Ezúttal csodás fotóké a főszerep!

Ezúttal csodás fotóké a főszerep!

Ezúttal csodás fotóké a főszerep!

– 7 lélegzetelállító légi fotó egy lengyel építésztől

 
 

7_0A legutóbbi blogbejegyzések komoly témái után ezúttal megint egy kis érdekesség-szépség elegyet hoztam a nagyvilágból!
Az építészek különös (és sokszor nem könnyű 🙂 ) emberek. A szakmájuk szerint egyszerre kell gyakorlati műszaki szakembereknek és művészembereknek lenniük – és ez többnyire egészen különleges világlátást eredményez.
A legtöbb építkező számára csodálatra méltó már önmagában az is, ha valaki a kétdiimenziós tervrajzokat megerőltetés nélkül képes három dimenzióban látni…
De vajon milyen, ha magára a világra, a természetre, környezetünkre tekintenénk olyan perspektívából, mintha egy háztervet néznénk felülről? Amikor a három dimenziós dolgokat néznénk két dimenzióban?
Ez adhatta az ihletet Kacper Kowalskinak, az egykori építésznek, aki csodás fotósorozatot készített – „tervrajz-nézetből”!
Kellemes gyönyörködést!

 

A lengyel fotográfus – A World Press Fotókiállítás 2014-es nyertese – öt évet tanult építészetet és négy évig dolgozott a szakmában, amíg fel nem adott mindent, hogy repülhessen és fényképezhessen.  A levegőből fényképezés talán soha nem volt olyan népszerű (és olyan könnyen elérhető), mint manapság a drónok elterjedésével, Kowalski azonban egy sokkal régivágásúbb eszközt választott. Maga szállt siklóernyőre és onnan vette lencsevégre a világot. Felülről nézve (és érzékenyen fotózva) a helyi építészet és a természeti táj sajátságos grafikai képet mutat.
Íme a  bizonyíték!
 
1. Plus Minus (Plusz-mínusz)
 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 
Kowalski ezt a tavat Kashubia-ban fényképezte, Észak-Lengyelországban.Ez a sokszínű őszi kép egyetlen pillanatba sűríti a táj változását az évszakok hatására, miközben az ég tükörképe a tó felszínén egészen különleges kotrasztot jelent.
 
 
2. Flood From The Sky (Árvíz felülről)
 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 

A fotós egy 2010-es árvíz következtében félig elsüllyedt város, Sandomierz felett repült Délkelet-Lengyelországban. A színek a tragédia melankolikus hangulatát tükrözik.

3. Harsh Winter (Kemény tél)
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 

Kacper régiójában brutálisan hideg telek vannak,  de ő ilyenkor sem hagy fel a repüléssel. Jutalmul ehhez hasonló képek szolgálnak, melyek közül ez akár egy Fülés-rejtvényben (Mi látható képen?) is megállná a helyét. A tüneményes „jégpalacsinták” önmagukban is különleges látványt nyújtanak – pláne így, hogy kettéválasztja őket az út koromsötét aszfaltja!

4. Brushstrokes (Ecsetvonások)

 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 
Neklem ez a kedvenc képem!
Egy másik évszakban is varázslatos élményt nyújt az ország: ahogyan az árnyékok megnyúlnak a késő délutáni napfényben, a Nowe közeli szántóföldeken kitör a színek lázadása. Kowalski a történelmi Pomerania felett készítette ezt az absztrakt-expresszionista képet, ahol a pipacsok mint ecsetvonás jelennek meg a zöldellő gabonahajtások között!5. One Day (Egy nap)
 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 

Amíg a tengerparton élt, azzal töltötte idejét, hogy figyelje felülről azt a változást, amit a strandolók napközbeni megjelenése okoz a tájban.egy hosszú nyári nap folyamán – kezdve reggel ható órával, amikor még teljesen üres a homokos partszakasz.  A fotós így írja le ezt az élményt: „Szeretem nézni milyen napsütéses kis völgyecskék jönnek létre minden nap – utakkal, terekkel, no meg a szomszédok közötti veszekedésekkel…”

6. Depths Of Winter (A tél mélységei)

 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 

Kowalski többnyire a tájat fényképezi, de néha az emberek is a látókörébe kerülnek, kivált ha ilyen absztrakt kompozíciót alkotnak, mint ezen az egyik lengyel síparadicsomban készült képen – éppen a sífelvonóhoz igyekezve.

7. Oriental (Kelet)

 
házépítés, házfelújítás, építész, Kacper
 

Kacper nem korlátozza a légi kalandjait szülőföldjére. Nemrégiben jelent meg egy fotósorozata, amiben Kína kapott főszerepet. Ennek képei nagyvárosokban és környezetükben készültek, és bepillantást engednek a tömegtermelés egészen elképesztő dimenzióiba – ami alól nem kivétel az építészet sem… (A kép Jiangyn-ben készült.)

 
 
Forrás: https://architizer.com/such-great-heights/

Kategóriák: Egyéb, Érdekességek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?