Az árvíz és a családi ház

Az árvíz és a családi ház

– avagy árvizes tanulságok építkezőknek

rvizEzekben a napokban az ország a dunai árvízre készül.
Nehéz ilyenkor bármi okosat, bármi eredetit írni – mégis azt gondolom, hogy érdemes megpróbálni.
Azokat a tanulságokat ugyanis, amelyekkel nehéz helyzetekben szembesülünk, talán mélyebben agyunkba véssük.
Márpedig az árvíz jónéhány tanulsággal szolgál házépítőknek, házfelújítóknak is!
Én csak hármat emelek ki ezek közül.

 

Pro és kontra – a telekválasztás dilemmái

A mostani árvíz (is) rávilágít a telekválasztás fontosságra, illetve az abban rejlő dilemmákra. (És most nem olyan nyilvánvaló dolgokra gondolok, mint hogy ne az ártérbe építkezzünk.)
Csodálatos érzés minden reggel az élő folyót látni például a teraszunkról (hiszen házunk a parton épült, semmi sem fogja el előlünk a kilátást) – de bizony elsők között kerülhetünk bajba akkor, amikor a folyó másik arcát mutatja.
Ugyanígy: egy hegy, egy domb tetejéről sokkal szebb panoráma tárul elénk, mintha mélyebben laknánk, ráadásul egy-egy özönvízszerű eső esetén sem nálunk gyűlik össze a hegyoldalon lezúduló víz.
Viszont: A magaslati pontok mindig jobban ki vannak téve a szél támadásának, télen bizony nem egyszerű felküzdeni magunkat egy hagyományos autóval a meredek havas utcákon és –ha már a víznél tartunk – többnyire mélyebbre kell fúrni akkor is, ha netán kútásásra adjuk a fejünket.
Vannak aztán még extrémebb szempontok is, amikre bizony normális hétköznapokon senki sem gondol. Nem egy olyan település van jelenleg is, amit az árvíz teljesen elvágott a külvilágtól – akár egy hétre is. Lehet, hogy a telekválasztásnál a jövőben már olyan szempontokat is érdemes szem előtt tartani, mint hogy az adott település hány oldalról, milyen biztonsággal közelíthető meg?

A családi ház, mint menedék

Minden természeti katasztrófa esetén döbbenten és csodálattal nézzük, milyen iszonyatos erőkkel bír a természet. Jó esetben csak a tévé képernyőjén keresztül borzadunk el az árvizek, a belvizek, a tornádók, az extrém meleg és hideg okozta megpróbáltatásokon.
A családi ház (és persze minden más lakóépület) egyik feladata éppen az, hogy megvédjen bennünket a természet viszontagságaitól. (Még ha erről a szempontról az építkezés, az „önmegvalósítás” során sokszor el is feledkezünk…)
Egy-egy ilyen katasztrófa során érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen hatalmas és milyen sokfélekihívásnak is kell megfeleljen egy ház! Talán jobban fogjuk értékelni a szerkezetet, a beépített anyagokat és a házat létrehozó szakembereket, amikor sikeresen átvészelünk otthonunkban egy komolyabb természeti megpróbáltatást.
De mindez remélhetőleg már akkor is eszünkbe jut, amikor döntünk arról, hogy mennyire stabilra építjük a házunkat! Milyen minőségű anyagokat építünk be? Mennyire figyelünk oda a kivitelezés részleteire, jóságára? Tényleg minden kihívásra felkészítjük-e jövendő otthonunkat, hogy az aztán megvédhessen bennünket? (Hogy csak egyetlen aktuális példát említsek: milyen odafigyeléssel, milyen megtervezettséggel készül házunk vízszigetelése és lábazata?)
Tetszik, nem tetszik, ma már szinte mindeni állítja, hogy a mostanihoz hasonló szélsőséges időjárási körülményekkel egyre gyakrabban kell majd szembenéznünk!

Egyedül nem megy

Jóleső érzés hallani, hogy a mostani árvíz elleni védekezés minden korábbinál több önkéntest mozgósít.
Be kell látni, hogy az ehhez hasonló kihívások legyőzéséhez az egyes emberek kevesek. Fel kell adni valamit abból a nagy egyéni szabadságból, amire többnyire oly büszkék vagyunk. Be kell áldozni a közösség oltárán, hogy esély legyen megvédeni magunkat.
Talán ez egyre inkább elvezet ahhoz a felismeréshez, hogy ugyanez igaz a kis dolgok, a „kis problémák” esetében is. Jó alkalom felidézni egyik nemrégi blogbejegyzésünket, ami arról szól, hogy miként lehet az egyébként nagyon individuális családi házas „érzést” közösségibbé tenni és ezáltal ezt a lakhatási formát is gazdaságosabbá, hatékonyabbá formálni . (A Közös lónak tényleg túrós a háta? című blog ide kattintva olvasható!)

A gátakon küzdőknek ezúton kívánok kitartó és eredményes munkát, és azt is csak kívánni tudom, hogy minél több ház, otthon álljon ellen sikeresen a víz támadásának!

Illusztráció: Cseresnyés Örs gyönyörű képe az Indafotóról

 

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?