Mindenki passzív házat akar?!

Mindenki passzív házat akar?!

epitemahazam_construma011A Construma kiállításon személyesen is árusítottuk a frissen megjelent Építem a házam könyvünket, sőt lehetőségünk volt három délután előadással egybekötött könyvbemutató megtartására is. Örömmel vettük, hogy sokan érdeklődtek a könyv iránt! A beszélgetésekből leszűrhető tapasztalatok közül most egyről szeretnék szólni.

Majd minden negyedik érdeklődő feltette a kérdést: A passzív házakról van szó a könyvben?

Ha eddigi még nem tudatosult volna bennünk, akkor most rá kellett döbbenjünk:a „passzív házak”-ból divatszó lett! A probléma csak az, hogy az érdeklődők többségének nincs pontos fogalma arról, hogy mit is jelent a passzív ház kifejezés.

Természetesen a fogalomnak van definíciója, bár a szakmán belül is többféleképpen értelmezik ezt. A Wikipedia által is idézett német alapforrás szerint: A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

Mások pragmatikusabban és konkrétabban határozzák meg a passzív ház fogalmát: az ilyen épületekben az éves fűtési energiaigény nem lehet nagyobb, mint 15 kWh/m2.

Az igazat megvallva egy „laikus” nem igazán tud mit kezdeni egyik definícióval sem. Mi az a 15 kWh? Sok vagy kevés? Mihez viszonyítsunk? Mi az a megmozgatott légtömeg? Legalább az egyik kérdésre megpróbálok itt válaszolni: ha a fűtési energiaszükségleten kívül a melegvíz-előállítást és az elektromos energiaigényt is figyelembe vesszük, akkor egy passzív ház energiaigénye kevesebb kell legyen, mint 42 kWh/m2/év. Ez forintosítva kb. 4-500 Ft/lakóm/2 éves rezsiköltséget jelent. Jelenlegi számláival összevetve mindenki maga döntheti el a passzív ház alternatíva értékességét a maga számára.

Az Építem a házam könyvsorozat I. kötetében részletesen körbejárjuk egy ház energiafogyasztásának lényeges kérdéseit és a takarékoskodással kapcsolatos megfontolásokat. Célunk az volt, hogy megismertessük az olvasókat azzal a gondolatmenettel, amelynek egyik „produktuma” a passzív ház.

Reményeink szerint mindenki maga tudja majd eldönteni, hogy saját otthonát (hosszú távon gondolkodva) hová szeretné pozícionálni a mai magyar átlagotthon és a passzív ház között.

Kategóriák: Energiatakarékosság, Építkezés, Építő közösség, Passzívházak

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?