Tényleg „zöld hóbort” csupán a természetes építőanyagok használata?

Tényleg „zöld hóbort” csupán a természetes építőanyagok használata?

– Miért és hogyan érdemes a „régi” környezetbarát építőanyagok modern kori változatait keresni?

unnamedb_110-15 évvel ezelőtt, ha valaki napkollektort szeretett volna telepíteni, 10-ből 8-an lebeszélték, mondván annak ára sosem fog megtérülni és ez csak a „megszállott” zöldek hóbortja! Az olaj – és a gáz árának emelkedése, a klímaváltozás ténye azonban új forgatókönyveket írt. Mára a fotovoltaikus rendszerek oly mértékben fejlődtek és terjedtek el, hogy nem csak a klíma védelem érdekében, hanem gazdaságilag is megtérülő beruházás.A megnövekedett érdeklődést is mutatja, hogy a megújuló energiafelhasználást támogató pályázatok röviddel a kiírás után teljesen elfogynak.

Hasonló tendencia tapasztalható a környezet- és egészségbarát építőanyagok körében is, mint például a vályog, az agyag, a nád, a kender, a cellulóz, vagy a fagyapot. Egyfajta újrafelfedezés ez, miáltal az évszázados tapasztalattal bíró, jól bevált építőanyagok továbbfejlesztve, a mai körülményekre, az építészeti elvárásoknak megfelelően, ismét helyet kapnak élettereinkben. Jó példa erre a vályog, és az agyag, melyre egyelőre sokan inkább alternatív hóbortként tekintenek, ugyanakkor Európa-szerte valódi high-tech építőanyagok és rendszereket fejlesztenek és gyártanak belőle.

 

Jóval több káros anyag körülöttünk, mint gondolná!

A különdíjas, ÖKO City mintaház a 2014-es Construma kiállításon megmutatta, hogy a 2020-ban életbe lépő szabályozásoknak megfelelő, közel nulla energiaigényű épület is építhető már a ma Magyarországon rendelkezésre álló technikával és építőanyagokkal.

Sokan újra és újra meglepődve találkoznak azzal a ténnyel, hogy a standard építőanyagok és berendezési tárgyaknem minden esetben egészségünkre ártalmatlanok. Sok esetben, ami házunk otthonossá tételéhez, megszépítéséhez manapság a piacon elérhető, minden más csak épp nem egészségünk szempontjából ártalmatlan – sajnos! A bútorok, szőnyegek, festékek, lakkok lakótereinkbe különböző mennyiségben illékony szerves vegyületeket párologtatnak ki (VOC, Volatile Organic Compounds, pl. Formaldehid). Nagy koncentrációban ezek enyhébb esetben kellemetlen szagokat képeznek, rosszabb esetben komoly egészségkárosító hatásuk lehet. Otthonainkban arra kell törekednünk, hogy ezeket az anyagokat minél alacsonyabb szinten tartsuk.

Svájc már több mint 10 éve büntetőadókkal sújtja azokat az építőanyagokat, melyek káros anyagokat párologtatnak lakótereink felé, védve ezzel a lakosságot a lakótereinkbe beszivárgó egészségkárosító vegyületektől!  Ezen büntetőadókból származó együttes bevétel 2006-ban 127 Millió CHF volt, úgy hogy a büntetőadó mértéke, igen alacsony: 3,- CHF / kg VOC! (Forrás: Bundesamt für Umwelt Schweiz)

Szomorú tény, hogy a belső levegő minősége a legtöbb új építésű vagy felújított épületben nem felel meg az egészségügyi határértékeknek. A Sentinel Haus Intézet (renomés intézet, melynek szakterülete az egészséges lakóterek kialakítása) tapasztalatai szerint sem ritka, hogy az újonnan átadott épületekben olyan értékeket mértek, melyek átlépik a megengedett egészségügyi határértéket. (Ebben az 1000µg/m3 értéket még ártalmatlannak tekintik..) A rosenheim-i Institut für Baubiologie épületbiológiai intézet szakemberei szerint 200-300µg/m3 lenne az elérendő cél.

természetes építőanyag, közel nulla energiaigényű épület, EU Ecolabel

A jó hír azonban az, hogy otthonának egészségesebbé tétele könnyebben kivitelezhető, mint sem gondolná! Sokan azt gondolják, ez jelentős többletköltséggel jár. Valójában, azonban ha egy teljes ház építési költségeit nézzük, 5-10%-kal kerül többe, ha természetes építőanyagokkal alakítjuk ki otthonunkat, melyek egészségünkre ártalmatlanok. Vegyünk például egy gyermekszobát: a Sentinel Haus intézet kiszámolta, annak a többletköltsége, hogy ha gyermekünk szobáját környezet és egészségbarát építőanyagokkal alakítjuk ki mindössze 10% .

A 10%-os pluszköltség egy teljes házra vonatkoztatva, nem elhanyagolható összeg, de nem is olyan sok, hogy más személyes kiadását ne tudnánk eltolni kicsit, és helyette egy egészségesebb otthonba invesztálnánk. Például 10%-kal kisebb alapterület, amely jól átgondolt és cserébe egészségünkre ártalmatlan!

 

Honnan tájékozódhatunk, ha egészségünkre ártalmatlan, környezetbarát építőanyagokat szeretnénk választani?

Több olyan minősítő intézet van, melyek címkéi mögött, komoly vizsgálatok igazolják a termék károsanyag mentességét (minimális károsanyag tartalmát):

EU Ecolabelwww.ecolabel.eu 1992 óta létezik ez a címke az EU-ban, mely beltéri festékeket, lakkokat vizsgál.  Azon termékek kaphatják meg, amelyek a teljes élettartalmukra vetítve jelentősen alacsonyabb negatív befolyással bírnak a környezetünkre, mint a piaci átlag. Ezen kívül egészségügyi szempontokat is vizsgál, meghatározza a maximális VOC-tartalmat.

természetes építőanyag, közel nulla energiaigényű épület, EU Ecolabel

ECO Institut  – www.eco-institut.de   az ECO- Institut többnyire más intézeteknek vizsgál, mint amilyen a „Blau Engel”. A vizsgált termékcsoportok: padlóburkolatok, matracokat, ágyneműket, bútorokat és építőanyagokat. A tesztkamrákban a legszigorúbb követelményeknek megfelelően, különböző termékcsoportokra vonatkozóan (pl.nehézfémek, peszticidek) vizsgálják az egyes termékeket.

DER BLAUE ENGELwww.blauer-engel.de 1978-óta létezik ez a címke, négy fő területre fókuszál, többek között környezetünk és egészségünk védelmére. Ide tartozik a RAL-UZ 102 címke, melyet alacsony károsanyag tartalmú falfestékek kapnak meg, melyek oldószer és formaldehid aránya 0,1 % alatt van, és minimális tartósítószert tartalmaznak.

természetes építőanyag, közel nulla energiaigényű épület, EU Ecolabel

 

Nature Pluswww.natureplus.org nemzetközi tanúsítvány / minőség megfelelőségi tanúsítvány építőanyagokra, melyek egészségünkre ártalmatlanok és környezetünk számára sem károsak. A termékek teljes életciklusát is vizsgálják.

természetes építőanyag, közel nulla energiaigényű épület, EU Ecolabel

 

Beszerzési lehetőségek

Nyugat – Európában folyamatosan növekvő kereslet jellemzi az ökologikus építőanyagok piacát, a gyártók mellett, az egész országot lefedő szakkereskedések, bio építőanyag kereskedők létesültek. Magyarországon jelenleg még viszonylag kevés helyen szerezhetőek be ezek az építőanyagok, néhány példa:

Naturillo Kft: Környezet- és egészségbarát építőanyagokat árusító webáruház, természetes festékek, vakolatok, hőszigetelő anyagok.  www.naturillo.hu

Auro Naturfarben: Természetes festékek, és felületképző anyagok. www.auro.hu

Thermofloc: hőszigetelés befújható cellulóz hőszigetelés. www.thermoflockereskedes.hu

Steico: Lágyfarost hőszigetelések. – www.adtectum.hu

Kategóriák: Építőanyagok, Ökoépítészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?