Az „intelligens házak”

Az „intelligens házak”

-mítoszok, amiket szeretnék eloszlatni az intelligens házakkal kapcsolatban

 

monitorkicsi_intelligens_haz„INTELLIGENS HÁZAK”!  Remélem sikerült sokak fantáziáját és kíváncsiságát felkelteni!
Az alábbiakat  – és majd a folytatást is – elolvasva reméljük elkezd egy új kép kialakulni Önökben a „villanyszerelés” fogalmáról. Mert közeleg az az idő, amikor egy házban a villamos tervezés jelentősége kezdi utolérni az építészeti és a gépészeti tervezését.
De mi is az az „intelligens ház” – és mitől az?
Ismét egy új blogolót köszönthetünk a köreinkben, aki megismertet minket az alapokkal!

 

 

Mielőtt belevágnék, pár szó magamról. Rácz Levente vagyok a Mile Beruházásszervező Kft. ügyvezetője. 15 éve kezdtem foglalkozni biztonságtechnikai, majd komplett gyengeáramú rendszerek tervezésével, kivitelezésével. Személyes elhivatottságból elkanyarodtunk a „zöld” épületek irányába és pár éve elkezdtünk olyan intelligens épületvezérlési, automatizálási rendszerekkel dolgozni, melyek alkalmazásával 30-70%-os energiamegtakarítás érhető el a hagyományos épületekhez képest. Tavaly év végén hoztunk egy stratégiai döntést, melynek eredményeképpen az idei évtől kezdve már csak intelligens rendszerekre épülő gyengeáramú megoldásokkal foglalkozunk. Ez igaz a nagy irodaházakra, szállodákra, raktárépületekre, de itt kifejezetten csak amagán felhasználóknak kifejlesztett intelligens házakról szeretnék blogolni.

Ezúton szeretném megköszönni és nagyon megtisztelő számomra, hogy meghívtak egy olyan közösségbe, ahol az emberek előre gondolkoznak, utánanéznek a ma elérhető lehetőségeknek, alkalmazásoknak.

Remélem a bejegyzéseimmel én is hozzájárulhatok a helyes döntésetekhez, amivel hosszú távon elégedettek lesztek, amikor nap, mint nap hazatértek szeretett otthonotokba. Gyurihoz hasonlóan nekünk is az a célunk, hogy elégedett legyél azzal, amit megépítettél, megépíttettél – legalább 10-20 éven keresztül.

Munkánk során nagyon sok energiát fektetünk abba, hogy felmérjük ügyfeleink konkrét igényeit (mi az, amire igazán szükségük van, amit életszerűen használnak). Azt szeretném kérni Tőletek, hogy tegyetek fel minden olyan kérdést, amire választ szeretnétek kapni az intelligens házakkal kapcsolatban, mert a következő bejegyzésben azzal szeretnék részletesebben foglalkozni, amire a legtöbben kíváncsiak vagytok.

Kezdjük az alapoktól, mi is az az intelligens ház?

Gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat (világításvezérlés, hőmérsékletvezérlés, audio-video eszközök vezérlése, riasztó, öntözőrendszer, stb.) képes ellátni, amit egy teljesen hagyományos otthonban külön-külön vezérlésekkel, de ezek között logikai kapcsolatokat lehet létrehozni. Így egy-egy kapcsoló megnyomásával egy sor állapotváltozást lehet előidézni (pl: a riasztó bekapcsolásával automatikusan lekapcsoljuk az összes villanyt, lehúzzuk a redőnyöket, pár fokkal eltoljuk a hőmérsékletet, stb.). Ezzel érhető el jelentős energiamegtakarítás, mert valljuk be őszintén: mikor kapcsolunk ki minden olyan fogyasztót, aminek nem kellene működnie, ha nem vagyunk otthon?

Az energia megtakarításon túl két olyan szempont van, ami miatt egyre népszerűbbek ezek a megoldások:

1. Egyedi megjelenés: van akinek fontos, van akinek nem annyira, de tény, hogy nem lehet egy lapon említeni a hagyományos eszközökkel (villanykapcsolók, termosztátok, stb.). Itt vannak nagy különbségek, mert vannak olyan gyártók, akik csak a funkcióval törődnek és ipari környezetbe való eszközöket alkalmaznak, illetve vannak olyanok is, akik minden kezelőt azonos dizájnba csomagolnak. Fokozatokból sincs hiány, a műanyagtól a fémen át az üvegig minden megtalálható.

2. Kényelem, ami abból ered, hogy nem Neked kell gondolkoznod (illetve csak addig, amíg ki nem találod, hogy mely funkciók legyenek logikailag összekötve), hanem a rendszer előre felprogramozott protokoll szerint jár el.

Mi a mítosz?

Az, hogy az intelligens ház drága és csak a felső tízezernek való, hogy a kezelése bonyolult, az, hogy meghibásodása esetén „megáll az élet”. Egy jó rendszernél ezek mind alaptalan félelmek, mert igaz, hogy valamivel drágább, de 5 éven belül visszahozza az árát (ez elsősorban az energiamenedzsmentnek köszönhető, mivel a megjelenést és a kényelmet nem lehet forintosítani), mert ugyanolyan egyszerűen kezelhető, mint a hagyományos rendszerek, sőt! Mert egy jó rendszer nem egy vezérlőből, hanem több alegységből áll, így hiba esetén is csak részek eshetnek ki a működésből.

A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, akár iPhone-ról, akár 12W-os érintőképernyős kezelőről, akár távoli elérésről van szó, minden lehetséges, a kérdés az, hogy valóban szükség van-e rá, de ezekről majd később…

Ha érdekel a téma és szeretnél még több információt, akkor kövess minket a facebook-on is.

 

Ne felejtsétek, a következő bejegyzésben arról írok, ami a legtöbb olvasót érdekel, úgyhogy szóljatok hozzá, kérdezzetek!

 

További szép napot kívánok!

 

Rácz Levente

intelligenshaz.eu

Kategóriák: Energiatakarékosság, Megújuló energia, Villamosság

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?