Mi az Okos Otthon, és hogyan működik?

Mi az Okos Otthon, és hogyan működik?

Mi az Okos Otthon, és hogyan működik?

– avagy mennyire napi valóság az „intelligens ház”?

15.05.02._okos_haz_1_1Talán úgy lehetne a legjobban körülírni az Okos Otthon fogalmát, hogy egy olyan ház/lakás, ahol a központi rendszer összehangolja a különböző elektronikai eszközeinket (lámpák, redőnyök, audio- és video-rendszer, konyhai gépek, riasztó, öntözőrendszer, gépészeti berendezések stb) annak érdekében, hogy az otthonunk kényelmesebb, biztonságosabb és energiatakarékosabb legyen. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a mi életritmusunkhoz alkalmazkodik, így végre valóban azt érezhetjük, hogy a házunk van értünk, és nem fordítva.
Egy okos otthon többek között attól okos (vagy intelligens), hogy a rendszer magától is képes döntéseket hozni – helyettünk gondolkozik. Természetesen a döntéshozatal szabályokhoz kötött, nem arról van szó, hogy mesterséges intelligenciával felruházott robotok irányítják a rendszert.
Mivel az Okos Otthon (vagy intelligens ház) napról-napra kevésbé számít luxusnak, érdemes közelebbről is megismerkedni az ilyen rendszerek jellegzetességeivel

Mitől lesz okos, intelligens az ilyen vezérlés?

Általánosságban a rendszer logikai felépítése a következő:

Egy intelligens ház (Okos Ház) vezérlésének áttekintése

Középpontban egy központi logikai egység áll, lényegében a rendszer agya, ami tartalmazza a lakás működtetéséhez szükséges „intelligenciát”. Vannak bejövő információk (input), és kimenő információk (output), amikkel a rendszer dolgozik.
Bejövő információk lehetnek például érzékelők – egy szoba páratartalma, hőmérséklete –, vagy egy nyomógomb megnyomása. Lehet egy okostelefonos applikációval kiadott parancs, vagy jel más, az otthonunkban lévő rendszertől, (pl. riasztótól). Kimenő információ alatt érthetünk minden olyan jelet, amit az „Agy” küld más rendszereknek, illetve azoknak az elektromos berendezéseknek a működtetését, amik a központtal összeköttetésben állnak, például lámpák, redőnyök, fűtésszelepek stb.
Az alap intelligencia tehát abból áll, hogy ha megnyomunk egy nyomógombot, azt észleli az „Agy” és felkapcsol egy lámpát (ha így tanítottuk meg neki). Ha leesik a szoba hőmérséklete, akkor bekapcsolja a kazánt, és kinyitja a szobához tartozó szelepet. Ez kívülről még nem tűnik nagy durranásnak, és valójában ha csak ennyiről lenne szó, akkor talán nem is lenne szükség okos otthonra, ezért nézzünk példát az „Agy intelligenciájára”.
Tegyük fel, hogy a rendszer folyamatosan naplózza a vízfogyasztásunkat, amit egy szép grafikonon meg is jelenít nekünk. Igen ám, de mi van akkor, ha akkor is fogy a víz, amikor nem vagyunk otthon? A rendszer erre az esetre azonnal elzárná a főcsapot és küld egy jelzést a tulajdonosnak, hogy valószínűleg csőtörés van.
Fűtésszezon van, kint -5 fok. Hagyományos esetekben ilyenkor mindenki szinte megállás nélkül fűt. Hurrá, meleg van a lakásban. Egy átlagos hétköznap 8-10 órát feleslegesen megy a fűtés a beállított szinten. Egy okos rendszer tudja, hogy mikor vagyunk otthon, mikor van valóban szükség a fűtésre, és mikor csak temperálásra. Sőt, hideg, de napsütéses időben az árnyékolók (redőny, zsaluzia) is segítenek a megfelelő hőmérséklet előállításában.
Ezekből a rövid példákból is jól látszik, hogy egy Okos Otthon a kényelem fokozásán túlmenően energiát takaríthat meg, és még nem is beszéltünk a megújuló energiák felhasználásáról…
Hogyan zajlik az élet egy Okos Otthonban?

Hadd mutassuk be egy elégedett Okos Otthon tulajdonos szemszögéből, mire is gondolunk:

Átlagos hétköznap reggel – a hálószobai zsaluzia lamellái kissé elfordulnak. A beszűrődő fény, a kedvenc rádióállomásom hangja kellemes kompozíciót alkot az reggeli világítási képpel. Igen, mi ébresztőóra helyett is a házunkat használjuk! Mire kiérek a fürdőbe, már a megfelelő hőmérsékletű víz várja, hogy megnyissam a csapot. A frissen lefőtt kávé illata a konyhába csábít. Miközben én már a zamatos kávémat kortyolgatom, a feleségem is felébred. Kipihent. Mosolyog. Nagy baj már nem történhet!
Lassan 7 óra, a gyerekeknél is beindul az ébresztés. Néha megviccelem őket, és felhangosítom a zenét, kapcsolgatom a lámpájukat, ha nem akarnak kikászálódni az ágyból. Szerencse, hogy nekik nincs hozzáférésük a hálószobai vezérléshez…
Mindenki indulásra kész. A riasztó élesítésével az összes világítás lekapcsol, valamint a feleslegesen áramot zabáló fogyasztók áramtalanítása is megtörténik, a fűtés takarékra kapcsol. Ebédidőben ránézek házra a mobilos applikáción keresztül, és elégedetten konstatálom, hogy minden a legnagyobb rendben, a Nap állását követő zsaluzia is megfelelően működik, így a feleségem növényei kapnak elég fényt, de nem melegszik túl a ház a déli napsütésben.
Nemrégiben volt nálunk egy csőtörés, mikor nem voltunk otthon, de a ház megoldotta helyettem a helyzetet: automatikusan elzárta a főcsapot, és értesített engem is, így nem okozott nagy kárt az esemény.
Hazaérve kellemes hőmérsékletű otthonunk fogad bennünket. Az iskola, illetve munka utáni rutin-feladatok (tanulás, vacsora, fürdés stb.) elvégzését a jól megérdemelt pihenés követi. Ma filmet nézünk. Közösen. A lányok egy vígjátékot választottak, hát legyen. Popcorn kész, mindenki a helyén, a nappali pedig egy gombnyomásra moziteremmé változik: a házimozi rendszer bekapcsol, a világítások lekapcsolódnak, illetve elhalványodnak, kezdődhet a mozizás. Lefekvés előtt még a telefonomon megnézem, hogy ma éppen mennyi áramot termelt a napelem, és ellenőrzöm, hogy minden lámpa lekapcsolt-e.
Hogy tetszik?

 

Vas Gergely (InteliCON Solutions)

Kategóriák: Energiatakarékosság

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?