Háztervezésre – 108 nm házterv átgondolása

Háztervezésre – 108 nm házterv átgondolása

Egy nagyon egyszerű kialakítású földszint és tetőtér beépítésű házat választottam vizsgálódásom tárgyául. A szépsége valóban az egyszerűségében rejlik, egyáltalán nem terjengős mégis, ha megnézzük a helyiségek alapterületeit, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy minden megfelelő méret, sőt a nappali igazán nagyvonalúnak mondható.

Alaprajzok5FÖLDSZINT
Nappali-étkező 34,85 m2
Étkező-konyha 11,70 m2
Előtér 8,65 m2
Háztartási helyiség 4,65 m2
WC 3,65 m2
63,5 m2

TETŐTÉR
Szoba1 12,70 m2
Szoba2 12,00 m2
Szoba3 9,30 m2
Fürdőszoba 6,00 m2
Közlekedő 4,50 m2
44,5 m2
ÖSSZESEN 108,00 m2

Az nem teljesen érthető, hogy a nappalit miért így rendezték be. Logikusabb lenne, ha megcserélnék a nappali (társalgó) részt az étkezővel és a konyhából ajtót is lehetne nyitni. Bár ha jobban megnézzük a földszinti alaprajzot, akkor láthatjuk, hogy meg van a lehetőség arra, hogy szükség esetén a nappali egy részének feláldozásával egy földszinti szobát alakítsunk ki. A földszinti WC helyiség mérete is rejt magában tartalékokat, egy zuhanytálcát jó lenne itt is elhelyezni.

A nappaliban lévő kémény arra utal, hogy oda valamilyen kandallót vagy kályhát lehet elhelyezni, bár a hát fűtése nyilván a figyelemreméltó méretű háztartási helyiségből történik.

Szintén elegáns az előszoba mérete, használhatóvá a lépcső alatti rész beépítése teszi majd. Magyarországon elterjedtebb a kétkarú lépcső, német példákon azonban gyakran láthatjuk az L alakú lépcsőkialakítást, a lépcsőfokok magasságán azonban érdemes elgondolkodni.

A kamra hiánya nem fogja örömmel letölteni a lakókat, hely azonban van rá, kis áttervezéssel kialakítható. Mégis érdekes, hogy alapesetben nem terveztek élelmiszertárolót.

A tetőtérben minden van, amire szükség lehet, a szobák mérete pont megfelelő egy szülői párnak és két gyereknek. Érdemes megfigyelni, hogy a szülőket rakták a legkisebb szobába, gondolva arra, hogy a gyerekeknek szükségük lehet a magányra, tanulás vagy csak elmélkedés céljából. Az azonban nem világos, hogy a szülők hol tudnak dolgozni vagy tanulni vagy akár csak egy levelet megírni. Feltehetőleg nekik a nappaliban szántak helyet.

Elegáns a fürdőszoba és azzal, hogy a földszinten is van WC, még használható is.

Összességében figyelemreméltó az épület, egyszerű. Kicsinek tűnik, mégis majdnem minden meg van benne. Amire szükség van egy házban.

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építő közösség, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?