AZOK A FRÁNYA TANÁCSADÓK!

AZOK A FRÁNYA TANÁCSADÓK!

 – azaz kinek higgyünk és kinek nem?

c_sorozatAmikor megjelent az Építem a házam I. kötete, akkor sokan kérdezték: „És konkrét tippek vannak benne?”
Hogy mi volt az  első hallásra meglepő válasz, milyen fontos tanulságokkal bír az építkezők számára, és mindez hogyan függ össze egy hétvégi mozi-élményemmel, kiderül az alábbiakban!

 

Szóval: az Építem a házam könyvsorozatnak sem az első, sem a további köteteiben nincsenek bombabiztos tippek! (Ugye nem felejtették el, hogy a második kötet a héten kezd piacra kerülni?!)
Azért gyorsan meg is magyarázom ezt a szándékosan sarkos kijelentést.

 1. Egy építkezésen egy adott problémára nem csak egyetlen jó megoldás létezik!
  Az, hogy a többféle megoldás közül kinek melyik lesz a „nyerő”, a „szimpatikus”, az bizony több dologtól függhet: az építkező gondolkodásmódjától (egy jó blog ebben a témában ide kattintva!), pénztárcájától, más, kapcsolódó elképzeléseitől, végső soron attól, hogy kinek (melyik gyártónak, melyik szakembernek) az érvei fognak rá érzelmi (!) alapon a legjobban hatni.
  Ezek a megoldások attól egyenértékűek, hogy mindegyik segítségével jó ház építhető!
  Az egyetlen fontos buktató: ha elindultunk egy úton, egy adott megoldás mentén, akkor tartsuk magunkat ehhez! Ne ugráljunk a különböző megoldási módok között („csipegetve” azok előnyeiből), mert ez szinte biztosan nem fog sikerre vezetni!
 2. A jó ház, a jó megoldás mindenki számára mást és mást jelent!
  Nincs ilyen, hogy „A” jó térelrendezés, „A” jó szigetelés, „A” jó fűtési rendszer!
  Ami jó megoldás a szomszédnál, nem biztos hogy ideális lesz Önnél! Minden ház más és más!
  Ez különösen igaz a felújításokra. Minden felújítás kiindulópontja egy teljesen egyedi épület, a maga egyedi építőanyagaival, a maga egyedi szerkezeti megoldásaival, a maga jó vagy rossz belső és külső elrendezésével.
  És ugyanígy egyedi minden egyes építkező is. Mások az anyagi lehetőségek, mások a lakhatásra vonatkozó igények, mások a prioritások.
  Az a szép, hogy nincsenek egyen-megoldások! A szakembereknek minden egyes házon egyedileg kell megtalálni az optimumot, az építtetővel szorosan együttműködve!
  Konkrét tippeket tehát csak a konkrét építkezés tükrében lehet adni.
 3. Könnyű más…
  Ezt a közmondást most nem fejezem be, úgyis mindenki érti a lényegét. Könnyű úgy tanácsokat adni, hogy a konzekvenciákat nem én viselem. Tetszik, nem tetszik, egy építkezésen a döntés felelőssége mindig azé, aki:
  – a pénzt adja,
  – aki később lakni fogja a házat.

Konkrét tippek híján akkor mi haszna van egyáltalán az Építem a házam könyveknek?
Fel kell bérelni egy jó tanácsadót (egy jó szakembert), és minden meg van oldva! Nem?

A hétvégén megnéztem DVD-n a „Bennfentesek” című filmet. Ez a dokumentumfilm a mostani pénzügyi válság okait boncolgatja (ajánlom mindenkinek, bár elég nehéz nyugodtan végignézni).
Az egyik konklúzió: a pénzügyi szakemberek, a tanácsadók („a bennfentesek”) alaposan átverték az embereket kihasználva azok pénzügyi tájékozatlanságát.
Ugyanezt a bizonytalanságból adódó félelmet átélhetjük a mindennapokban is: hol szervizeltessem a kocsit, melyik orvost válasszam, minek alapján válasszak számítógépet? Kinek higgyek?
Minél kevesebbet tudunk egy adott témáról, annál inkább ki vagyunk szolgáltatva s mivel ezt mi magunk is érezzük, annál inkább stresszként éljük meg az adott vállalkozást.
Az Építem a házam könyvsorozat megpróbál felkészíteni az építkezésre, érthetően összefoglalva mindazt a tudást, amire szükség lehet a kellő magabiztossághoz a szakemberekkel való tárgyaláskor.
Megtalálni a jó szakembereket és szót érteni velük. Ez a lényeg.
Szót érteni – akár a konkrét tippek vonatkozásában is?

Az Építem a házam II. kötetének 1. fejezete a héten már kapható!
Minden, amit a ház alapozásáról, vízszigeteléséről és hőszigeteléséről tudni érdemes! 

Kategóriák: Háztervek, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?