Roló, roletta, reluxa, lamella vagy lapfüggöny?

Roló, roletta, reluxa, lamella vagy lapfüggöny?

 – árnyékolási lehetőségek a házon belül

VKblogkep1A lakberendezési munkák során a hagyományos függönyözés helyett, vagy annak kiegészítőjeként, gyakran használjuk ezeket a szintén igen hasznos és legalább ennyire dekoratív árnyékolási megoldásokat.
De mit is takarnak ezek a hasonlónak tűnő és könnyen összekeverhető kifejezések, és miért célszerű az alkalmazásuk?

 

 

 

 

Az árnyékolás jelentősége – kívül és belül

Amint beköszönt az igazi nyár nemcsak erősödik a napsugárzás, hanem változik is a napsugarak beesési szöge. Az erős napfény és UV sugárzás nemcsak a bőrünknek árthat, hanem a lakásunk padlójának, a bútoroknak, műszaki cikkeknek és a különféle textilből készült – vagy kárpitozott berendezési tárgyainknak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a megfelelő árnyékolás a lakásunk, házunk másodlagos „hőszigetelője” lehet, nem is beszélve arról, hogy megfelelő „szűrő” hiányában az erős napsütés zavarhatja a napközbeni TV- nézést vagy a számítógépes munkát. Különösen nagy a kihívás, ha tetőtérben élünk, hiszen nem minden megoldás alkalmazható ferde síkban elhelyezkedő nyílászárók esetében, viszont jó hír, hogy maguk a tetőablak-gyártók egyre szélesebb kínálattal igyekeznek ellensúlyozni ezt a „helyzetet”.

árnyékolás a tetőtérben

Az újabb lakóépületeken az energiatudatosság jegyében (1 m3 levegő lehűtéséhez több energiára van szükség, mint ugyanennyi levegő felfűtéséhez!) gyakran láthatunk úgynevezett külső árnyékolókat, amelyek a házak szerves részét képezik, és a tervezők előrelátását, praktikus gondolkodását dicsérik. Az ilyen épületben lakók feladata talán valamivel egyszerűbb.

A lakáson belül kialakított árnyékolás viszont mindenképpen hasznos, és általában igencsak szükséges. Ahhoz, hogy felmérjük, hogy az egyes helyiségekbe milyen megoldást „telepítsünk”, fontos figyelembe vennünk a szoba tájolását, funkcióját, és azt is, hogy a nap melyik szakában tartózkodunk ott?
Gondoljuk végig, hogy az ott végzett tevékenységünk milyen fényigénnyel jár! Például, ha északi fekvésű hálószobánk van, nem kell tartanunk attól, hogy reggel a hasunkra süt a nap… Tehát elegendő, hogy – ízlésünktől, és „alvókánktól” függően – válasszunk teljes sötétséget biztosító ún. black-out, vagy kissé fényáteresztő függönyökből, vagy ilyen anyagból készült árnyékolókból!

Íme néhány megoldás – amelyek akár önmagukban, akár a hagyományos függönyözési rendszerekkel kombinálva, kiváló lehetőséget nyújtanak a nemkívánt napsütés megzabolázásához, valamint az otthonunk lakájosabbá varázsolásához:

Roletta

A roletta az egyik legrégibb árnyékoló. Funkcióját és esztétikai megjelenését elsősorban az alkalmazott textília határozza meg (amely általában a felhasználás céljának megfelelően – eredetileg felületkezelt poliészter). Függőleges síkú és ferde síkú felületek árnyékolására egyaránt alkalmas – így kedvelt megoldás a tetőablakok esetében. Ha nehezen megközelíthető a tetőablak, nagyon hasznos a motoros működtetés, ez utóbbi megoldással az úgynevezett intelligens házak illetve lakások esetében is találkozhatunk. Mozgatása lehet rugós, gyöngyláncos, tekerőkaros, vagy motoros. Akár egyedileg készíttetjük, akár készen vásároljuk – széles színválasztékban kapható!

roletta

Reluxa – mint a filmeken

A vízszintesen elhelyezkedő, általában 16-25 mm széles lamellák elfordításával szabályozható a beáramló fény mennyisége, illetve a kilátás mértéke. (Például a filmeken a Főhős a lamellákat „szétpöccintve” szokott kilesni a ház előtt parkoló autóra – ahonnan  persze  őt is figyelik…) A lamellák legtöbbször fából, műanyagból vagy festett alumíniumból készülnek. Nagyon markáns dísze a helyiségnek, így válasszunk az enteriőr stílusához illő modellt!

reluxa

Szalagfüggöny – otthon?

Általában irodákban és rendelőkben találkozhatunk a szalagfüggönyökkel. De nem kell idegenkednünk tőle az otthonunkban sem, hiszen a szín- és mintaválasztéka már nem korlátozódik az egyszerű (és steril hatású) fehérre. A szalagfüggönyök alkalmazása ideális hatalmas ablakfelületek esetében. Ha pedig meguntuk a meglévőt, akkor a lamellákat egyenként egyszerűen lecserélhetjük – így frissíthető a látvány!
A lamellák készülhetnek textilből, illetve pvc-ből, és igény szerint mennyezetre vagy oldalfalra szerelhetők. Ferdesíkú ablakok árnyékolására is alkalmas.

szalagfüggöny

Pliszéroló – a sokoldalú

A hagyományos “helyzeteken” kívül a tetőterek és télikertek vízszintes vagy döntött üvegfelületeinél, illetve különleges alakú ablakoknál egyaránt alkalmazható. Mivel nem olyan “vaskos”, mint a reluxa, szinte belesimul az üvegfelületbe.
Dupla pliszérolós megoldással a nap bármely szakában csak annyi fényt engedünk be, amennyi nekünk tetszik. Mi a titka? Két pliszéroló egy ablakon. Az egyiket alulról felfelé húzzuk, a másikat pedig fordítva. A kettő között maradhat „fedetlen” üvegrész, ahol szabadon áramolhat be a fény.

pliszéroló

Lapfüggöny – másnéven: Panelfüggöny

Egyre szélesebb körben elterjedt megoldás, főként a modern és minimál stílusú otthonokban kerül kialakításra ez a sínrendszerre erősített megoldás, amely nem azonos a szalagfüggönnyel! A szerkezetre tépőzárral erősített paneleket oldalirányban lehet elhúzni, sőt – a többszörös sínrendszernek köszönhetően – többet is egymás elé. Nagyon szépen érvényesül a befogatott anyag mintázata, és az összhatás könnyed hatást kelt. Igazán egyszerű a kezelése!

De nem csak a technika (sínrendszer, mozgatás, célirányos alapanyag felhasználás, stb.) a lényeg! A tervezők és gyártók együttműködésének köszönhetően a fenti termékek nemcsak az árnyékolásban, hanem az esztétikum terén is megállják a helyüket. Ezt vegyük mi is figyelembe! A kiválasztott modellek illeszkedjenek mindig az enteriőrbe – a környezetbe illő anyag- és színvilág nagyon fontos, és a választék is óriási!

Szabó-Vedress Krisztina (cristalinteriors.hu)

A képek forrásai: wohnidee, velux.hu, rollstar.hu, in.all.biz., karniscentrum.hu, anastasiablinds.com

 

Kategóriák: Árnyékolás, Egyéb, Érdekességek, Lakberendezés, Nyílászárók

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?