Látott már olyan lakásbővítést, ami egy ház? - Építem a Házam

Látott már olyan lakásbővítést, ami egy ház?

Látott már olyan lakásbővítést, ami egy ház?

 – ilyen házakat tartanak korszerűnek szerte a világban (2.rész)

szép ház 62.2.Nem olyan régen bemutattuk azt a passzívházat, ami egyedi háztervével Az év háza lett tavaly Németországban.
Ezúttal ugyanennek a versenynek a második helyezettjét vesszük szemügyre – ami valójában nem is egy új építés, hanem egy igen egyedi bővítés.
Látott már olyan lakásbővítést, ami egy ház?!
Az egész úgy kezdődött, hogy Götsch úr a 90-es évek elején (akkor még egyetemistaként) beköltözött egy Braunschweig szélén álló, századfordulós társasház egyik egyszerű, magasföldszinti lakásába…

Első lépés: lakásbővítés

A nem túl nagy társasház 179 m2-es szintjei akkoriban három lakásra voltak osztva. (A nagyjából 60 m2-es lakások Németországban kicisnek számítanak…)
Ahogy Götsch úr családot alapított, hamar kinőtték az agglegény-lakást, és szép lassan megvásárolták a szintjükön található másik két lakást is – majd egybenyitották az így nyert tereket.
Így már elég nagy élettér állt rendelkezésükre – de aztán nőni kezdtek a gyerekek, és a lakás eredeti beosztásaegyre kevésbé felelt meg a család változó igényeinek.
Ráadásul egyre jobban hiányolták a közvetlenebb kertkapcsolatot is (aminek hiánya a magasföldszintből következett).
Az egyébként belsőépítészként dolgozó feleségnek ekkor merész ötlete támadt – amibe, lám-lám, sem a szomszédok, sem az önkormányzat nem kötött bele…

házbővítés, lakásbővítés, díjnyertes ház, terasz, kertkapcsolat, Az év háza

Második lépés: lakásból (majdnem) házat

Az egykori különálló garázs és a ház között egy aprócska rés kínálkozott – ide építették be azt a 3×3 méteres kockát, ami aztán lakás-kert kapcsolat megvalósítója lett. (Mindezt jól lehet látni a felső alalprajzon. Párhuzamosan a garázst is beépítették.)
Az aprócska építményt favázzal hozták létre és az udvar felé gyakorlatilag tiszta üveg. A kocka majd felét elfoglaló terasz mögé közösségi tereket képeztek ki.
Kétsgételenül érdekes, hogy a társasház bejárata az újonnan kialakított konyha mögött vezet el – ezért vannak az itt levő ablakon a képen is látható fa lamellák.
A lakáshoz kapcsolt ház egy beltéri ajtóval kapcsolódik a bővítményként megjelent mini-házhoz.

A kétségtelenül egyedi lakás-ház együttest tavaly a Schöner Wohnen Magazin Év háza pályázatán II. díjjal jutalmazták.

házbővítés, lakásbővítés, díjnyertes ház, terasz, kertkapcsolat, Az év háza, családi ház tervezés
Ezen a képen jól látszik s régi társasház, aminek magasföldszinti lakásához kapcsolták az új építményt.

 

házbővítés, lakásbővítés, díjnyertes ház, terasz, kertkapcsolat, Az év háza
A terasz egy kis árnyékolást kapott felülről. A kapcsolódó helyiségek teraszra néző oldalai gyakorlatilag tiszta üvegfelületek, ami az eredeti lakáshoz képest sokkal világosabbá teszi ezeket a szobákat.

  családi ház, házbővítés, lakásbővítés, díjnyertes ház, terasz, kertkapcsolat, Az év háza
Ez pedig a terasz képe az egykori garázs felől. Itt is folytatódik az újonnan kialakított, immáron kertkapcsolatos közösségi tér..Az új terek padlófűtést kaptak.

Forrás: Schöner Wohnen, www.schoener-wohnen.de
Tervek: hsv-Archiktekten, Braunschweig
Fotók: Christian Schaulin

Kategóriák: Felújítás

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?