Pénz áll a házhoz!(?)

Pénz áll a házhoz!(?)

 – pályázati lehetőségek családi ház tulajdonosoknak is!

kazánA 2014-2020 közötti évek reménykedésre adnak okot azoknak, akik családi házuk építését vagy felújítását tervezik – legalábbis a külső pénzügyi forrásokat illetően.
Abban szerintem mindenki egyetért, hogy ma Magyarországon szinte csak akkor van remény pénzügyi forráshoz jutni (szinte bármihez), ha ahhoz valamiképpen „EU-s pénzeket” lehet társítani – és ez valószínűleg nem fog változni a közeli jövőben sem.
Ez a bevezető azonban ezúttal a szokásosnál sokkal pozitívabb folytatást ígér! Még az is lehet, hogy jó (na jó, jobb) világ jön az építkezőkre, felújítókra?
Mi változik – éppen mától?

 

 

Mi változik a magyar építkezők szemszögéből a 2014-2020 közötti EU pénzügyi ciklusban?

Az idén kezdődött új hét éves pénzügyi ciklus egy alapvető és reménykeltő újdonságot tartogat az Európai Unióban az előző, 2007-2013 közöttihez képest: eddig uniós pénzeket gyakorlatilag nem lehetett magáncélokrafelhasználni, azokból nem lehetett közvetlen magántulajdont támogatni. És bizony ebbe a körbe estek nem hogy csak a családi házak tulajdonosai, hanem a bármilyen lakástulajdonnal rendelkezők is. (Ezért nem tudtak a korábbi panelprogramok sem uniós pénzekből megvalósulni.)
A most kezdődött pénzügyi ciklus lényeges könnyítést tartalmaz: az épületállomány energiahatékony felújítása immáron uniós források bevonásával is támogatható!
És mivel a jelenlegi kormány stratégiai céljai között is fellelhető a hazai energiahatékonyság növelése, így joggal bízhatunk abban, hogy az elkövetkező években jelentősen több pénz jut majd az energiahatékony épületek építésének és felújításának ösztönzésére. (A Kormány Gazdaságfejlesztési programjának számító Új Széchenyi Terv 7 súlypontjának egyike a „Megújuló Magyarország – Zöldgazdaság-fejlesztés címet viseli.)

 

Itt vannak az első fecskék! Meghirdették az első energiahatékonysági pályázatokat!

Még két hét sem telt el azóta, hogy szeptember 12-én Barroso úr (az Európai Bizottság leköszönő elnöke) Orbán Viktor tenyerébe csapott, és Budapesten aláírták az EU és Magyarország pénzügyi megállapodását a 2014-2020-as költségvetési ciklusra (azaz az EU elfogadta a magyar terveket az ezen időszak alatt érkező uniós források felhasználására) – máris megjelentek (illetve rövid időn belül megjelennek) az első, lakosság számára is hozzáférhető, a házak, lakások energiahatékonyságát javítását célzó pályázati felhívások!  (Bár még az is lehet, hogy a két dolog között nincs összefüggés…)
A mögöttük álló források még meglehetősen szűkösek (azaz nagyon kell csipkednie magát annak, aki hozzájuk akar férni) – de reménykedjünk a folytatásban!
Az első körben három pályázat meghirdetését jelentette be Szabó Zsolt államtitkár a múlt héten:
Kazáncsere támogatására 1 milliárd forint jut, háztartási gépek cseréjére 627 millió forint, nyílászáró-cserére 1,1 milliárd forint. (Ez így összesen 2,7 milliárd forint.)

 

Max. 650.000 Ft fűtéskorszerűsítésre

Elsőnek ma(!!) azaz szeptember 22-én jelenik meg az a pályázat, aminek segítségével az elavult kazánokcserélhetők modernebbekre. A fenti limitből adódóan 1500-1700 pályázó nyerhet. A pályázat utófinanszírozós, azaz a teljesítés ellenőrzése után kapható meg az elnyert összeg.

 

Max. 35.000 Ft elavult háztartási gépek cseréjére

Ezt a pályázatot szeptember 25-re ígérik, és ez csak nyugdíjasok illetve nagycsaládosok számára lesz elérhető. Jó hír viszont, hogy a megfelelő igazolások birtokában már a vásárláskor érvényesíthető lesz az elnyert támogatás. Háztartási gép alatt egyelőre csak a hűtő- és fagyasztógépek értendők.
A sajtóhírekben többféle elvárás-megközelítés szerepel: van, ahol azt olvasni, hogy A+ kategóriájú készülékeknél max. 25.000 Ft, A++ besorolású készülékeknél max. 35.000 Ft lesz a támogatás (az ár max. 50%-a), de hallani olyan megközelítésről is (bár ezt nehezebb lenne értelmezni egy átlagembernek), hogy legalább 10%-os energiamegtakarítás az elvárás.
A limitből adódóan itt valahol 18.000-23.000 között lehet a szerencsés pályázók száma.

 

Max. 520.000 Ft homlokzati nyílászárók cseréjére

Ez a pályázat is utófinanszírozású és magánszemélyek is indulhatnak rajta. Az elvárások még nem ismertek. Meghirdetését szeptember 29-re ígérik.

Jó hír valamennyi pályázatnál, hogy 30 napos felkészülési időt ígérnek, ezt követően lehet majd beadni a pályázatokat. (Mivel ez valószínűleg az Interneten történik és a beérkezés sorrendje számít, jó eséllyel igen nagy „tolongás” várható…)

A múlt heti sajtótájékoztatón további pályázatok ígéretét is fellebbentették, így lehet, hogy a panelben élők és a KKV-k is örülhetnek majd nemsokára.

A pályázatokról részletesebb tájékoztatást itt ígérnek

 

Kategóriák: Energiatakarékosság, Felújítás, Gépészet, Nyílászárók, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?