Hogyan tervezzünk tökéletes gyerekszobát?

Hogyan tervezzünk tökéletes gyerekszobát?

 – hogy szemünk fényei minél jobban érezzék magukat!

Contemporary-Baby-Room-Decorating-Ideas_4Amikor otthont tervezünk, akkor nem csak saját életterünkről gondolkodunk, hanem gyermekeinknek is szeretnénk a tökéletes kuckót megálmodni. Milliónyi kérdés merülhet fel bennünk: Hol legyen a gyerekszoba? Mekkora legyen? Együtt legyenek a testvérek, vagy külön? Milyen bútort válasszunk? Hány évre tervezzük meg?
Több megoldás is jó lehet, de van néhány szempont, amit mindenképpen érdemes végiggondolni, mielőtt fentiekről véglegesen döntünk. Lássuk, mire érdemes figyelni!

 

A gyerekszoba pozíciója a lakásban

A kisbabának és kisgyermeknek a szülő állandó jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Ha a kisgyermek hallja, fél szemével látja, hogy a szülő hol van, és mit csinál, akkor tud csak nyugodtan, önállóan is játszani saját szobájában. (Pl.: Ne válasszuk el emelettel a szülők és gyermekek életterét!)

Kisgyermekeknél a szobában 2 zónát szoktak elkülöníteni: alváshoz egyet, és a játékhoz egy másikat, majd iskolás gyermeknél ez egészül ki egy félig aktív, félig nyugodt, 3. zónával. Érdemes a funkciók kapcsán nem csak egy helyiségen belül gondolkodni, hanem kicsit rugalmasabban. Azaz: lehet a testvéreknek egy közös játszószoba, közel a szülők életteréhez, és egy háló (egyben tanuló) szoba a szülői hálószoba közelében. Ez a megoldás megfelelően alkalmazkodik a gyermekek igényeihez, és később könnyen igazítható az újabb elvárásokhoz.

Kamaszkorban (ha tetszik nekünk, ha nem) gyermekünk elvonul, és becsukja előttünk a szobaajtót. Higgyük el, ez természetes, és meg kell próbálni elfogadni. Számíthatunk még arra is, hogy kedvenc zeneszámait a mi ingerküszöbünk feletti hangerővel fogja hallgatni, továbbá kisebbfajta átjáróházzá válhat otthonunk az újabb és újabb haverok megjelenésével. A kamasz gyermek szobája lehet már távolabb a szülőkétől (így mi magunk is jobban járunk), de lehessen azért kontrollálni az átmenő-forgalmat is, hiszen a kamaszkorú gyermekek vannak a legtöbb veszélynek kitéve.

A gyerekszoba mérete

A gyermekek bármekkora teret képesek játékkal megtölteni. Személyiségüktől, temperamentumuktól is függ, hogy mekkora mozgásigénnyel rendelkeznek, de közös érdek, hogy már az elején inkább tervezzünk számukra nagyobbat, mint kisebbet a kelleténél. Egy pici, zsúfolt szobában nem élvezhető a játék, ezért gyermekeink másik területet fognak majd a lakásban választani és birtokolni – ahol esetleg nekünk, szülőknek lesznek majd útban.

Az iskoláskorú gyermeknek már a szociális igénye is megnő, társakat, barátokat szeretne közös játékra invitálni saját birodalmába, ehhez is kell a nagyobb tér.

A gyerekszoba kialakítása, bútorai

Eleinte éppen elég, ha megvásároljuk a kiságyat, és egy olyan pelenkázót, ami a kis ruhák és ápolószerek tárolására is alkalmas. Ahogyan ügyesedik, fejlődik a baba, egyre több játékra, és térre lesz szüksége. A sarkokat, a falfelületeket érdemes bepolcozni, a szoba közepét pedig a játékhoz, mozgáshoz szabadon hagyni. Nagyon praktikus, ha a padok, asztalok, ágyak tárolásra is alkalmasak.

Ha már az iskolakezdés előtt kedvesen, motiválva beszélünk a tanulásról (sok-sok érdekeset fog megtanulni), akkor gyermekünk várni fogja az iskolát. Ezt az érzést tovább erősíthetjük benne, ha ő választhatja ki – adott lehetőségekből – a neki tetsző asztalt, széket, lámpát és kiegészítőket a tanuláshoz.

A kamaszok szeretnek közösen beszélgetni, filmet nézni, jól jöhetnek a plusz ülőhelyek: kisebb kanapék, fotelek. Ha az ágyat megemeljük egy galériával, azonnal nyerünk egy-két négyzetmétert.

Általában a tervezésnél két véglet szokott kialakulni a gyerekszobával kapcsolatban. Vannak, akik csak a pici, újszülött baba igényeihez alakítják ki a szobát, (minden habos-babos, fidres-fodros), míg mások már a csecsemő szobájába is tanulóasztalt vásárolnak (biztos, ami biztos, olyan hamar felnőnek). A jó gyerekszoba az igények, és a gyermek személyisége szerint alakul, változik. Ha figyelünk gyermekünkre, tudni fogjuk, hogyan alakítsuk ki számára a tökéletes szobát!

 

Laky J. Eszter
www.tutiszoba.hu

Képek forrása: Stylish Eve

 

Kategóriák: Háztervek, Lakberendezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?