2021: 5%-os ÁFA, ÁFA-visszaigénylés és illetékmentesség

2021: 5%-os ÁFA, ÁFA-visszaigénylés és illetékmentesség

2021: 5%-os ÁFA, ÁFA-visszaigénylés és illetékmentesség

– Az otthonteremtési program újabb elemeiről döntött az Országgyűlés

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

2020. december 11-én a Magyar Közlönyben is megjelent, így immáron hivatalossá vált: 2021. január 1-től újra jelentős kedvezményekkel élhetnek az otthonteremtési program résztvevői. (Ide kattintva elérhető az elfogadott és kihirdetett törvényjavaslat!)
Az új szabályok értelmében január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája. Ezen túlmenően az 5% áfa visszaigénylésére is lesz lehetősége azoknak, akik CSOK-ot is vesznek fel az otthon vásárlásához. Továbbá azoknak, akik új vagy használt lakást vásárolnak, CSOK-ot vesznek igénybe és gyermeket is nevelnek, ingatlanvásárlásuk illetékmentes is lesz.

 

5% ÁFA – mikor és ki élhet vele?

2021. január 1-től 27%-ról 5%-ra módosul az új építésű ingatlanok ÁFA tartalma.
Vonatkozik ez minden 2021. január 1-jét követően műszaki átadásra kerülő új ingatlanra.
5%-os adókulcsot lehet alkalmazni akkor is, ha az említett ingatlanok adásvételi szerződése 2020-ban köttetett, de teljesítésre csak 2021. január 1-je után kerül sor.
Az 5%-os ÁFA alkalmazása NEM kapcsolódik CSOK igénybevételéhez. 

 

5% ÁFA – milyen típusú új ingatlanra alkalmazható?

2021. január 1-től, az áfa törvény 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat 50. és 51. sora szerint:

  • olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert (kivéve az 59. pont szerinti lakást)
  • olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. (Ez a pont vonatkozik értelemszerűen a családi házakra.)

 

5% ÁFA – mettől meddig alkalmazható?

Az 5% ÁFA minden olyan építési engedély esetében érvényes lesz, melyet 2022. december 31-ig kiadnak vagy eddig az időpontig megtörténik és visszaigazolást nyer az egyszerű bejelentés. Minden ilyen új ingatlan esetén 2026. december 31-ig alkalmazható az 5%-os ÁFA. 

 

Még az 5% ÁFA is visszaigényelhetővé válik!

A fentebb leírt új lakás 5% ÁFA tartalmát is visszaigényelhetik a CSOK-ot is igénybe vevő új ingatlant vásárlók!
A CSOK-kérelem benyújtásával egy időben benyújtható az áfa-visszaigénylési kérelmük is.
Ebben az esetben tehát teljesen áfamentesen vásárolható új építésű ingatlan.

 

Mi a helyzet azokkal akik saját részre építkeznek?

Nem, az áfa elengedés és visszaigénylés lehetősége csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított és megvásárolt új értékesítésű ingatlanokra vonatkozik. (Családi házas építkezésnél ez egyértelműen fővállalkozó bevonását teszi szükségessé.)
De maximum 5 millió forint összegű adó-visszatérítési támogatással lehet élni azon a 2500 kistelepülésen, ahol a falusi CSOK elérhető.

 

Teljes illetékmentesség

A forgalmi értéktől független illetékmentesség a 2021. január 1-jét követően megkötött, új vagy használt ingatlan vásárláshoz kapcsolódó adásvételi szerződésekre vonatkozik, amennyiben a vásárláshoz a CSOK-ot is felveszik a gyermeket nevelő családok.

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?