Miben segít a LAKBERENDEZÉS az építkezés elején? [Videó]

Miben segít a LAKBERENDEZÉS az építkezés elején? [Videó]

– avagy példák arra, amikor az építészet és a lakberendezés konfliktusba kerül


Szerző: Bodnár György, Szabó-Vedress Krisztina

lakberendezés helye az építésztervekbenA köztudatban a mai napig az számít alapvetésnek, hogy a házat az építész tervezi meg. Ez azonban manapság már korántsem igaz!
Az építő közösség egyik legfontosabb üzenete (már-már missziója 🙂 ), hogy egy mai modern ház tervezésénél (de egy komolyabb házfelújításnál is!) az építésszel együtt kellene működjön gépész, kivitelező, épületvillamossági szakember, nyílászárós szakember, lakberendező – és a sor még folytatható lenne. A felsorolásban talán a mai napig legfurcsábbnak tartott szereplőnek a lakberendező számít. (Mit keres ő a tervezésnél? Neki nem az építkezés végén van szerepe?)
Új videónkban temérdek példát és területet mutatunk arra, miben tud érdemi segítséget adni egy lakberendező az optimális háztervek kialakításához.

 

Lakberendezés és építészet

„Egy családi ház tervezése során keresett meg konzultációra egy építkező. A már gyakorlatilag kész építészterveket néztük át lakberendezési szempontból. Egyik neuralgikus pontnak már első ránézésre is a hálószoba bizonyult. A szoba mérete, elrendezése, az ajtó helye szinte egyértelművé tették, hogy ezt a hálószobát csak egyféleképpen lehet berendezni. Igen ám, de ahová az ágy, pontosabban az ágytámla „kiadódott”, ott egy jó nagy ablak volt, amit innentől kezdve nem lehetett volna kinyitni az ágy fejvége miatt. (Meg egyébként is, az ágy belelógott volna az üvegfelületbe.) Az építész – eléggé el nem ítélhető módon – a saját szempontrendszerét vette figyelembe a tervezéskor, melynek egyik eleme volt, hogy az ablak jól nézzen ki a homlokzaton. (Ebben az esetben pontosan a felette levő ablak alá essen.) 
Szerencsére az építész nyitottnak bizonyult a probléma megoldására és így még ebben a tervezési szakaszban sikerült mindenki számára elfogadható változtatást találni.” (Részlet Szabó-Vedress Kriszta előadásának videójából.)

 

A nagy üvegfelületek dilemmája

A mai házaknál talán az egyre nagyobb nyílászárók jelentik a legtipikusabb (kezelendő!) konfliktusforrást a ház szerkezeti kialakítása és lakberendezése között.
A téli benapozottság hőtechnikai szempontból áldásos hatása miatt az építészek egyre nagyobb üvegfelületeket terveznek a házakra, ami viszont egyúttal jelentősen beszűkíti a helyiségek berendezhetőségét.
Hová kerülhet egyáltalán egy nagyobb könyvespolc? Vagy hová kerül a család – mára már szintén gigantikusra megnövő – tévéje? (Nyilván nem az egész falat betöltő ablak elé…) 
Ezeken a kérdéseken bizony akkor kellene elgondolkodni, amikor a háztervek készülnek, és egy-egy változtatás még csak pár vonal arrébb helyezését jelenti!
Minél később kerülnek napfényre ezek a konfliktusok, annál költségesebb (vagy éppen annál reménytelenebb) lesz a megoldásuk!

 

Mi mindenben segíthet a lakberendező vagy a belsőépítész?

Ezek csak kiragadott példák voltak, számtalan olyan terület van, ahol egy lakberendező vagy belsőépítész komoly segítséget jelenthet az optimális építészterv kialakításában:
– az ideális alaprajz megtervezése,
– szakági információszolgáltatás,
– praktikus és ergonomikus belső terek létrehozása,
– kommunikáció a szakágak között,
– konfliktuskezelés a megrendelők között (bizony nem mindig ugyanazt akarja férj és feleség…).

 

Miben segít a LAKBERENDEZÉS az építkezés elején?

Mindezekről részletesebben is szó esik új videónkban!
Szabó-Vedress Kriszta előadása a 2022. márciusi Tervcafén. 

 

 

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Építési hibák, Építkezés előkészítése, Háztervek, Lakberendezés, Videók

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?