Egy passzívház, amit a szomszéd pajtájáról mintáztak

Egy passzívház, amit a szomszéd pajtájáról mintáztak

– ilyen házakat tartanak korszerűnek szerte a világban (1. rész)

jó ház 14.1.Beköszöntött a nyár!
A televíziókban ilyenkor beindul a holtszezon (ismétlések garmadájával), a magazinokban könnyedebb témák tűnnek fel, a nagy hőségben senki sem szereti tornáztatni az agyát.
Arra gondoltam, hogy ez az időszak remek alkalom arra, hogy körbekalandozzunk a világban: milyen házakat tartanak ma szépnek és korszerűnek más országokban – és miért?
Egész biztos, hogy rengeteg ötlet leshető el majd el a bemutatatott otthonokból – hiszen (majd) mindenki ilyen „optikai ötletgyűjtéssel” kezdi a háztervek összeállítását (még mielőtt építészhez menne).
Jó szórakozást tehát és hasznos olvasgatást.
Ma, a sorozat első részében Alsó-Bajorországba látogatunk.

 

Fenntarthatóság, energiatakarékosság, természetesség, illeszkedés a környezetbe

Ezen négy kritériumot figyelembe véve lett ez a nyeregtetős, másfél szintes épület Az év háza a Schöner Wohnen magazin tavalyi szavazásán.
Érdekesség, hogy az építész-tulajdonos jelen esetben teljes mértékben a vidékies környezetből indult ki: a ház formai kialakításának és külső anyaghasználatának előképe a szomszéd gazdaságban a telek mellett álló pajta volt! Így lett meghatározó elem a látványban a faburkolat,  a vakolt lábazat és a hagyományos agyagcserép.
(Mint a későbbi képeken látható majd, a fa, mint anyag (jelen esetben fenyő), meghatározó szerepet kapott a belső burkoatok (padló, födém, falak) és a bútorok terén is. Ennek – egyik  – oka, hogy ez volt a legközelebbről beszerezhető építőanyag – márpedig az energiatudatos gondolkodásmód egyik alappillére, hogy lehetőleg minimális szállítási igénnyel bíró anyagokkal dolgozzunk.)
A természetes lakóklímát még egy érdekességgel tetézték meg: a konyha és a lakóhelyiségek közé egydöngölt vályog fal került. Ennek kulcsszerep jut a ház páraháztartartásának szabályozásában (a vályog rendkívül sok párát képes magában tárolni és megfelelő időben leadni – erről bőségesen írtunk az Építem a házam II. kötetében!) és a nagy tömegű fal a nyári, alacsonyan érkező napfény tárolásába is besegít.)
Jópofa történet, hogy a szomszédok annyira fellelkesültek azon, hogy az ő csűrjük köszön vissza a házon, hogy – egy hétvégi „projekt” keretében – örömmel vettek részt a fal bedöngöléséban!

 háztervek, passzívház, természetesség
A képen jól látható a szomszédbeli pajta, mint a ház „előképe”. 

 

Régi és új – harmóniában és kontrasztban

„A ház teljes mértékben kifejezi, hogyan látjuk mi a világot és hogyan gondolkodunk.” – határozta meg filozófiáját a tulajdonos-tervező Stefan Kohlmeier. „Nyitottak vagyunk a legújabb dolgokra, de ragaszkodunk a hagyományainkhoz.” (Korábban én is írtam már egy blogot arról, hogy a házunknak valamiképpen tükröznie kell a gondolkodásmódunkat is! Talán éppen most érdemes ajánlanom elolvasásra – ide kattintva olvasható!)
A múlt és jelen talákozása kétféleképpen használható ki egy háztervben: egymással harmonizáló ésegymással kontrasztban levő részletekkel.
Ennél a háznál a kontraszt például az anyaghasználatban érhető tetten: a már említett fa-túlsúly érdekesen találkozik a festetlen acél szerkezetekkel és a gránit burkolatokkal.

családi ház, energiatakarékosság, év háza, fenntarthatóság, háztervek, passzívház, természetesség
Itt látható a korábban említett, 2 méter magas döndölt vályogfal!

családi ház, energiatakarékosság, év háza, fenntarthatóság, háztervek, passzívház, természetesség
Egy példa az említett kontrasztra a konyhából: a feketére lakkozott bútorok – már-már túl erős – ellentétben állnak a fehérre lazúrozott faburkolattal.

 

Egy-két érdekes adat

A ház méreteii teljesen „emberiek” (181 m2   lakótér egy 1036 m2-es telken), energiaigénye egypasszívháézénak felel meg (14 kWh/m2/év primer energiaigény, 32 kWh/m2/év teljes energiaigény).
Egy vízteres fatüzelésű kazán szolgáltatja az energiát, a szellőzőrendszer „természetesen” hővisszanyerős. (És szintén „természetesen” vannak napelemek is…)
A földszint  agyaggranulátum szigeteléssel készült téglából épült, az emelet fatáblás könnyűszerkezet nádszigeteléssel. Az ablakok háromrétegű üvegezéssel készültek.
Mindez másfél évvel ezelőtt Németországban – tokkal-vonóval – 300.000 Euro-ból volt megvalósítható.
(Tervező: Stefan Kohlmeier, Arc Architekten, Bad Birnbach, Németország)

családi ház, energiatakarékosság, háztervek, passzívház    családi ház, energiatakarékosság, év háza, fenntarthatóság, háztervek, passzívház, természetesség
A tolóajtók elhúzásával a fal mellett végig lehet látni a házon, a dolgozószobától egészen a konyháig és az üvegezett oromzatig. (Van akinek tetszik, van akinek nem: ez az ilyen hosszúkás házak egyik előnye/hátránya.) A jobb oldali képen az a fakazán látható, amivel az egész ház kifűthető. (Hozzá egy hőcserélő a puffertárolóhoz.)

 

Forrás:  www.schoener-wohnen.de/bauen/schoener-wohnen-wettbewerbe/haus-des-jahres…
Fotó: Christian Schaulin

TIPP: A fenti linken a tervdokumentáció/alaprajz is megtekinthető és ingyenesen letölthető!

 

 

Kategóriák: Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?