Kérdések és válaszok a gépi szellőztetés témájában! (VIDEÓ!)

Kérdések és válaszok a gépi szellőztetés témájában! (VIDEÓ!)

Kérdések és válaszok a gépi szellőztetés témájában! (VIDEÓ!)

– Tóth István, a Zehnder magyarországi képviseletének vezetője élőben válaszolt Az építő közösség tagjainak kérdéseire

Szerző: Tóth István

Kérdezz-felelek a gépi szellőztetés témájárólFebruár végén Az építő közösség Facebook oldalán élő kérdezz-felelek konzultációt tartottunk, ahol szakértőnk, Tóth István, a Zehnder magyarországi képviseletének vezetője élőben válaszolt Az építő közösség tagjainak kérdéseire a gépi szellőztetés témájában. 
Ha lemaradt az adásról, akkor most pótolhatja!

 

 

Kattintson, és tudja meg a válaszokat az alábbi hallgatói kérdésekre!

 

A beérkezett kérdések

1)

„Tavasszal kezdünk építkezni.  Egy 124 m2-es fűtött alapterületű családi házba hozzávetőlegesen milyen központi hővisszanyerős szellőztetőgép való (a gépész tervező számításai alapján a fűtés éves fajlagos nettó hőenergia igénye 60,46 kWh/m2a, a légtechnikai rendszer levegő térfogatárama 168 m3/h). Entalpia hőcserélő szükséges-e?”

2)

„a. Hosszabb nyári melegben nem melegíti túl a szellőztető a házat? Ha gép nélkül csukva tartom az ablakokat+redőny, akkor nem melegszik túl (max 26 fok), de ugye nyilván egy idő után elromlik a levegő. Légkondi kizárva. Éjszakai visszahűtés (ablaknyitás) nélkül nem megy, ugye?
b. Tetőfelújításnál, ha a gerendákhoz nem nyúlunk, és a belső gipszkartont se akarom leszedni, hogy lehet légtömörré tenni a házat?
c. Fatüzelésű szomszédok füstje be fog jönni rajta? Mit lehet tenni ellene?
Köszönöm.”

3)

„Minek szellőztetés egy nem légtömör házba? 
Egy 140m²-es 3m magas ház 420m³ térfogatú. Ha fejenként 30m³/h légcsere kell, akkor egy 4 személyes családhoz 120m³/h kell. Ez 0,28-as légcserét jelent. Egy passzívháznál, ahol figyelnek a légtömörségre, a légcsereszám 0,6, ami a szükséges légcseréhez képest 3-szoros. Valami nem kóser…”

4)

„Jó megoldás lehet a magas páratartalom csökkentésére egy 60 nm2-es családi házban a légbevezető?”

5)

„Frissen szigetelt panel lakásba milyen szellőztetési megoldást lehet betenni?”

6)

„Milyen szennyeződéseket képes kiszűrni egy hővisszanyerős szellőztető rendszer a kinti levegőből? Ha mellettem a szomszéd mindent eléget, amit csak lehet, és emiatt folyamatosan iszonyú füst jön felőle télen, ez ellen tud valamit tenni egy szellőztető rendszer? Köszönöm.”

7)

„Üdvözlöm! Konyhai elszívást össze lehet kötni valahogy egy központi szellőztető rendszerrel? Hallottam, hogy ez sokszor gondot okozhat. Mi a megoldás, konyhai elszívással kapcsolatban, ha fali kivezetés nem megoldható.”

8)

„Milyen konyhai elszívót ajánl, ha nyílt égésterű kazánnal fűtünk? Jelent ez problémát?”

9)

„Mennyezethűtésnek mik a hátrányai?  Melyik mennyezethűtés kivitelezése előnyösebb?  Hátrány lehet a párakicsapódás?”

10)

„Tisztelt István, köszönöm a válaszokat. Még egy kérdésem lenne: Inkább entalpiás hőcserélős szellőztetőt javasol, vagy aktív központi párásító beépítését?”

11)

„Kedves István! Új építésű lakásba érdemes valamilyen hővisszanyerős szellőztetést beleálmodni?”

12)

„Tisztelt Tóth István! Mint Zehnder Q350 tulajdonos, érdeklődnék, hogy mi a helyes eljárás a páraelszívó kialakítására (közel passzívház, légtömör)? A páraelszívó légszállítása 500 m3/h, így a friss levegőt egy előfűtött csappantyús megoldással biztosítanám, vagy megnöveljem a rendszer légszállítását? (Szűrők elkoszolódnak?)”

 

Ha tovább olvasna a témában, vásárolja meg e-könyvünket itt:

A GÉPÉSZET NEGYEDIK ÁGA: A SZELLŐZTETÉS (E-könyv)

Ha tetszett a videó és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Gépészet, Szellőztetés, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?