Mitől más egy kondenzációs kazán, mint egy hagyományos? – Az alapok

Mitől más egy kondenzációs kazán, mint egy hagyományos? – Az alapok

WeishauptEmlékeznek még Gizella történetére? Az utolsó részben elhangzott egy, akondenzációs kazánokra vonatkozó állítás. Akkor azt ígértem, erre még visszatérünk. Most jött el a pillanat.
A gépész szakma egyik elismert szakembere, Rácz József, egy néhány fejezetből álló rövid sorozatot írt az alacsony hőfokú fűtések kapcsán. A következő napokban ezt olvashatják.

 

Hogyan is szólt az ominózus kijelentés?
„Én mindenesetre azt szűrtem ki a magyarázatukból, hogy a kondenzációs kazánok által leadott vízhőmérséklet alacsonyabb, elsősorban fal- és padlófűtéshez javasolt, ha pedig hagyományos radiátorhoz kapcsolom, akkor hosszabbra van szükség, mert az alacsonyabb hőfokhoz nagyobb hőleadó felület tartozik. Márpedig nekem nem volt helyem hosszabb fűtőtestekhez (a csere részét képezte természetesen az is, hogy a konvektorok helyett radiátorok lettek!), padlófűtést nem akartam így maradtam a „turbós” kazánnál.”

Mitől más egy kondenzációs kazán, mint egy hagyományos?
Az alapok

Általában akkor beszélhetünk kellemes hőről, ha egy szobában kiegyenlített helyiséghőmérséklet uralkodik, csak kissé mozog a levegő és a környezetünkben található felületek hőmérséklete majdnem azonos.

Az érzékelt hőmérséklet azonban a tulajdonképpeni helyiséglevegő hőmérséklet és a környezetünkben található felületek átlagos hőmérséklete közötti középérték.
Rossz hőszigetelésű külső falakkal, vagy hőszigetelő üveg nélküli ablakokkal rendelkező régi házakban gyakran előfordul, hogy romlik a kényelemérzet.
Tudta-e, hogy a fűtőtesteket mindig a külső falra kell felszerelni? Így a belső és a külső fal közötti hőmérsékletkülönbség kiegyenlítődik. A fűtőtestek nagyrészt konvekció útján a fűtőtesthez áramlás közben hozzáérő levegő felmelegszik és felszálló áramlásként hat – adják le a hőjüket. Ha hiányzik ez a felszálló áramlás, akkor a hideg levegő nagy sebességgel esik lefelé a padló irányába és kellemetlen léghuzattá válik.

Korábban a fűtőtestek nagyon magas előremenő hőmérsékletűek voltak. A következmény: túl száraz helyiséghőmérséklet és porfelverődések zavarták a kellemes közérzetet. Az alacsonyabb előremenő-hőmérsékleteknek köszönhetően ez ma már nem okoz panaszokat. Aki tehát korszerű fűtési rendszer segítségével „helyesen fűt”, az kellemes körülmények között lakhat – a korszerű alacsony hőmérsékletű vagy kondenzációs rendszerekre jellemző csökkentett felületi veszteségeknek, a nagyobb kihasználtsági foknak és a csökkentett tüzelőanyag-költségeknek köszönhetően.
(Folytatása következik)

Kategóriák: Felújítás, Gépészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?