Zöld hitel – egy kapu bezárul?

Zöld hitel – egy kapu bezárul?

– aktuális információ az utolsó(?) kedvezményes kamatozású lakáshitelről

Szerző: Bodnár György

Kimerülhet a zöld hitel kereteAz utóbbi hetekben felgyorsultak az események a lakásépítők „szuperhitele” kapcsán, melyet – információim szerint – Az építő közösség sok tagja is igénybe szeretne venni.
Nekik rossz hír, hogy úgy tűnik, lassan a sebtében megemelt keretösszeg is elfogy.
Összeszedtem minden fontos és aktuális információt a „Zöld hitel” kapcsán!

 

Mi is az a Zöld hitel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 őszén hirdette meg azt a „szuperhitelt”, amely a „CSOK-körből” kimaradók számára is kedvezményes, támogatott hitellehetőséget kínált. (A Zöld hitel kifejezés egyébként egyfajta köznyelvi zsargon, a program hivatalos neve NHP Zöld Otthon Program!)
A maximum 2,5 %-os kamatú hitel egyetlen feltétele, hogy a hitelből megvalósuló otthon az átlagosnál energiatakarékosabb legyen. (Legalább BB besorolás.)
(Ez azért volt különleges és előre mutató, mert az utóbbi idők támogatásainak nagy része – a szakma javaslata ellenére – nem tartalmazott az energiatakarékosságra vonatkozó kitételt.)
A Zöld hitelről mi is írtunk annak idején, ide kattintva olvasható!

 

Az első keretösszeg elfogyott

Sokáig szép lassan csordogáltak az események, aztán hirtelen nagyot fordult a világ. A Zöld hitel kamata induláskor is igen kedvező volt az akkori „átlagos” (lakás)hitelekhez képest, mivel azonban időközben elszabadult az infláció, mára extra kedvezővé vált. (Jelenleg ott tartunk, hogy egy mostani hitelfelevő már legalább 6,5-7%-os kamatszinttel számolhat.)
Nyilván ennek is volt betudható, hogy erre az évre nagyon felpörögtek a hitelkérelmek, és amire a bankszektor észbe kapott, már jó eséllyel túl is jegyezték az MNB által biztosított 200 milliárd forintos keretet. A kérelmek befogadása szinte egyik napról a másikra megszűnt.

 

Az MNB adott még 100 milliárdot

Az MNB végül is gálánsnak bizonyult és még 100 milliárd forinttal megemelte a Zöld hitel keretösszegét. Ennek fejében mindössze annyit tett, hogy szigorította az igénybe vételhez szükséges energiahatékonysági feltételeket. A korábbi elvárás 90 kWh/m2/év maximális primer energiafogyasztás volt, ezt most levitték 80 kWh/m2/évre. (Erről is ajánlok két cikket, ide kattintva és ide kattintva olvashatod el!)

 

Itt vége?

Alig telt el két hét, és a hírek immáron arról szólnak, hogy ez a megemelt összeg is kifogyóban van. (Ennek egyik vélhető oka, hogy annak idején a 200 milliárd forintos alapkeret eleve jócskán túl lett jegyezve, és ez egyből elvitte az emelés egy részét.)
A legújabb infók szerint a bankok jelentős része már nem fogad be új Zöld hitel kérelmeket :-(, és a jelenlegi világgazdasági helyzetben, az állam pénzügyi lehetőségeit látva, a szakma nem tart valószínűnek egy újabb keretemelést. (Az emelkedő kamatszint miatt egyre nagyobb pénzforrásokat igényelne a kedvezményes kamatszint támogatása, miközben az állam kasszája egyre jobban ürül.)
Most úgy tűnik, hogy az emelkedő költségek mellett ennek a kiskapunak a bezáródása is sújtani fogja a most építkezőket…

Update: És úgy tűnik, tényleg elfogyott :-(:
https://index.hu/belfold/2022/04/23/kedvezmenyes-zoldhitel-egy-napig/?fbclid=IwAR1BJ2y6lwEoQ_FyhXFfcHPx7Ot0pUULHcHDPn2mW-gFLXYUBR4Frx9L2EU

Update 2: Lehet, hogy van valami halvány remény?
https://telex.hu/gazdasag/2022/04/26/zold-hitel-mnb

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?