Egy generálkivitelező vagy több alvállalkozó?

Egy generálkivitelező vagy több alvállalkozó?

Egy generálkivitelező vagy több alvállalkozó?

-avagy egy újra és újra előálló építkezői dilemma

Szerző: Rezsnyák Péter

 

GenerálkivitelezőAz egyik leggyakoribb kérdés házépítők, házfelújítók részéről, hogy generálkivitelezővel építkezzenek, vagy maguk szervezzék össze a különböző szakmák képviselőit?
Megkértük egyik régi kedves partnerünket, hogy a „másik oldal” szemszögéből foglalja össze tapasztalatait ebben a témában!
Péter nézőpontja azért is különleges, mert egy személyben tervező építész, kivitelező, felelős műszaki vezető, de néhány tervük megvalósításához műszaki ellenőrnek is felkérik.

 

 

Egy nagy, vagy sok kicsi?

Amikor megkaptam a felkérést Az építő közösségtől, hogy írjam meg tapasztalataimat a „generál vagy több vállalkozó?” témában, akkor arra gondoltam, talán a legjobb az lesz, ha címszavakra szorítkozok, és mindenki maga döntse el, hogy számára mi az előny, mi a probléma, vagy esetleg mi a lehetőség!

 • Sok kisebb döntés meghozatalának lehetősége, vagy egy nagy döntés?
 • Sok szereplővel egyenként kell kapcsolatot tartani, vagy egy, esetleg 2-3 személy az, akivel folyamatosan egyeztetni kell az építkezés során?
 • Egyetlen szerződés lefedi az egész projektet, vagy sok megállapodást, szerződést kell összehangoltan kezelni?

 

A különböző szakmák összehangolása

 • A generálajánlat egyértelműen egy kész műre szól, míg a több részfeladat elkészítésére szóló különálló ajánlatok teljességének ellenőrzésért nincs felelős hozzáértő személy, legfeljebb a megrendelő.
 • A különböző szakmák összehangolása részét képezi a generálszerződésnek, így ettől mentesülhetünk. Különben a szakmákat megrendelői hatáskörben kell szervezni, ütemezni.
 • A munkaterület-átadások problémája a generálkivitelező felelőssége, vagy ezt is az építtetőnek kell szervezni.
 • A különböző szakmák összehangolása generálkivitelezői feladat, beleértve a balesetvédelmet is. Különben a szakemberek balesetvédelmének a felelőssége is megrendelői körbe kerül, még ha kötelező is a műszaki ellenőr megbízása az utóbbi esetben.

 

Kapcsolattartás és e-napló

 • A tervdokumentációk módosulásának menedzselése, felügyelete generáltervezői feladat, és a generáltervező egyetlen generálkivitelezővel kapcsolatot tartva ezt intézheti is.
 • Több független kivitelező esetén a tervezők és a kivitelezők közötti kapcsolattartás felelőssége és feladata szinte biztos, hogy a megrendelőre marad.
 • Generálkivitelezés esetén a generálnaplóba meg kell hívni a műszaki ellenőrt, a tervezői művezetőt, és ők az összes alnaplót látják, míg külön kivitelezők esetén minden egyes naplóban külön kell meghívni és adminisztrálni mindent és mindenkit.

 

Határidők, károkozás. együttműködés

 • Generálkivitelezés esetén a határidők egyértelműen kezelhetőek, míg több kivitelező esetén a munkaterület átadások, részhatáridők, technológiai szünetek áttekinthetetlenné teszik az időtervet.
 • A munkaterület megosztása, az elkészült munkarészek védelme, a beépítetlen anyagok védelme, mozgatása , illetve az ezzel kapcsolatos összes tevékenység vagy a generálkivitelező feladata, vagy az építtetőnek kell mindezt koordinálnia.
 • A szakmák esetleges károkozása, kárfelelőssége is súlyos kérdés, melyet vagy a generálkivitelező, vagy a megrendelő visel, ha a szakmák ebben nem tudnak megegyezni.
 • A szakmák közötti együttműködési megbeszélések, munkaterület-szervezés, dokumentáció-egyeztetés vagy a generálkivitelező szervezésében zajlik, vagy a szakemberek kommunikációját is a megrendelőnek kell szervezni és dokumentálni.
 • A feladatok, tervek megértéséért vagy a generálművezető, építésvezető felel, ha ilyen nincs, akkor mindezt megrendelőnek kell felvállalnia.

Fentiek után nem vonnék le következtetést, melyik eljárás a jobb, vagy melyik a célravezetőbb. Tedd meg magad! Te melyiket választanád?

Rezsnyák Péter
kivitelező építész, passzívház-tervező

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha hasznos találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Építkezés, Építkezés előkészítése, Kivitelezés

Vélemény? (5) ↓

5 Hozzászólások

 1. Nagy Zoltán március 14, 2019

  A cikk nem tér ki arra, hogy ha az építtető maga fogja össze a munkát visszaigényelhet 5 millió forint ÁFa-t. Ez szerintem eldönt mindent. Miért hallgatták el ezt a tényt????

  Tisztelettel,
  Nagy Zoltán

  reply
  • Bodnár György március 15, 2019

   Kedves Zoltán! Az 5 millió forintot akkor is vissza lehet igényelni, ha fővállalkozó építi a házat. Csak nem lehet keverni az 5%-os ÁFÁ-val. Üdv Bodnár György

   reply
 2. Attila május 22, 2019

  Az írás erősen dől a generálkivitelező felé (én is afelé dőlnék, de…), nem érzem párttatlannak és teljesnek a cikket, csak azon oldalt hozza fel, ahol a szerző számára kedvező irányba billen a mérleg, nincsenek pro és kontra érvek. Ez csak egy logikus felsorolás sajnos az egyik oldalt kiemelve.

  reply
  • Bodnár György május 22, 2019

   Kedves Attila!

   Ez teljesen igaz, hiszen Péter (a cikk írója) is elsősorban generálkivitelező. A két építkezési forma összevetését részletesen (részletesebben) boncolgattam az Építem a házam 1. kötetében!
   Üdvözlettel
   Bodnár György

   reply
 3. Revenge Lóránt december 17, 2019

  Sziasztok,

  Az alábbi blogra komment nélküli képeket látthattok arról, hogy hogyan építette a házamat a Brillbau Kft
  https://igyepulahazam.blogspot.com/

  reply

Vélemény?