Jobb későn, mint soha – de azért a legjobb előbb!

Jobb későn, mint soha – de azért a legjobb előbb!

– Tehát hogyan is kezdjünk neki a házépítésnek, házfelújításnak?

háztervzésA legtöbben bőszen böngészni kezdik az Internetet, amikor a családban megszületik az elhatározás, hogy fel kellene újítani a családi házat, netalán egy új ház építésébe kellene belefogni. Ilyenkor jobban odafigyelünk minden építésről, építőanyagokról szóló hírre, reklámra. Ha lehetséges, kifaggatjuk rokonainkat, barátainkat, munkatársainkat, akik mostanában építkeztek valamilyen formában. És persze elkezdjük begyűjteni a különböző cégek milliónyi prospektusát. (A „régi generáció” még mindig sokkal jobban szeret papír alapon olvasni, mint a számítógép képernyőjén. Én is.)
De biztos, hogy ez a legcélravezetőbb módszer?
Az élet egy más területéről vett saját tapasztalataim segítségével szeretném megmutatni, mi is a baj az előbb felsoroltakkal.

 Volt egyszer egy újdonsült vállalkozó

Már biztos, hogy többször megírtam: életem nagy részét az építőanyag-iparban töltöttem vezetőként. Azaz alkalmazottként. Amikor belefogtam Az építő közösség projektbe, akkor fogalmam sem volt arról, hogyan is kezdjek neki. (Tudja, egy vezető helyett mindent megcsinálnak a kollégái :D) Akkor készült az Építem a házam könyvsorozat I. kötete (aminek a kiadását is magamra vállaltam – mindenféle könyvkiadói tapasztalat híján) és persze létre kellett hozni (a semmiből) egy weboldalt is a könyv mögé, ami ráadásul képes a könyvmegrendelések kezelésére is. Emellett el kellett kezdeni blogokat is írni ezen a fórumon.
Nyilvánvaló volt, hogy ezekhez a feladatokhoz profi segítőkre van szükségem – akiket szerencsésen meg is találtam. Mivel a magunk elé tűzött időkeret meglehetősen feszes volt (három hónapot adtam az előbb felsorolt feladatokra!), ezért elindult egy versenyfutás az idővel. Elmondtam a honlapot készítő és mögé a kommunikációs stratégiát kidolgozó cégnek, hogy mit is szeretnék (persze csak nagy vonalakban, hiszen én sem tudtam még pontosan, hogy mi is ez az egész…), ők tettek egy javaslatot, amit megpróbáltam megérteni, gyorsan megbeszéltük, majd ők megcsinálták. Közben igyekeztem lépést is tartani velük, képeztem magamat, próbáltam utánanézni az Interneten, hogy hogyan is működik ez a virtuális világ. Sokszor voltam elégedetlen, mert nem egészen azt kaptam, mint amit én elgondoltam – de végül határidőre minden elkészült. Ma is ezt tartom a mi kis projektünk egyik legnagyobb eredményének.

Másfél évvel később

A honlapot és az ahhoz kapcsolódó dolgokat persze továbbra is működtetni kellett – ez már rám hárult. Egyre többet tudtam meg az online marketing világáról és az ehhez a világhoz kapcsolódó technikai részletekről.  Másfél évvel később éreztem úgy, hogy most már meg kellene próbálni rendet tenni ebben az egyre terebélyesedő információ-áradatban. Beiratkoztam hát egy olyan tanfolyamra, ahol azt ígérték, az online marketing valamennyi fontos területével megismertetnek alapszinten, pontosan annyira, amire egy felhasználónak szüksége van. (Hátha egyszer még visszakapom tőlük a népszerűsítést – OMA-nak, Online Marketing Akadémiának hívják a sulit és mindenkinek ajánlom, aki hasonló problémákkal küzd :D)
Ahogy jártam az intenzív órákra, sok területen egyre inkább kitisztult bennem a kép, megláttam addig fel nem ismert összefüggéseket. De ami a legérdekesebb: rájöttem arra, hogy milyen pocsék ügyfél lehettem én annak idején az online stratégiai partneremnek. Ha tudtam volna, hogy miről beszélnek, ha pontosabban megértettem volna, mi rejlik valójában a javaslataik mögött, akkor sokkal jobban tudtunk volna együtt dolgozni és valószínűleg én is sokkal ritkábban lettem volna elégedetlen a munkájuk végeredményével vagy tempójával. Egy nyelvet tudtunk volna beszélni – és ez lényegesen javíthatta volna közös munkánk hatékonyságát.
Summa summarum: Ha ezt a bizonyos online tanfolyamot Az építő közösség projekt elindítása előtt végeztem volna el, akkor egy csomó felesleges idegeskedést, egymás melletti elbeszélést, időpocsékolást meg tudtam volna spórolni. Valószínűleg még jobb, még hatékonyabb lett volna az elkészült végeredmény. (Itt most leginkább a hosszú távú működtetésre gondolok. Már az elején olyan megoldások épülhettek volna be a honlapba és a kommunikációs elképzelésekbe, amiket nem kellett volna már nem sokkal később – drága pénzen – javítgatni, továbbfejlesztgetni, barkácsolni.)
És persze jónéhány tízezer forintot megspórolhattam volna

De vajon mit kezdhet ezzel az őszinte élménybeszámolóval egy építkezés előtt álló család?

Van ilyen tanfolyam házépítés előtt is!

Nagyon fontosnak érzem,hogy amikor egy számunkra ismeretlen területen fogunk egy nagyobb projektbe (legyen az egy vállalkozás felépítése vagy éppen egy házépítés), akkor az előkészítési fázisban két, egymással szorosan összefüggő dolgot végezzünk el:
– a szükséges információk összegyűjtését,
– az összegyűjtött információk ellenőrzését, rendszerezését.
És ha a fejünkben már rend lesz, „összeáll a kép”, akkor tudunk jó megbízóként fellépni a munkánkat segítő szakemberek felé, akkor tudjuk valódi elvárásainkat megfogalmazni feléjük, akkor tudunk valóban hatékonyan (beleértve a költséghatékonyságot is!) együtt dolgozni velük!
Ekkor (és csak ekkor) lesz reményünk arra, hogy az elkészült produktum valódi, hosszú távú értéket képviseljen, amit nem kell az elkövetkező időben folyamatosan javítgatni, tovább fejlesztgetni – drága pénzen, technikai kompromisszumok tömegével.

Akkor és ott, ezen az online-tanfolyamon döbbentem rá arra, hogy Az építő közösség projekt (Tervcaféval,Facebook-kal, blogokkal – és minden mással, amit éppen most tervezünk) és az Építem a házam könyvsorozat ugyanazt a szerepet játssza, mint ez a tanfolyam.
Lehetőséget ad arra, hogy még az építkezés megkezdése előtt összeálljon a kép és a munkának aztán sokszoros hatásfokkal lehessen nekivágni!

Úgyhogy most már ezzel a lelkes hittel merem ajánlani az Építem a házam könyvsorozat már megjelent I. és II. kötetét! Ha még nem ismeri őket, akkor bővebb információt ide kattintva talál!
A III. kötet piacra kerülése Karácsonyra várható, de a nyílászárókról szóló vaskos fejezetet már nemsokára meg lehet rendelni pdf-formátumban!

 

Kategóriák: Építő közösség, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?