar statisztikai adatok is rendelkezésére állnak bárkinek Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján! (www.mekh.hu)
Mivel én 2022-es nemzetközi adatokat még nem találtam, ezért segítségért ide fordultam.
Mi a helyzet most, 2022 közepén?
Az alábbi két grafikon a Hivatal 2021 decemberi (első) és 2022 júniusi (második) gyűjtését mutatja. (A mértékegység a változatosság kedvéért itt eurocent/kWh.)

Gázár Európában 2021 december

Gázár Európában 2022 június

 

Forrás: http://mekh.hu/download/4/0c/11000/HEPI_2022_junius.pdf

Ezeket a számokat többféleképpen is lehetett volna prezentálni a nagyközönségnek, sajnos ebből leginkább a „nézzétek, milyen jó nektek” vonal volt erős, kevésbé a „készüljetek a takarékoskodásra!”…
Ebből újabb piaci ár viszonyítási pontok adódhatnak, szándékosan a környékünkről válogatva (és így talán kevésbé sokkolva bárkit…)

Magyarország (Budapest):
1 kWh = 2,68 eurocent = 0,0268 EUR
1 kWh ≈ 0,1 m3
1 m3 ≈ 0,268 EUR = 107 Ft (továbbra is tételezzünk fel 400 Ft-os EUR-árfolyamot)

Lengyelország (Varsó)
1 m3 ≈ 0,548 EUR = 219 Ft

Prága (Csehország)
1 m3 ≈ 1,579 EUR = 632 Ft

Románia (Bukarest)
1 m3 ≈ 0,627 EUR = 251 Ft

Szlovákia (Pozsony)
1 m3 ≈ 0,528 EUR = 211 Ft

 

Összegzés

Látható, hogy a földgáz tényleg ennyire drága manapság, és mivel ebből nem tudunk önellátást produkálni, ki vagyunk szolgáltatva a világpiacnak – amit most a politika, és nem a valós kereslet-kínálat mozgat. (Ez utóbbi azért izgalmas kérdés, mert felveti a „meddig lesz ez így” kérdését – ami igencsak izgalmas lehet bármilyen, most hozott, de hosszú távra szóló döntésünk előtt.)
Ezzel együtt legközelebb próbálok tenni még egy lépést annak kitalálásában, hogy mi is lehet „az a bizonyos gáz piaci ár”!  

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Energiatakarékosság, Érdekességek, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?