Hogyan használja Az építő közösséget? (1. rész)

Hogyan használja Az építő közösséget? (1. rész)

– és hogyan takarítson meg súlyos százezreket, netán milliókat?!

konyvsorozat-1 képe (FILEminimizer)A múlt év végén egy tréningen vettem részt, ahol az egyik feladat az volt, hogy fogalmazzam meg egyetlen mondatban, mivel is foglalkozok.
Sok-sok átírás, rövidítés és javítás után a végső verzió valahogy így néz ki: Bodnár György vagyok, házépítőknek és felújítóknak segítek abban, hogy felkészülten, a lehető legjobb ár-érték aránnyal építkezhessenek és ehhez megbízható szakembereket találjanak.
Hogy tetszik?
Így, az év elején talán éppen időszerű kicsit részletesebben is kifejteni, hogy mit is jelenthet ez a segítség – akár az Ön számára is.

Ne keressük a „hogyan?”-t, amíg nem tudjuk a „miért?”-et!

„Akkoriban ismertem fel, hogy, miért küszködtem annyit a matekkal és a hasonló tárgyakkal, és kezdtem átlátni, hogyan hogyan függtek össze ezek a problémák az összes többivel. Visszaemlékezve úgy tűnt, , némelyik osztálytársam csak egy pillantást vetett a szabályokra, és máris magától értetődően látta teljes képet, magyarán azt, hogy miért. Úgy látszott, ők magasabb szinten értették meg a matekot és a számvitelt, míg a hozzám hasonló diákok olyan mélyre süllyedtek az ingoványba, hogy amikor megpróbálták megérteni a hogyant, háttérbe szorult a miért.
Meg tudtuk írni a dolgozatokat, és jó jegyeket szereztünk, de ezt a magolásnak köszönhettük, nem pedig annak, hogy valóban megértettük volna az anyagot. Minél többet gondolkodtam, annál tisztábban láttam a megoldást: egyedi módon kell közelítenem az új gondolatokhoz. Először a teljes képet kell látnom, a részletek alapját. A számvitel megértéséhez először az üzleti élet alapjait kellett felfognom. A matematika megértéséhez először a matematikai gondolkodást kellett megismernem.
Előbb az erdőt kellett látnom a fák helyett.”

Amikor néhány hónappal ezelőtt kezembe került Lee Lefever A magyarázás művészete című remek könyve, és elolvastam a most idézett részt, akkor úgy éreztem, végre valaki pontosan megfogalmazta azt, miért is kezdtem bele immáron négy éve Az építő közösségbe, miért tartottam fontosnak megírni az Építem a házam könyvsorozatot.
Valószínűleg ez az egyik fő oka ugyanis, hogy Magyarországon a múltban annyi rossz, drágán fenntartható, nyögvenyelősen lakható ház, lakás épült – ráadásul feleslegesen drágán.
Az építkezők felkészületlensége.
Hogy nem tudják, mit is várhatnak el valójában jövendő otthonuktól (így a XXI. század derekán), és mit várhatnak el (teljesen jogosan!) az azt létrehozó szakemberektől.
Ennek megfogalmazása persze egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen
– egy ház (pláne egy mai, modern ház) nagyon bonyolult, összetett szerkezet,
– a legtöbb ember egyszer, jó esetben kétszer építkezik életében (így nincs lehetősége tapasztalatokat szerezni),
– az építkezéshez szükséges pénz nagyságrendje sokszor hat sokkolóan (és így könnyű a rosszul értelmezett spórolás csapdájába esni).
Na de hogyan lehet Önből felkészült, megfontolt döntésekre képes építkező?

Rossz kérdésekre rossz válaszok

Építsek-e passzívházat magamnak?
Legyen-e hőszivattyú a házban?
Hány centis szigetelést tegyek a falra?
Milyen vízszigetelést használjak majd az építkezésen?
A telekhez válasszak házat vagy a házhoz telket?
Milyen anyagból legyenek a falak?
Fa vagy műanyag ablakot építsek a házba?

Íme néhány tipikusan rossz kérdés, aminek a megválaszolásáért az építkezők sokszor hosszú heteken keresztül bújják az Internetet – pedig önmagában ezeknek a részletkérdéseknek a megválaszolásával még nem fognak sokkal előbbre jutni. Ezek részletkérdések, amikre megfontolt válasz csak a „Nagy Egész” átlátásával adható.
Kár a telekválasztás kérdésével foglalkozni, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy valódi igényeinkre tényleg egy új családi ház a megoldás. Kár a hőszigetelési vastagságon törni a fejünket, amíg nem vagyunk biztosak, hogy valóban a fal szigetelésével érdemes kezdeni a házfelújítást. (Ez utóbbi kérdésről egy korábbi blogbejegyzés is szól – érdemes elolvasni!)
Sietek megnyugtatni mindenkit: természetesen az előbb felsorolt kérdések nem rosszak – csak nem ezekkel kell kezdeni az építkezést. Először a családi ház, a családi ház építés lényegét, gondolkodásmódját, nagy szavakkal „filozófiáját” érdemes megérteni, átlátni (a „miért?”-et) – és csak utána foglalkozni a részletekkel (a „hogyanok?”-kal).
Na de hogyan rakható össze a rengeteg apró információmorzsából a házra vonatkozó teljes kép?

Első lépés: Építem a házam könyvsorozat

Joggal vethető ellen, hogy nem lehet minden, bennünket érintő témában, problémában laikusként elmerülni, mert erre nincs energiánk.
Ez így igaz, a családi ház építést vagy éppen a házfelújítást mégis érdemes azonban a kivételek közé sorolni.
Egyrészt, mert egyik legnagyobb kiadás lehet életünk során. Egy házépítésnél 1% megtakarítás is több százezer forintot jelenthet.
Másrészt az elkészült/felújított házban mi fogunk élni – egyáltalán nem mindegy tehát hogy mennyire lesz komfortos, mennyibe fog kerülni a fenntartása, mennyire fogja tartani az értékét. (Éppen ez a családi ház tulajdonosok egyik nagy lehetősége: kizárólag maguk lehetnek felelősek azért, hogy milyen otthont teremtenek maguknak.)
Érdemes tehát időt szánni a felkészülésre – már a háztervek kialakítása előtt.
Erre a célra lehet ideális eszköz az immáron három kötetes Építem a házam könyvsorozat, amiben megpróbáltukközérthetően, olvasmányosan és a lehető legteljeskörűbben összefoglalni mindazt a tudást, amire egy házépítőnek, házfelújítónak szüksége lehet.
Érdemes először átolvasni, átfutni a teljes anyagot – ebből már össze fog állni egy átfogó kép, egy gondolkodásmód az építkezés egészéről. Aztán újra elő lehet venni az egyes témákat, és jobban elmélyedni bennük akkor, amikor időszerűvé válnak az építkezés folyamatában.
Ha valaki sokallja elsőre a jó vaskos három kötetet (vagy egyszerűen szeretne megbizonyosodni arról, hogy megéri-e egyáltalán pénzt kiadnia ezekre a könyvekre) – számára az I. kötetet (Az előkészítés) javaslom, amiben összefoglaltuk, mi mindent kell átgondolni, eldönteni, elintézni és megtanulni még a kivitelezés megkezdése előtt.
Ha pedig már felkészült, akkor elkezdődhet a munka első, létfontosságú szakasza, a háztervek elkészítése. Hogy ebben milyen segítségre számíthat Az építő közösségtől – erről legközelebb lesz szó!

Kategóriák: Építő közösség

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?