Ultravékony kőszeletek, mint lakberendezési trend

Ultravékony kőszeletek, mint lakberendezési trend

 – A kőtömbtől az ultravékony kőszeletig

koburkolat1A kőépítészet sok emléke fennmaradt a történelem folyamán. A Stonehenge, a piramisok és sok gyönyörű templom, palota is kőből épült, mert a kő időtálló, és mindig értékes, értéket, nagyságot, reprezentáló anyag.
A kőfelhasználás jelentősen átalakult az idők folyamán. Régen maga a fal, a tartószerkezet épült kőből, most a kő inkább díszítő szerepet kap az épületek külső és belső felületein egyaránt. A tömbkövek helyett lapra vágott kőburkolatothasználunk jellemzően. Ezek idehaza is egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, sokan viszont nem tudják, hogy a kőből készült díszítőelemek egyáltalán nem megfizethetetlenek.

Természetes kőburkolatok

Napjaink természetes kőválasztéka – a szállítás, és feldolgozás rohamos fejlődése következtében –
kibővült, már távoli országokban, más  földrészeken kibányászott természetes kövekből készült burkolatot  is láthatunk akár közvetlen környezetünkben is.
Egyre nagyobb az igény arra, hogy válogatottan szép és különleges természetes kőburkolat díszítse otthonunkat. Gyönyörködünk a természet alkotta színekben, struktúrákban. Ezt az élményt már akár egyetlen tábla falra ragasztott ultravékony kőszelet is lakásunkba hozhatja.

Mi is az az ultravékony kőszelet (kőtapéta, kőfurnér)?

Réteges, palás szerkezetű kőből hasított 1-2 mm „vastag” réteg, melynek hátoldala szálas-műgyantás erősítést kap. Ezáltal a lap színe és struktúrája a természetes kőé, viszont nem törik, nem hasad, sőt még hajlítható is, így íves felületekre, oszlopokra is könnyen felragasztható!

A ragasztáshoz csupán sima falfelület szükséges, megfelelő ragasztó, és a burkolandó felület nagyságától függően pár óra alatt elkészülhet a szemet vonzó (lelket gyönyörködtető) új falburkolat. Gondos ragasztás esetén a környező fal újrafestésére sincs szükség.

Ha ellátogat a www.ko-tar.hu oldalra, akkor jelenleg tizenegyféle ultravékony kőszeletettel ismerkedhet meg a kőburkolatok menü alatt – a csillogó antracitfeketétől, a zöldes rézpalán és barnás bronzpalán át, a világos drappos-szürkés hamvasig.

Ha nincs szabad falfelülete, a fantáziája még nyugodtan szárnyalhat, mert ezek a kőtáblák fára, asztalra, ajtóra, kandallóra, virágtartóra is ragaszthatóak.
Ha megtekintette a fotókat, láthatta, hogy ezen kövek között (metamorf kőzetek) sok a különleges fémes csillogású.
A 2013-14-es évekre előjelzett belsőépítészeti és textil trend az úgynevezett „geológus” trend,
mely a szép természetes, nem hivalkodó selymes fényt és csillogást hozza a belső térbe.

Tippünk: Válasszon a kőhöz illő lakástextíliát is, akárcsak pár párnát, és meglátja, mennyire feldobja, ünnepivé, divatossá teszi szobáját!

Kőburkolatok a ház homlokzatán

A kőburkolatok rengeteg fajtája jelenhet meg a ház homlokzatán is. Fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy a ragasztott kőlapokkal készülő szerelt homlokzatok pontos tervezést és megfelelő, odaillő ragasztó használatát igénylik – többek között páratechnikai szempontból. Erről a témáról bőségesen esik szó az Építem a házam II. kötetének utolsó fejezetében!

 

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?