A családiház-építők „bibliája”

A családiház-építők „bibliája”

 – avagy hogyan vágjunk bele félkészülten az építkezésbe?

karacsonyi_akcioOlyan régen írtam már az Építem a házam című könyvünkről, amelyet, egy könyvsorozat első köteteként ,a családiház-építők és felújítók „bibliájának” szánunk! (És most még karácsonyi akcióban is kapható!)
De mi is az, ami miatt szerintünk – ezt a könyvet minden építkezésre készülő családnak olvasnia kellene?

Amikor egy nagy nemzetközi építőanyag-gyártó cég kereskedelmi vezetőjeként dolgoztam, rendszeres vitába keveredtem a külföldi tulajdonosokkal. Egész egyszerűen nem akarták elhinni, hogy egy magyarországi beruházás megkezdése előtt hónapokkal még nincs kiválasztva a kivitelező, nincsenek kész, véglegesnek nevezhető, részletes tervek, melyek alapján az embereink konkrét tárgyalásokat kezdhetnének (például a szükséges anyagmennyiségről). Erre mindig elmondtam, hogy tudnék mutatni nem egy óriás-beruházást, ahol még akkor sem voltak végleges tervek, amikor már szinte készen állt az épület. Mindig azt hitték, hogy ki akarok bújni a felelősség alól, mert ilyen náluk odahaza, elképzelhetetlen lenne.
Egy másik példa: több iparági kollégám is mesélte, hogy a cégcsoportjuk éves nemzetközi értekezletein sokszor szégyenkeztek amikor döbbenten néztek rájuk, meghallván, milyen anyagokból éri el a legnagyobb forgalmat a magyarországi leányvállalat. Többnyire a legolcsóbb termékszegmensről volt szó, amelyet nem csak Németországban, hanem akár Csehországban is, már évek óta senki nem keresett, mert annyira elavultnak tartotta a piac.
Hogyan kerül mindehhez az Építem a házam könyvsorozat?
Meggyőződésem, hogy idehaza az emberek (szakemberek is!) aránytalanul kevés időt fordítanak az építkezésük, mint beruházás előkészítésére. Míg az előkészítés-kivitelezés aránya a nyugati világban akár 50-50% is lehet, addig nálunk ez jó esetben 20-80%. A „Vágjunk bele, aztán majd csak lesz valahogy”, „A szomszéd is így csinálta” hozzáállás azért is érthetetlen, mert itt egy több (tíz)milliós beruházásról van szó, ahol egyetlen rossz döntéssel is, minimum százezer forintokat lehet elbukni vagy azonnal a kivitelezéskor, vagy mindjárt a beköltözés után.
Többségében nem vagyunk tisztában két fontos ténnyel:
Egy ÉPÍTKEZÉS két egyenrangú szakaszból áll: ELŐKÉSZÍTÉS + KIVITELEZÉS!
Egy elrontott/elmaradt előkészítési szakasz a kivitelezés során csak (nagyon!) drágán vagy egyáltalán nem korrigálható.
Mivel csak nagyon kevesen foglalkoznak az építkezők közül hétköznapi munkájuk során milliós projektek menedzselésével, így csak keveseknek van tapasztalata abban, hogy mi mindent kellene elvégezni az előkészítési szakasz során, mi mindenre kell odafigyelni ebben az időszakban. Ehhez járul még, hogy tetszik, nem tetszik minimális szakmai felkészülésre is szükség van ahhoz, hogy meg tudjuk értetni magunkat a szakemberekkel. (Ezt a tudást persze ma már össze lehet szedni az Internetről is, de ehhez elég sok idő kell: minap próbából beütöttem a „tégla” szót a keresőbe (csak magyarul!), és több tízezer találat jött fel. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan azt tapasztalhatjuk, ugyanarra a problémára akár 5-10 megoldás is „tuttinak” tűnik, akkor most melyiket válasszuk?)
Az Építem a házam I. kötetét (az építkezés előkészítéséről) azért írtuk meg, hogy átfogó képet adjunk azokról a munkákról, amelyeket el kell végezni azelőtt, mielőtt az első kapavágás megtörténik a telkünkön. Egyfajta sorvezetőt akarunk átnyújtani Önöknek, hogy semmi ne maradjon ki az előkészítés során, s egyszersmind azt is lássák, mire miért van szükség. Az már csak ráadás, hogy a könyvben megismerkedhetnek azoknak a szakkifejezéseknek, műszaki paramétereknek közérthető magyarázatával is, amelyekkel lépten-nyomon találkozhatnak majd az építkezés vagy a felújítás során.
Az Építem a házam könyvről itt olvashatnak, s akár virtuálisan bele is lapozhatnak! (Ne feledjék, építkezést tervező ismerőseiknek is remek és hasznos karácsonyi ajándék :))

Kategóriák: Építkezés, Építő közösség, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?