Tisztesség és kiválóság

Tisztesség és kiválóság

– Örömteli és elszomorító történet a magyar építési szakemberekről tanulsággal és tanácsokkal

mesterember_0Ugye Ön is egyetért azzal, hogy a házépítők előtt álló egyik legnagyobb kihívás az, hogyan válasszanak jó építési szakembert? 
Egy építési vállalkozó meglepő módszert talált ki. Az eredmény akár még sikertörténetnek is nevezhető.  Vajon Önnél is beválna valami hasonló?

 

 

Hogyan találjunk ígéretes mesterembert?

A becsületes és korrekt építési fővállalkozók ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint a házépítést, házfelújítást egyedül szervező építkezők: hogyan találjanak olyan mesterembereket, akikből tisztességesen dolgozó brigád alakítható.
Csodák (sajnos) többnyire nincsenek, de tanulságos lehet az a történet, amit múlt héten hallottam egy régóta a szakmában dolgozó építési szakember szájából.

Két hirdetés története

Mivel az építőiparban sajnos meglehetősen nagy a fluktuáció, ezért elég gyakran kell hirdetést feladnom, különböző mesterembereket keresve.
Egy-egy ilyen hirdetésre általában nagyjából 300(!) ember  jelentkezik. Ezeket több lépcsőben szűröm, általában 10-20 olyan marad közülük, akik alkalmasnak tűnnek, végül aztán átlagosan 2-3 válik be.

Nemrégen taktikát változtattam.
Nem arra helyeztem a hangsúlyt a hirdetésben, hogy például szakképzett, gyakorlott kőművest keresek, hanem úgy kezdtem, hogy: TISZTESSÉG ÉS KIVÁLÓSÁG.  Ilyen tulajdonságokkal rendelkező kőműveseket keresek!
Nagyjából 40-en jelentkeztek, a fele alkalmasnak bizonyult, 6-8 pedig végérvényesen bevált.
Úgy látszik, azért mégis van önkritikája a magyar mesteremberek jelentős részének!

Szóval hogyan találjunk jó kivitelezőt? (Azaz a tanulságok)

Első (elrémisztő) tanulság: Jó mesterembert iszonyatosan nehéz találni, elég ránézni az előző arányokra. (Ezek az arányok ráadásul jó eséllyel még romolhatnak is, mert egyre több ismerősöm meséli, hogy a hazai építőipari válság hatására az eladható tudással és hozzáállással rendelkező szakembereknek egyre nagyobb része távozik külföldre, csak erről kevesebbet írnak az újságok.)

Második tanulság: Ha mi magunk keresünk szakembert, akkor talán érdemes nagyobb figyelmet fordítani ahozzáállás felmérésére. Ezt egy laikus is jobban meg tudja ítélni, a szakmai felkészültséget annál kevésbé.

Harmadik tanulság: Talán jobb a sokféle mesterember kiválasztását, összeszervezését profira, azaz egyfővállalkozóra bízni. Ekkor „leegyszerűsíthetjük” a kiválasztást egyetlen személy/cég megtalálására.

És hogyan lelhetünk rá erre a bizonyos cégre, személyre?
Rengeteg utánjárással, amitől azonban nem szabad sajnálni az időt. Elvégre meglehetősen nagy pénzek forognak kockán.

Egy-két tipp:
Látogassunk el (ne előre bejelentetten!) a tesztelt vállalkozás valamely folyamatban levő építkezésére. Ha elcsábítunk magunkkal egy szakmabeli ismerőst, akkor bizonyos mértékig még a munka szakszerűségét is megítélhetjük, de enélkül is sok benyomást szerezhetünk.
Mekkora a rend az építkezésen? Milyen szorgalmasan dolgoznak az emberek? Látunk-e sörösüvegeket szerteszét? Ha korábban megtudtuk, mikor kezdődik a munkaidő, akkor leellenőrizhetjük, hogy ehhez képest mikor kezdenek neki a munkának.
Anélkül sétálgathatunk-e az idegen építkezésen, hogy valaki (udvariasan) megkérdezné, mit is akarunk? Van-e rendes munkaruhájuk az embereknek? Ha több építkezésre is ellátogatunk, akkor mekkora különbséget tapasztalunk ezek között? Tetten érhető-e valamiféle cégkultúra?

Még sok hasonló jó tanácsot találnak az Építem a házam könyvsorozat  házépítés előkészítéséről szóló I. kötetében!

Önnek van valami jó tippje arról, hogyan válasszunk a rengeteg építési szakember között?
Írja meg nekünk!

 

Kategóriák: Építkezés, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?