Rémálom egy hideg téli reggelen

Rémálom egy hideg téli reggelen

 – avagy milyen kálváriát járhat az, aki fűtési szezonban akar kazánt cserélni? (Van jó hír is: itt az új GMBSZ!)

kazancsereKözeledik a fűtési szezon. Bár sokszor szeretnénk homokba dugni a fejünket, de azért a most felvázolt történet sokak számára könnyen valóra válható rémálom.

Egyik hideg téli reggel arra ébredünk, hogy a szobában az átlagosnál is hidegebb van. Álmosan odabotorkálunk a fűtőtesthez: hideg. (Pedig még a gázszámlát is időben fizetjük.)
Logikus következő lépés, hogy felkeressük a kazánházat, azon belül is jó öreg (tegyük fel, hogy 12 éves) kazánunkat. Semmi életjelet nem ad, még akkor sem, amikor megpróbáljuk újra indítani.
„Ennek annyi”  – állapítjuk meg elkeseredetten, de akár a sors kezét is láthatnánk a dologban, hiszen már régóta ki akartuk cserélni egy újra, egy modernebbre.
Gyorsan hívunk egy gázszerelőt, aki néhány óra múlva meg is érkezik. Jól gondoltuk, a javítás majd többe kerülne, mint a készülék értéke. Hát akkor gyorsan cseréljük ki!
Mit válaszol erre legnagyobb megdöbbenésünkre a (felkészült) gázszerelő? És miben fog változni, remélhetőleg, ez a válasz rövid időn belül? Olvasson tovább és megtudhatja!

Eddig: inkább toldozgatás-foltozgatás

Hogy a fenti történet mennyire nem légből kapott, azt jól bizonyítja a Tanulságos Építési Történetek legújabb bejegyzése, melyben egy családi ház tulajdonos osztja meg saját elkeserítő tapasztalatait. Érdemes elolvasni ide kattintva!

A helyzet ugyanis az, hogy egy gázkészülék cseréje (akár egy sokkal jobbra!) jóval bonyolultabb, mint azt a legtöbben gondolnák. Ha csak nem egy az egyben ugyanarra a készüléktípusra akarjuk cserélni kazánunkat (ez azért elég nagy butaság lenne az esetek többségében), akkor ugyanazt a procedúrát kell végigjárnunk, amit egy új berendezés létesítésénél (azaz az első üzembe helyezéskor)!
Azaz terveztetni kell, és át kell küzdeni magunkat az összes szakhatósági engedélyeztetésen. Ez bizony több hónapos(!) procedúra, amit sokszor az új családi házat építők is sokallnak, de végképp nem tolerálható a tél közepén otthon vacogva.
Mit tehet(ett) tehát az a fogyasztó, aki hirtelenjében, kényszerből akart működő kazánhoz jutni?
– vett egy új kazánt és feketén beszereltette, vagy
– össze-vissza toldozgatta-foltozgatta (jó nagy pénzért) meglevő kazánját, hogy az kibírja a szezon végéig. (És ha már kibírta, akkor persze megint nem lett olyan sürgős a csere meg egyébként is elvitte a pénz egy részét a rendkívüli javítás)
Talán mondani sem kell, hogy egyik megoldás sem nevezhető ideálisnak.

Van remény, változik a GMBSZ!

Persze a jogszabály-alkotók szándéka egyik oldalról érthető. A kazán-füstgázelvezető együttesmindenképpen egy ház legkockázatosabb részei közé tartozik, nincs helye tehát lazaságnak. (Ezt szomorúan bizonyítja az a sok-sok haláleset, ami füstmérgezésből, tüzekből származik évről-évre. Elég abba belegondolni, hogy egy adott kialakítású kéménybe nem lehet akármilyen kazánból származó akármilyen füstgázt belevezetni!)
Most mégis úgy néz ki, hogy hosszú egyeztetés után, kompromisszum született.
A felelősségi viszonyok újradefiniálásával mód lesz arra, hogy egy akkreditált fűtésszerelő néhány napon belül lebonyolítsa a kazáncsere teljes folyamatát (szerelés-ellenőrzés-beüzemelés)!
Mindezt a most megjelent új GMBSZ (Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat) teszi lehetővé.
Természetesen az egyszerűsített eljárásnak vannak korlátai. Az új készülék hőterhelése például nem lehet nagyobb az előzőnél, nem lehet érdemben hozzányúlni a már meglevő, levizsgált vezetékekhez és csatlakozókhoz, és az égestermék sem kívánhat meg újfajta füstgáz-elvezetést.

Ha bővebben szeretne olvasni erről a témáról, ide kattintva megteheti!
Önnek vannak már tapasztalatai a gázkészülékek cseréjéről? Ossze meg velünk a Hozzászólások között!

 

Kategóriák: Felújítás, Gépészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?