Fél év haladék a közel nulla elvárásoknak

Fél év haladék a közel nulla elvárásoknak

Fél év haladék a közel nulla elvárásoknak

– avagy két nappal a határidő vége előtt jött a hosszabbítás…

Szerző: Bodnár György

Közel nulla elvárások 2021. július 1-től

Mondhatjuk, hogy már-már megszokott módon a tavalyi évben is az év utolsó napjaiban jelentek meg fontos, az építőket és építtetőket jelentős mértékben érintő jogszabályok…
A következő napokban megkíséreljük ezek összefoglalását és beillesztését a már korábban meghozott újdonságok és változások rendszerébe. (Nem könnyű átlátni az idei lehetőségeket, szerencsére most tényleg főként a lehetőségek között lehet bolyongani – bár ez nem mindenkire vonatkozik.)
A mai blogbejegyzés egy rövid, önállóan is értelmezhető rendelkezésről szól: fél évvel kitolódik a „közel nulla” elvárások életbe lépése.

 

Közel nulla csak 2021. július 1-től – maga a rendelet

Azoknak lett igaza, akik arra tippeltek, hogy a kormány megkönyörül azokon, akiknek háza nem készült el december 31-ig, és egyébként nem felel meg az eredetileg január 1-től érvényes „közel nulla” energetikai elvárásoknak.

A 701/2020. (XII. 29.) Korm. rendelet (itt olvasható a Közlönyben) 2.§ (1) ugyanis kimondja (idézzük ide szó szerint):

„Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet a következő 77/E. §-sal egészül ki:
A 77/E. § (1) A 40. § (3) bekezdés d) pontjában, a 40. § (5) bekezdés b) pontjában és az 54. § (6) bekezdés d) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha az építészeti-műszaki dokumentáció alapján az épület kialakítása nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31. napját követően kerül sor. Ezen épületek esetében a 19. § (4) bekezdés i) pont ib) alpontjában foglaltaknak 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelni.

A leírtak azt jelentik, hogy 2021. június 30-ig azok az egyszerű bejelentéses épületek is használatbavételi engedélyt kaphatnak, melyek csak az – eredetileg 2020. december 31-ig érvényes – költségoptimalizált energetikai követelményeknek felelnek meg. (Ez már 2018 óta érvényes.)
A „közel nulla” elvárások (most úgy néz ki…) csak a 2021. július 1. után használatba vételért folyamodó épületekre lesznek érvényesek.

 

Segítség, de azért nem mindenki örül…

Tény, hogy a szakemberhiány sokak elképzelését keresztülhúzta az építkezés befejezésére vonatkozóan. (Valószínűleg ezen még a járványhelyzet is rontott, bár az építőipar nagyobb megrázkódtatások és leállások nélkül élte túl eddig a Covidot. Sőt, az el nem induló építkezések miatt talán még több szakember is volt jutott a családi házas piacra, mint korábban.)

De.
A követelményrendszer kivételesen régóta ismert volt, és legalább ilyen régen tudott volt az életbe lépés időpontja is. Az építő közösségben és az Építem a házam könyvekben már 2-3 éve is arra biztattunk mindenkit, hogy ezen kritériumok szerint terveztesse a házát, és számoljon a kivitelezés időbeli bizonytalanságaival. (Az meg már egy más kérdés, hogy a szigorúbb energetikai elvárásoknak megfelelés igazából saját érdek, hiszen alacsonyabb rezsiköltséget és értékállóbb házat eredményeznek…) 
Mit szóljanak most azok, akik akár többszörös pénzeket fizettek azért, hogy valakik rohammunkában készre varázsolják otthonukat még december vége előtt? (Plusz vállalták a decemberi adminisztrációs lótást-futást…)
Aztán a határidő lejárta előtt két(!!) nappal kiderül, hogy feleslegesen törték magukat…     

 

Egy kis emlékeztető – mi is az a közel nulla?

A közel nulla elvárásokról egy 2019 decemberi Facebook élő adásban beszéltem, amit itt tudsz meghallgatni
Az egész elvárásrendszer felépítéséről a legrészletesebben az Építem a házam könyvsorozat 1. kötetében lehet olvasni!

Legközelebb áttekintjük, hogy mi minden érkezett még év végi egyéb rendeletekben, ami érdekes lehet építkezők és építési szakemberek számára egyaránt!

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Energiatakarékosság, Jogi háttér, Kivitelezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?