Fűtéskorszerűsítés: csak kondenzációs kazán? (1. rész)

Fűtéskorszerűsítés: csak kondenzációs kazán? (1. rész)

– avagy miért csak kondenzációs kazán jöhet szóba, ha maradnánk továbbra is a gáznál?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Ma már csak kondenzációs kazánHa ma elromlik a hagyományos gázkazánunk, és újat kell vennünk, vagy csak egyszerűen fűtéskorszerűsítésben gondolkozunk, és továbbra is kitartunk a gáz mellett, akkor jelenleg csak kondenzációs kazán mellett dönthetünk. 
Bejegyzésünkben arról lesz szó, hogy mi mindenre kell odafigyelni az új gázkazán választásakor a mostanában (is) változó jogszabályi környezetben.

 

 

 

 

Képzeletbeli családunknál elromlott a gázkazán

Arra gondoltunk, hogy belebújunk egy képzeletbeli család szerepébe, akik megpróbálnak utánajárni annak, mit is kellene tenniük, mert elromlott a hagyományos gázkazán a házukban.
Feltételezzük, hogy családunk maradni szeretne a gáznál, mint energiahordozónál, mert az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha vásárolnak egy új berendezést a régi helyére, amit már nem tudtak megjavíttatni.
Első ránézésre ez látszik nem csak a legegyszerűbb, de a leginkább pénztárcabarát megoldásnak is.
Mi azonban utánajártunk annak, hogy milyen „apróságok” nehezíthetik meg kazáncsere előtt álló képzeletbeli családunk dolgát!

 

Mivel szembesülünk, ha gázkazánt akarunk cserélni?

Családunk helyében első körben valószínűleg szerelőhöz fordulnánk, aki meg tudja oldani a kazáncsere projektünket.
Felhívtunk pár szakit, és azt tapasztaltuk, hogy az országban uralkodó munkaerőhiány itt is keményen tetten érhető…
De ne adjuk fel, ide kattintva már le is tölthetjük a Kormány által közzétett hatályos és hivatalos gázszerelői névjegyzéket, elérhetőségekkel, területi bontásban. Valószínűleg nem egy telefonbeszélgetés után, de megtalálhatjuk a megfelelő szakembert. 

Helyszíni felmérés alkalmával szinte biztosan megjósolható, hogy a szakember legalább az alábbiakról fog minket tájékoztatni: 

 1. Hagyományos gázkazán cseréje ma már csak kondenzációs gázkazánra történhet meg.
 2. A kondenzációs gázkazán energiatakarékosabban lesz üzemeltethető, azaz spórolhatunk. (Ez jó hír! :-))
 3. Szerkezeti átalakítás, legalább a kéményen biztos, hogy szükséges lesz. 🙁
 4. Bizonyos feltételek teljesülése mellett 2013. áprilisa óta gázterv és engedély nélkül is megtörténhet a kazáncsere, egyszerűsített kazáncsere eljárás keretében
 5. Minden más esetben, az eljárás TERVKÖTELES! Tehát épületgépész tervező bevonása szükséges ! (2018. szeptember 19-től új szabályok alapján, melyet az egyes gázszolgáltatók fokozatosan vezetnek be.)

Megkeresésünkre, a fenti öt pontról adott bővebb felvilágosítást Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke.
Elmondta, hogy EU szabályozás mellett magyar rendelet is szabályozza, hogy milyen kazán is kerülhet beépítésre ma egy családi házba, plusz még az is befolyásolhatja az adott berendezés kiválasztását, ha támogatást veszünk igénybe a fűtéskorszerűsítés megvalósítására. 

 

Miért csak a kondenzációs kazán jöhet számításba? 

A legtöbb családi ház/lakás fűtését hagyományos kéményes gázkazán vagy gázkonvektor biztosítja ma Magyarországon. A rendszerek és berendezések sajnos elöregedtek, gazdaságosan nem üzemeltethetőek hosszabb távon. A korszerűség fogalmát jelenleg a  813/2013/EU  és a 814/2013/EU  rendeletek számszerűsítik is.
Minimum követelményeket szabtak meg például a helyiségfűtési-, és vízmelegítési hatásfokra, illetve a hangteljesítményszintre vonatkozó határértékekre vonatkozóan. Ennek alapján  2016. július 1-jétől már csak olyan gázkazánt lehet forgalomba hozni idehaza is , amely az említett rendeletben rögzített kötelező mutatószámoknak megfelel. (Erről a témáról már korábban is írtunk Az építő közösségben! Kattintson ide!)

Ehhez képest is újdonság, hogy  2018. szeptember 26-tól nemcsak a készülékek energiahatékonyságára, hanem szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell! 
A 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 10/A. §-ának (4) bekezdése szerint ma már Magyarországon is csak olyan (az említett EU rendeletek hatálya alá tartozó) gázkazánok és gázüzemű vízmelegítők helyezhetők üzembe, amelyek teljesítik a 2018. szeptember 26. naptól előírt maximum 56 mg/kWh égéshőre számolt nitrogén-oxid-kibocsátásra (NOx) vonatkozó határértéket.

Mindezeken felül szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie az új kazánunknak, ha esetleg olyan pályázatot, támogatást veszünk igénybe a megvalósításhoz, ami előírja, az ún. uniós ökocímke meglétét. Ebben az esetben, az új gázkazán maximum 36 mg/kWh égéshőre számolt NOx határértékkel kell rendelkezzen.  Ez utóbbit a 2014/314/EU rendelet határozta meg. 

Az átláthatóság érdekében, összefoglaltuk az új gázkazánunkra vonatkozó követelményeket az alábbi táblázatban: 

 

Már az 56mg/kWh NOx kibocsátásra vonatkozó kritériumot sem tudják a hagyományos kazánok teljesíteni, ezért ma már csak kondenzációs kazánra cserélhetjük a régi kazánt, ha maradunk a gáznál, mint energiahordozónál. Tovább szűkíti a kört, ha külön előírás az úniós ökocimke, egy esetleges támogatás/pályázat igénybevétele esetén. Ez természetesen drágább, de energiahatékonyabb berendezés választását kívánja meg.

 

Mennyivel járunk jobban? Miért gazdaságosabb a kondenzációs kazán működése?

A kondenzációs technológia nem csak a fűtőanyagból nyer hőt, hanem az égéstermékből is. Akár 20%-kal is jobb lehet a kondenzációs gázkazán energiahatékonysága, mint a hagyományos gázkazán értéke. Röviden, ennyit spórolhatunk a gázszámlán, ha megtörténik a kazáncsere. Ha nem gázban gondolkozunk, akkor még több lehet ez a különbség, de erről majd egy másik alkalommal fogok írni…)
Aki netán a jelenleg elérhető leghatékonyabb fűtésmegoldásban gondolkozik, azok számára az összes titokra közérthetően(!) fényt derítünk az Építem a házam most készülő 5. kötetében!

 

Szerkezeti átalakítás a kéményen, miért?

Sajnos a kondenzációs kazán más szerkezetű kéményt igényel, ami főként a füstgázok eltérő (alacsonyabb) hőmérsékletéből adódik, másrészt kondenzációs kazán esetén a savas kémhatású kondenzátum elvezetéséről is gondoskodnunk kell. Ez az átalakítás sajnos többletköltségeket eredményez a kivitelezés során és nagyban függ a költségessége a ház egyedi adottságaitól. 

 

2013. április óta fennálló lehetőségünk: EGYSZERŰSÍTETT KAZÁNCSERE

Röviden akkor van lehetőségünk az egyszerűsített eljárást alkalmazni ha nem tervezünk a meglévőnél nagyobb teljesítményű kazánt beépíteni, és sem a gázvezetékekben, sem a rendszer más elemeiben nem történik változtatás. A folyamatnak további feltételeiről következő cikkünkben írunk. Ha sikerül teljesíteni az összes feltételt, akkor ez az eljárás jelentős könnyebbségekkel szolgálhat a fűtéskorszerűsítés megvalósítása terén. Ha nem, akkor marad a hagyományos engedélyeztetés, tervköteles folyamat, amihez természetesen épületgépész tervező bevonása szükséges.

 

Ha engedélyeztetni kell… Hogyan zajlik a folyamat 2018. szeptember 19. után? Mi változott pontosan?

Lényegében annyi változás történt a folyamatban a korábbiakhoz képest, hogy a gázszolgáltatóhoz már nem kell beadni és elbíráltatni velük a gáztervet, hanem minden felelősség AZ ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐRE hárul.
Ő lesz továbbá felelős a korábban a szolgáltatók Műszaki és Ellenőrzési Osztálya (MEO) által végzett ellenőrzésekért, átadásokért. Következő bejegyzésemben ezt az új folyamatot is körbejárjuk „képzeletbeli családunkkal”, és meglátjuk, mivel szembesülhetnek ha belevágnának a hagyományos gázkazánjuk kondenzációs gázkazánra történő cseréjébe. 

 

Ha tetszett a blogbejegyzés, és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Gépészet

Vélemény? (3) ↓

3 Hozzászólások

 1. Rezsnyák Péter november 20, 2018

  A gázátadás, jóváhagyatás mindíg is egy horror volt…Nem a gázzal és a kazánnal van a baj. A szolgáltatónak mondott szervezetnél vannak a problémák..Aki csinálta, csinálja, tudja, miről beszélek.

  reply
 2. Czinege Károly november 21, 2018

  Éppen a fenti nehézségek miatt is érdemes elgondolkozni egy tiszta működésű, jóval olcsóbb, és minden engedélykérésétől mentes elektromos kazánra való cserén.

  Még a hatásfoka is jobb lesz, mint bármely gázkazáné!!

  Érdemes mérlegelni.

  Üdv. Czinege Károly

  reply
  • Haha Péter december 1, 2018

   nem éppen gazdaságos egy 6Kwh elektromoskázán ha csak napi 8h megy ami még kevés is lehet az havi szinten az 30 nap 1500Kwh az kb 47e ft ez gazdaságos??? és olcsó????

   reply

Vélemény?