Egy hóvihar tanulságai

Egy hóvihar tanulságai

– 3 rövid gondolat építkezőknek a márciusi tél kapcsán

hoviharMárcius 15-e idén nem a különböző pártok gyűléseiről és ellengyűléseiről szólt, hanem a hóválságról. Indulatok és érzelmek törtek a felszínre, önfeláldozó segítőkészségről és szakmai hozzá nem értésről szóltak a hírek, de az is kiderült, milyen nagy úr is az információ.
Persze engem most is az emberi drámáknak azok a tanulságai érdekeltek, amik a házépítők, házfelújítók számára lehetnek érdekesek. (Mivel nekem mindenről „az” jut az eszembe…)
Rövid, de aktuális blog.

 

Hideg volt és lesz

A legnyilvánvalóbb tanulság, amire nem is érdemes sok szót vesztegetni: a mi kontinentális éghajlatunk mindig is szélsőséges volt – és valószínűleg még ennél is szélsőségesebb lesz.
Fel kell készülni ezekre a kihívásokra és jövendő otthonunkat is fel kell készíteni rá.
Egy, a kocsiban átfagyoskodott éjszaka után valószínűleg új értemet kap az „otthon, édes otthon” fogalma is.

Magunkra (és egymásra) számíthatunk!

Azt gondolom, az elmúlt napok megmutatták, hogy mekkorát csalódhatunk, ha (csak) külső, „hivatalos” szervektől várjuk a segítséget.
Nem kell megnyugodni, ha most éppen rezsicsökkentés van napirenden, nem kell abban bízni, hogy majd mások megvédenek bennünket a kóklerektől, nem kell azt gondolni, hogy amit az üzletek polcaira engednek, az már mind jó termék, nem kell elhinni, hogy egy engedélyezett 1:100-as tervből már okvetlenül jó ház épül.
El kell fogadni, hogy a döntéseinkért nekünk kell felelősséget vállalni, és ehhez a felelősséghez fel kell készítenünk magunkat.
De a márciusi hóvihar arra is rávilágított, hogy mennyire sokat tudnunk (tudnánk) segíteni egymásnak a hétköznapokban is. Ha például tovább adnánk tapasztalatainkat azoknak, akik most vágnak bele az építkezésbe, ha kézről-kézre adnánk a jó építési szakembereket, és nem néznénk tétlenül a kontárok ámokfutását – na ennek is mind szeretnénk teret adni itt, Az építő közösségben! (Nagyon várjuk például a tanulságos építési történeteketide kattintva)

A szakemberek fontossága

Remélem, hogy a hóválság eseményei mindenki szemében felértékelték a valódi szakértelem fontosságát. Az olyan „mesteremberét”, aki felkészült a szakmája kihívásaira és ezen tudás, tapasztalat birtokában nem esik pánikba egy váratlan helyzet megoldása során.
Az olyan szakemberét, aki képes hatékonyan együtt dolgozni más szakterületek képviselőivel, képes érdemben kommunikálni velük.
Az olyan szakemberét, aki képes folyamatosan felelősségteljes döntéseket hozni.
És nem utolsó sorban: az olyan szakemberét, aki képes megadni a megbízóinak azt az információt, ami az ő hatékony döntéseikhez szükséges.

Most természetesen az építkezés világáról beszéltem 🙂
Ilyen szakembereket kívánok minden házépítőnek és házfelújítónak! (Remélem, hogy Az építő közösség is egyre többet tud segíteni ezen a téren. Ha már most szeretne segítséget kapni szakemberek terén, írjon nekünk bizalommal!)

 

Kategóriák: Építő közösség, Érdekességek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?