Amikor késik a használatbavételi engedély

Amikor késik a használatbavételi engedély

Amikor késik a használatbavételi engedély

– avagy kész a lakásunk, de mégsem költözhetünk

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Korábban már írtunk arról ITT, hogy mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt. A tulajdonosok azonban nem egyszer szembesülnek azzal, hogy az otthonuk elkészült ugyan, de a használatbavételi engedélyt/hatósági bizonyítványt mégsem kapják meg, így például albérletben rekednek.
Nagyon sokan érdeklődtetek a téma iránt, ezért arra gondoltunk, összefoglaljuk a leggyakrabban előforduló eseteket és néhány megoldási javaslatot a felmerülő vitás helyzetekre. 

 

 

Miért annyira fontosak a tervek?

Röviden összefoglalva, ha minden, ami a terveken szerepel és megvalósult, akkor van kész a ház/építmény.
Vonatkozik ez az ikerházakra és társasházakra is. Sajnos sokan tapasztalták, hogy az építési vállalkozó ugyan elkészült az ő lakrészükkel, de a terveken sajnos más lakrészek is szerepeltek… Szabály szerint addig hivatalosan nem kaphat az építmény használatbavételi engedélyt/hatósági bizonyítványt, amíg pontosan az az építmény meg nem épül, amely a terveken szerepelt. Tervek utólagos módosítására és egyéb eljárásokra ugyan van lehetőség, de azzal mindig számolni kell, hogy ezek többlet pénzt, időt és energiát vehetnek igénybe. Ha nincs más megoldás, mégis kiutat jelenthet. 

Néhány esetben, a parkolás vagy például a közterület-rendezés (járdaépítés) biztosítása, a szomszédos épület kéményének meghosszabbítása alapfeltétele az építmény használatbavételének, melynek elkészültéről ugyanúgy gondoskodni kell. Ezen tételek ugyanúgy a terv részeit képezik, tehát el kell készüljenek ahhoz, hogy be lehessen költözni az új lakásba, családi házba. 

 

Mit lehet tenni, ha csúszik a használatbavételi engedély megadása?

Először is vizsgáljuk meg az átadás késésének/csúszásának okát. Üljünk le és beszéljünk, egyeztessünk a kivitelezővel, akár többször is. Legyünk türelmesek, de ugyanakkor tegyünk olyan határozott lépéseket (akár írásban vagy más dokumentált formában) amelyek folytán hivatalosan is hangot adhatunk kérésünknek, kérdéseinknek és észrevételeinknek vállalkozó kivitelezőnk felé.
Gyakran előfordulhat, hogy elszámolási vita kerekedik ki az építtető és a kivitelező között, ezért nem, vagy csak kis mértékben halad a kivitelezés. Egyeztessünk folyamatosan a vállalkozó kivitelezővel, törekedjünk megegyezni, akár építési jogász bevonását is fontolóra vehetjük. Vitás esetekben akár a tervmódosítás is megoldás lehet. 

 

Közművek

Többen kerestek meg minket azzal, hogy elkészült a házuk, lakrészük de nem kaptak használatbavételi engedélyt, mert nem történt meg a végleges közműbekötés.
Sajnos hazánkban egyes szolgáltatóknál akár 18 hónapot is igénybe vehet a folyamat, amíg például a végleges áramellátás biztosításra kerül.

Mit lehet tenni ilyen esetben? 
Legjobb megoldás itt is a megelőzés, időben kell igényelni a végleges bekötést. Meg kell nézni, kinek a felelőssége a közművek beköttetése.  Amennyiben ezt a generálkivitelező vállalta, akkor ez az ő feladata. FONTOS, hogy addig sajnos nem történhet meg az építmény átadás-átvétele, amíg a kivitelezési szerződésben rögzített feltételek mindegyike teljesítésre nem kerül.
Csak két, hétköznapi példa: egyes berendezéseknél végleges árambekötés szükséges, ilyen társasházak esetén például a lift, a tűzjelző.
Tapasztalatunk szerint a témában is sok vitás eset fordulhat elő, ezért építési jogász bevonása is szükséges lehet egyes esetekben. Különösen akkor, amikor a közművek valamilyen oknál fogva nem kerülnek a tulajdonos nevére. 

 

Hiányos dokumentáció

Elhúzódó építkezés esetén gyakori probléma, hogy a vállalkozó kivitelező nem tudja vagy valamilyen oknál fogva nem akarja lezárni az e-naplót, így nem kérvényezhető a használatbavételi engedély kiadása.
Amennyiben az építtető és a kivitelező között hosszabb ideje nem tud megállapodás születni, van lehetőség az építési naplót az építési hatóság által lezáratni – jogi úton. Építési jogász tud ebben is segíteni. 

 

A használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány megszerzésének sajnos a most felsoroltaknál is több akadálya lehet, most csak néhány jellemző esetet mutattunk be.
Osszátok meg velünk bátran saját tapasztalataitokat kommentben, illetve ha tudtok megoldásokat javasolni akár egymásnak is, tegyétek meg a cikk alatti hozzászólások között!

Ajánljuk a témában Az építő közösség építési joggal foglalkozó partnerének, az epitesijog.hu-nak összefoglalóját is – ide kattintva olvashatjátok!

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

Kategóriák: Jogi háttér

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?