Egy egészen elképesztő lakótér-koncepció: forognak a szobák!

Egy egészen elképesztő lakótér-koncepció: forognak a szobák!

 – avagy hogyan alkalmazkodjunk a végletekig az időjáráshoz?

jó ház 15.1._crAz évszakokhoz történő alkalmazkodás komoly kihívás egy épület tervezésekor. A ház délre tájolásával például jelentős passzív energianyereségre tehetünk szert télen – nyáron viszont ezáltal még nagyobb meleg-terhelésnek vagyunk kitéve.
Ugyanez igaz egyes helyiségek használatára: a – megfelelő helyre elhelyezett – terasz a család kedvenc tartózkodási helye lehet nyáron – télen viszont teljesen kihasználatlan.
A gordiuszi csomót egészen szokatlan módon vágták át egy teheráni lakóház esetében!

 

 

 

 

 

 

 A hagyományok újragondolása

Az iráni építészetben régóta foglalkoznak azzal, hogy a házak helyiségeit egyformán alkalmassá tegyék a meleg nyarak és hideg telek alatti használatra. Ennek tipikus megoldása, hogy a házakba két nappalit építenek: egyiket nyári, a másikat téli használatra. (A nappali ott is, csakúgy mint nálunk, a családi élet fő helyiségének számít.) Ezeknek még külön neve is van: Zemesten-Neshin (ez a téli nappali) és Taabestan-Neshin (ez a nyári nappali).
Felmerült a kérdés: nem lehetne-e ezt hely- és költségtakarékosabban is megoldani?
És úgy tűnik, a mai technika már ezt is lehetővé teszi!

 

Szép időben hirtelen nagyobb lesz a terasz!

A koncepció lényege talán az alábbi ábrán érthető meg legjobban, ami egy nappali-vendégszoba kapcsolatot mutat. Szép idő esetén a vendégszoba elfordul – és a helyén máris egy terasz alakul ki!

benapozottság, ház tájolása, rugalmas funkcionalitás, családi ház

 

Így néz ki a valóságban

A koncepciót demonstráló projekt Sharifi-ha ház néven Teheránban valósult meg egy hétszintes ház formájában. (Tervező: Nextoffice – Alireza Taghaboni)
A kétszintes alagsorban kaptak helyet a wellness- és fitness-helyiségek, valamint egy kellemes „bulizós” szoba. A fölszintre kerültek a parkolók  és különböző tároló helyiségek. A közösségi élet helyszíneinek az első és második emelet számít, míg a harmadik és negyedik emelet a család magánéletének színtere.
Az első emeleten a konyha-reggeliző helyiség, a másodikon az előbb bemutatott nappali-vendégszoba, míg a harmadik a könyvtár-dolgozószoba kapcsolatot oldották az imént bemutatott „forgó helyiségekkel”.
Bár a koncepció lényege a rugalmas funkcionalitásban áll, de nem nehéz elképzelni, hogy a bevezetőben említett benapozottsági dilemma feloldásában is jó szolgálatot tehetne egy ilyen megoldás.

benapozottság, ház tájolása, rugalmas funkcionalitás, családi ház     benapozottság, ház tájolása, rugalmas funkcionalitás, családi ház
A jobb oldali (belső) képen valamelyest érzékelhető a “mobil” szoba mibenléte

benapozottság, ház tájolása, rugalmas funkcionalitás, családi ház      benapozottság, ház tájolása, rugalmas funkcionalitás, családi ház
Azért két kép belülről is. Nekem legjobban a “gyenge” wellness-helyiség finom fénytörése tetszik!

 

Forrás: freshome.com
Az alábbi linken még több kép és komplett tervrajz is látható:
https://freshome.com/2014/08/27/innovative-turning-boxes-adapting-sharifi-ha-house-to-the-climate-changes-of-tehran/

 

Kategóriák: Egyéb, Építészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?