Fűtéskorszerűsítés (2. rész): egyszerűsített kazáncsere

Fűtéskorszerűsítés (2. rész): egyszerűsített kazáncsere

Fűtéskorszerűsítés (2. rész): egyszerűsített kazáncsere

– avagy hogyan tudjuk egyszerűen és gyorsan megúszni, ha cserélni kell a gázkazánt?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Egyszerűsített kazáncsereElőző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy jelenleg miért csak kondenzációs kazánra válthatunk, ha maradnánk a gáznál, mint energiahordozónál.
Most azt az egyszerű és a legolcsóbb kazáncsere folyamatot mutatjuk be pontról pontra, amivel mindezt meg tudjuk valósítani.
De milyen körülmények között van erre lehetőségünk? Ezeknek jártunk utána!
Megkeresésünkre ismét Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke volt segítségünkre

 

Milyen élettartamot várhatunk el egy gázkazántól? 

Általánosságban elmondható, hogy készülék rendeltetésszerű használat mellett 10 év, amit egy gázkazántól el lehet várni, hogy problémamentesen működjön, de persze az élettartam függ a berendezés minőségétől és attól is, hogyan és milyen minőségben történt a beszerelés. Kazánunk élettartamát rendszeres, évenkénti karbantartással növelhetjük meg. A fűtési szezon előtt érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert, hogy ne érjen minket váratlanul a tél közepén egy esetleges meghibásodás, kazáncsere.  Ha tudjuk, hogy régi a rendszer, és már nem biztos, hogy a kazánunk kihúzza a következő telet, érdemes előre gondolkodni és nyáron kicserélni azt. Nem tűnik túl logikusnak ez egy működő kazán esetében, de ha ezt nem tesszük meg, akkor számoljunk a lehetőséggel, hogy télen hosszabb-rövidebb ideig nem lesz fűtés. (Esetleg meleg víz sem.)
Jobb esetben ez a kiesés egyszerűsített készülékcsere esetében 1-2 napot, rosszabb esetben (tervköteles) készülékcsere esetén 1-2 hetet is jelenthet. 

 

Mi a helyzet a kéménnyel? 

Érdemes ezzel kapcsolatban is előre gondolkodni. Előző cikkünkben arról írtunk, hogy ma már csak kondenzációs kazánt építhetünk be, ami viszont valamilyen formában füstgáz elvezetést igényel, és nem mindegy, hogy hogyan!

FONTOS! Amennyiben az új készülék üzemeltetéséhez a már meglévő kéményt tervezzük igénybe venni, a kivitelezés megkezdése előtt, kérni kell a kéményseprő-ipari szolgáltató előzetes nyilatkozatát (ks. nyilatkozat) arról, hogy erre a meglévő kémény alkalmas-e. (Hagyományos kémény esetén legalább kibélelés szükséges. Mindenképpen szakember helyszíni vizsgálata kell.)

JÓ HÍR, hogy ezt a „kémény mizériát” megspórolhatjuk az alábbi módokon, a 11/2013.(III.21.) NGM rendelet szerint: 

 1. Ha a gázkészülék részeként tanúsított, gyári égéstermék-elvezető és égési levegő ellátó rendszert létesítenek (melyet általában a helyszínen állítanak, szerelnek össze), és ehhez nem veszik igénybe a meglévő kéményjáratot, akkor nem kell előzetes ks. nyilatkozat. (Nincs miről nyilatkozni.) A rendszer összeszerelése és utólagos ellenőrzése a gázszerelő feladata és felelőssége.
 2. Ha az új berendezés égéstermék elvezetése teljes egészében a fönt említett, a készülékkel együtt tanúsított, gyári elemekből összeállított elvezető rendszeren keresztül történik, akkor utólag nem kötelező a rendszert kéményseprővel ellenőriztetni. Akkor sem, ha az előzetes jóváhagyó nyilatkozat alapján meglévő kéményjáratba húzzák be az rendszer elemeit. Egyéb esetekben viszont, az üzembe helyezés előtt az ellenőriztetés szükséges.

Szinte biztos, hogy azok a gázkészülékek, amelyek gyári égéstermék-elvezető  és égési levegő ellátó rendszerrel együtt kerülnek értékesítésre, drágábbak, de legalább a kémény-engedélyeztetés eljárását megspórolhatjuk így. 

ROSSZ HÍR sajnos minden olyan társasházi lakásnak, ahol gyűjtőkémény  van (több lakás használja ugyanazt a kéményt), hogy ebben az esetben csak úgy lehet a kazáncsere projektet véghez vinni a jelenlegi szabályok szerint, ha EGYSZERRE TÖRTÉNIK MEG AZ ÖSSZES KÉSZÜLÉK CSERÉJE! Ez komoly probléma és akár 90 000 lakást érinthet!!! A szakemberek sem látják, hogyan lesz megoldható, ha például egy lakásban cserélni kellene a gázkazánt, de a többi lakó nem egyezik bele a cserébe… Érdemes itt is előre gondolkodni, de sok múlik az adott ház lakóközösségén…  

 

Kazáncsere

Az első részben megismert képzeletbeli családunk tehát a kazáncsere mellett döntött, hiszen a házukban lévő hagyományos gázkazán elromlott, és már nem tudják gazdaságosan javíttatni. Sajnos könnyen kerülhetünk mi is hasonló helyzetbe. A régi rendszerek és berendezések mára elöregedtek,  és akár minden negyedik háztartást érinthet ez a probléma a közeljövőben! Kérdés, csak az, hogy meddig bírja még a régi rendszer?
Nézzük mik a lehetőségeink, ha bedobja a törölközőt a hagyományos gázkazán.

 

(Nem tervköteles) egyszerűsített kazáncsere

Legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás képzeletbeli családunk számára is az ún. EGYSZERŰSÍTETT KAZÁNCSERE
A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6.§ -a szerint erre csak akkor van lehetőségünk, ha az alábbi feltételek MINDEGYIKE teljesül a meglévő gázfogyasztó készülék cseréje kapcsán:

a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,
c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,
d) az új készülék besorolása:
da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával. A készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel.
Továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek.
A kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik.
Vagy
db) ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe. 

Vagy

dc) a rendelet 2. melléklet 5.2.4.2.1.2. pontja szerint, a gázkészülék EK típusvizsgálati tanúsítványa alapján alkalmasnak ítélhető, úgy, hogy NEM a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel szerelik. Továbbá az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

 

 

1. lépés: Keressünk egyszerűsített készülékcserére feljogosított gázszerelőt!

Képzeletbeli családunk anyagi okokból nem tervezne nagyobb átalakítást, és az egyszerűsített készülékcsere mellett dönt.
Feltétel, hogy az egyszerűsített kazáncsere csak a kizárólag illetékes földgázelosztó (pébégáz fogyasztó készülékek esetében a pébégáz forgalmazó) minőségirányítási rendszerében előírtak alapján, CSAK A LISTÁBAN SZEREPLŐ FELJOGOSÍTOTT GÁZSZERELŐK által történhet meg! Egyszerűsített készülékcsere eljárásban, ők végzik a kivitelezés mellett a MŰSZAKI-BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉST (MEO) is a szolgáltató nevében!

 

2. lépés:  Kivitelezés és kéményátalakítás

 Képzeletbeli családunk talált is erre feljogosított gázszerelőt, aki helyszíni felmérést végez náluk. Amennyiben a szerelő nem tartja indokoltnak a vezetékek cseréjét/átalakítását, és meg lehet valósítani csupán a gázkazán cseréjét (egy műszaki paraméterekben megegyező kondenzációs kazánra), akkor szinte csak az időpontot kell egyeztetni a szerelővel, és meg is történhet a kazáncsere! 

Ha egy drágább gázkazánt vásárolnak az említett gyári égéstermék-elvezető  és égési levegő ellátó rendszerrel együtt, azt a gázszerelő szereli össze, más szakember bevonása nem is szükséges! Ez így általában nagyon jól hangzik. 🙂

Ha maradunk a kéményátalakításnál, akkor  kalkulálnunk kell a gázkazán és a beépítésének költsége mellett a kéményátalakítás díjával is. Ez akár a teljes költségvetésünk 60-70%-át is kiteheti, és külön kéményes szakember bevonását igényli! Érdemes tájékozódni, kinek melyik változat érheti meg leginkább. Ne feledjük, ebben az esetben, kéményseprői nyilatkozat szükséges a fentebb leírtak szerint. 

 

3. lépés  A szükséges nyilatkozatok leadása 

Miután megtörtént a kémény átalakítása, és minden szakszerűen került kivitelezésre, a kivitelező gázszerelő egy ún. Szerelési nyilatkozat és bejelentési bizonylat-ot állít ki. Ezzel jelzi a gázszolgáltatónak a kazáncsere megtörténtét, megigényli a szolgáltatás újraindítását, és ő nyilatkozik egyben a műszaki-biztonsági állapotról is, épületgépész tervező bevonására nincs is szükség!

 

4. lépés Gyártói garancia és szolgáltatás újraindítása

A gyártói garancia miatt fontos, hogy a cég akkreditált szakembere helyezze üzembe a készüléket, azaz  ellenőrizze bekötéseket, a készüléket a felhasználói igényeknek és a meglévő fűtési rendszernek megfelelően beszabályozza, valamint ismertesse az üzemeltetővel a biztonságos üzemeltetéshez szükséges tudnivalókat. Ha minden stimmel, indulhat is újra a szolgáltatás!

 

Mindent összegezve képzeletbeli családunkkal arra jutottunk, hogy fűtéskorszerűsítésük mindenképpen legolcsóbb és leggyorsabb módja az egyszerűsített kazáncsere. Erre akkor van lehetőségünk, a fenti feltételeknek megfelelő kazánt választunk és a fogyasztói vezetékek nem változnak. Ennek költségességétől és a kémény átalakítás megvalósításától függően akár néhány százezer forintból meg is lehet valósítani az egész projektet. 
Mindezek feltétele, hogy a meglévő csőhálózat állapota (is) jó legyen, ellenkező esetben, marad a (tervköteles) készülékcsere eljárás. Utóbbi akár milliós nagyságrenddel „könnyítheti meg” képzeletbeli családunk pénztárcáját…
Ennek folyamatát mutatjuk be a következő alkalommal. 

 

Ha tetszett a blogbejegyzés, és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Gépészet

Vélemény? (5) ↓

5 Hozzászólások

 1. Laci július 27, 2019

  Üdv,
  Ez egy nagyon jó hasznos cikk.
  Esetleg tudna nekem ajánlani kivitelezőt aki kompletten lebonyolít egy kazáncserét?
  Előre is köszönöm.

  reply
 2. Pinczés Bertalan január 26, 2020

  Budapesti kazáncsere kapcsán Jó szívvel ajánlom Hajósi Gábor fűtésszerelő mestert: +36 30 571-2337.

  reply
 3. Peti május 27, 2020

  Sziasztok!Csatlakozom ez előttem szólóhoz, szerintem is hasznos cikk. Kazánvásárlás előtt állok és ehhez keresek segítséget. Ezt néztem most ki: https://szerelvenybolt.hu/kazanok-es-keszulekek/gaz-elektromos-es-hybrid-kazanok/kondenzacios-kombi-kazan/ariston-genus-one-24-kondenzacios-kombi-kazan-15180 Erről a kazánról van valakinek véleménye, tapasztalata? Köszönöm! Üdv

  reply
  • Bodnár György május 27, 2020

   Kedves Péter! Itt valószínűleg nem sok reakciót fogsz kapni, javaslom megpróbálni Az építő közösség zárt Facebook-csoportját:
   https://www.facebook.com/groups/525263750909021/
   Talán…
   Sok sikert a tervekhez!
   Üdvözlettel Bodnár György

   reply
   • Peti június 5, 2020

    Köszönöm!

    reply

Vélemény?