Nem lehet elég korán kezdeni…

Nem lehet elég korán kezdeni…

– avagy mire is jó a lakberendező?

lakberendezes-blogAmikor arról volt szó, megírom az első blog bejegyzésemet Az Építő Közösség számára felmerült, hogy milyen klassz lenne, ha kezdésként mindjárt egy „ütős” enteriőrfotót mutatnék be és veséznék ki alaposan…

…aztán eszembe jutott, hogy kezdésként hasznosabb volna arról írni, hogy miért célszerű a lakberendező bevonása már a tervezési folyamat során, illetve miért nem luxus-, hanem megtérülő befektetés – lakberendezővel dolgoz(tat)ni, valamint, hogy hogyan is dolgozik egy lakberendező – dióhéjban.

 

 

 

A lakberendezés a tervezési folyamat része

Ha egy frissen épülő ház berendezésével bíznak meg a Tulajdonosok, mindig az a kérésem, hogy minél előbbkezdjünk el együtt gondolkozni. Ezalatt azt értem, hogy megkérem őket, meséljenek a mindennapi rutinjukról és arról, hogy milyen álmaik, elképzeléseik vannak az új otthonukkal kapcsolatban. Amikor még csak a tervezés folyik, igaz, hogy nagyon távoli a tapéta vagy függönyvásárlás. De valójában, a túl későn kezdett lakberendezési tervezésnek legtöbbször megvan a maga ára.

Miért? Hadd említsek néhány gyakori példát. Előfordul, hogy a szükséges illetve kiválasztott bútor elhelyezéséhez csupán néhány cm hiányzik. Ha tudjuk előre, hogy pl. a számunkra legmegfelelőbb gardróbszekrény mekkora és hová kerül, tudjuk, hogy az adott válaszfalat már eleve hová tervezzük – szükség esetén már papíron áthelyezzük. Így megelőzhető egy utólagos falbontás, vagy az, hogy a hiányzó néhány cm miatt később csak egyedi bútort (drágább), vagy a célnak nem teljesen megfelelő bútort (kompromisszum) lehessen elhelyezni. Vagy: végre valóra válhatna a Tulajdonosok egy régi álma pl. egy szauna, gőzkabin „személyében”, de pont nem stimmelnek a méretek, mert pont útban van egy ablak, vagy a fürdőszobaajtó…

Hasonló a helyzet például a konyhai gépészeti kiállásokkal és az elektromos kiállásokkal. Nagyon bosszantó és költséges lehet, ha egy frissen festett falat kell végigvésni például egy konnektor elhelyezése vagy egy könyvespolc rejtett világítása miatt – amely egyébként hatásában óriási, de ehhez képest kis befektetés – ha előrelátóan tervezünk.

Ha van egy minden szempontból jó, és részletesen kidolgozott lakberendezési koncepció, elkerülhetőek az úgynevezett ötletszerű beszerzések is. Már csak azzal nagyon sok pénzt tudunk megtakarítani, ha célirányosan vásárolunk.

Mit terveztethetünk és mennyiért?

Lakberendező segítségét lehet kérni a teljes lakberendezés tervezéséhez, vagy csak kisebb konzultációk erejéig illetve résztervezésekhez (pl. konyha- vagy fürdőszobaterv, vagy csak 1-1- helyiség). A díjszabás is természetesen ennek megfelelően alakul. (A teljeskörű tervezés díja általában nettó 3.500 Ft/nm-től kezdődik – szakembertől függően.)

Teljeskörű tervezés esetén az első találkozás és konzultáció után vázlattervek készülnek, majd a legjobb megoldás kerül „kidolgozásra” egészen a szakipari kivitelezési tervekig, látványtervekkel, színtervekkel, bútortervekkel, konszignációval (kb. komplett bevásárló listával), művezetéssel. Sőt nagyon gyakran a beszerzésben is hasznos a lakberendező segítsége. (Mivel mindezek gyakran több hónapig tartó közös munkát jelentenek – szeretném felhívni a figyelmet a személyes szimpátia jelentőségére!)

Fontos, hogy mindig a Tulajdonosok ízlését, preferenciáit szem előtt tartva tudja a lakberendező a saját stílusát a munkába vinni, nem fordulhat a tervezés „öncélú alkotásba”. Hiszen a cél az, hogy a Megbízók, a Tulajdonosok számára szülessen igazi Otthon az együttműködés eredményeként.

 

Kategóriák: Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?