Házfelújítása felét akár mi fizetjük!

Házfelújítása felét akár mi fizetjük!

 – Mennyibe is kerül egy családi ház felújítása?

Hazfelujitas2Sajnos ismét közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Kemény időszak ez a családok jelentős részének, mert felmérések szerint – Magyarországon eleve jövedelmünknek aránytalanul nagy részét költjük a rezsiköltségekre, azon belül is majd háromnegyed részt tesznek ki a fűtési költségek.
Ha máskor nem, ilyentájt biztosan sokakban felmerül: szükségszerű, hogy tétlen elszenvedői legyenek ennek a helyzetnek, vagy igenis érdemes (és lehet!) tenni valamit a kiszolgáltatottság csökkentésére?
Akármerről is közelítünk, a válasz egyértelmű: nem érdemes sokáig halogatni házunk felújítását!
De vajon mennyibe is kerülhet mindez és hogyan fogjunk hozzá?
És mit jelent az, hogy a felét akár mi fizetjük?

 

Felújítani megéri

Bevezetőül pár nagyon fontos gondolat, melyekről sajnos nagyon kevés szó esik a mindennapokban.
Minden család folyamatosan, akár napi szinten hoz döntést arról, hogy véges bevételeit mire költse.
Nagyon kevesen gondolnak bele azonban abba, hogy bevételeiket lényegében csak kétféleképpen költhetik el:
– felélik (nevezzük ezt fogyasztásnak),
– befektetik (nevezzük ezt eszközvásárlásnak).
Egyszerűen fogalmazva: az első variáció, ami pénzt visz, a második, ami pénzt hoz. Egy mobiltelefon ilyen megközelítésben lehet a fogyasztás tárgya (ha csak csevegünk, játszunk rajta), de akár befektetés is (amennyiben üzletünk felvirágoztatására használjuk). A befektetés célja az, hogy egyre több pénzünk legyen (egy felfelé tartó, önfenntartó spirált hozzunk létre), a fogyasztás a pillanatnyi szükségletek és vágyak kielégítését szolgálja, és könnyen egy lefelé tartó pénzügyi spirálban találhatjuk magunkat (pláne, ha hitelből finanszírozzuk a fogyasztást). Nem kérdéses, arra kellene törekedni, hogy életünkben minél több „pénztermelő folyamatot” indítsunk be, és ezekből a plusz pénzekből fedezzük fogyasztásunk minél nagyobb részét (a nem létfontosságú vásárlásokat feltétlenül).

A házfelújítás egyértelműen ilyen pénztermelő folyamatnak tekinthető! (Feltéve, hogy ilyen típusú otthont képzelünk el magunknak.)
Egy átlagos ház felújítása ugyanis akár 4-5 éven belül megtérülhet a rezsiköltségek csökkenése által! (Nyilván minél rosszabb állapotban van a ház, fajlagosan annál jobb javulást lehet elérni viszonylag kis beavatkozásokkal is.) Az ráadásul járulékos előny, hogy a felújítást követően azonnal jobban fogjuk érezni magunkat otthonunkban, például nem fognak húzni a falak.

Egy másik megközelítés szerint, ha valakinek már most is van „fölös” pénze, akkor nemigen talál jobb és biztosabb befektetést annál, mintha ezt a pénzt egy házfelújítás révén fialtatja.

 

 Mennyibe kerül egy házfelújítás?

Bár erre a kérdésre a kiindulási paraméterek végtelen lehetősége miatt, lehetetlen pontos választ adni, a becslések azt mutatják, hogy egy átlagos magyar családi házon 1,5-2,5 millió forintból lényegi javulástlehet elérni akár 60%-os energiamegtakarítást.

 

 Hol vannak a buktatók?

A legnagyobb buktató a halogatás. („Majd jövőre.”)
Kifogások persze mindig akadnak. „Még tájékozódnom kell”, „Most éppen bizonytalan a munkahelyem.”, „Ebben az évben nincs időm odafigyelni az építkezésre”, „Jövőre talán több pénzt tudunk félretenni”.
Közben pár év alatt csendesen kidobjuk az ablakon (na jó, kifizetjük a közműszolgáltatóknak) azt a pénzt, amiből már régen lehetne egy jobb házunk.

Ennek ellentéte az átgondolatlan belekezdés. „Vágjunk bele, aztán majd kialakul.”
Már többször leírtuk: minden ház egyedi. Minden házon más műszaki megoldásokkal lehet elérni a legnagyobb és legköltséghatékonyabb végeredményt!
Minden felújítás tehát egy állapotfelméréssel és egy azon alapuló javaslattal kell kezdődjön. Milyen sorrendben mihez kell/érdemes hozzányúlni? Nyilván olyan beavatkozásokkal érdemes kezdeni, amelyek a legnagyobb eredménnyel kecsegtetnek. Egy nem lakott padlástér födémjének szigetelése például csodákat tehet, minimális pénzbefektetéssel.
Figyeljünk oda sorrendre is. Először a szigetelést érdemes rendbe tenni, csak utána nyúlni a gépészethez. (Mit ér, ha jobb hatásfokkal fűtjük az udvart?)
Soha ne felejtsük el: felújítani lehet szakaszosan is (sőt, legtöbbünknek ez az egyedüli járható alternatíva), de a sorrend kialakítását bízzuk szakemberekre!
De a legfontosabb: kezdjük el!

 

 Miért most? Mert akár meg is nyerheti a felújítás árát!

A legtöbb magyar családi házat fel kell újítani. Ez nem kérdés. Túl nagy az energiaárak növekedésében rejlő veszély. (És akkor még nem beszéltünk az Európai Unióban megszabott elvárásokról.). Még az is lehet, hogy erre a célra egyre több pályázati pénz fog rendelkezésre állni.
Ezekre a forrásokra „fel kell készülni” egy kész koncepcióval!

Az építő közösség is igyekszik kivenni részét a házfelújítások ösztönzéséből!

Vegyen részt nyereményjátékunkon és három egyszerű kérdés megválaszolásával lehet hogy Ön lesz az a szerencsés, aki 750.000 Ft értékű támogatást nyer családi háza felújításához!
Ne késlekedjen, kattintson most!
Ígérem, azokról sem feledkezünk meg, akik nem nyerik meg a főnyereményt, de erről majd később!

 

 

Utóirat: Aki szeretne többet olvasni a blog elején felvetett témáról, keresse elő Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa könyvsorozatát.

Kategóriák: Építő közösség, Felújítás, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?