Tényleg brutális elektroszmog van a lakásban, ha fűtőfóliát választunk?

Tényleg brutális elektroszmog van a lakásban, ha fűtőfóliát választunk?

– avagy hallgattassék meg a másik oldal is!

Szerző: Tóth Tamás

Jónéhány olyan terület akad az építőipar területén is, ahol a szakemberek is ádáz vitákat folytatnak. Ezek egyike az elektroszmog megítélése, ezen belül is az egyik fő csatatér a fűtőfóliák hatása. 
Jól mutatja ezt, hogy a mi blogbejegyzéseink között is az egyik legolvasottabbnak (de mindenesetre a legtöbb hozzászólást generálónak) az számít, amelyiknek vendégszerzője elég kemény véleményt fogalmaz meg az egyik fűtőfólia megoldásról.
Természetesen felajánlottuk, hogy helyt adunk bármilyen ellenvéleménynek is, ehhez most kaptunk anyagot! 
Ha van saját tapasztalatotok, írjátok meg hozzászólásban! (De persze azt is, ha véleményetek van akár egyik, akár a másik oldal állításairól!)

 

Mi az elektroszmog?

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése, amelyet azok használnak, akik az egészségre gyakorolt káros hatásoktól tartanak, és így azt – a szmoghoz hasonlóan – egy olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni kell. Az egészségkárosító hatás az esetek többségében vitatott, vagy nem bizonyítható.  (Forrás: Wikipedia )

Mindennapi életünk során rengeteg sugárzás vesz körbe minket, éri a szervezetünket. A bolygó mágneses tere, a világűrből érkező elektromágneses sugárzás, illetve a villámok által keltett hullámok természetes eredetűek. A körülöttünk lévő elektromos berendezések, gépek, például a TV, rádió, mobiltelefon, mikrohullámú sütő, wifi router mesterséges eredetűek. Az utóbbi kategóriát nevezzük hétköznapi nyelven elektroszmognak.

 

Elektroszmog egészségügyi határértékei

Magyarországon érvényben lévő lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeket a 63/2004. (VII.26.) ESZCSM rendelet határozza meg.

Elektromos erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 5.000 V/m
Mágneses erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 100 mikroTesla

 

Fűtőfólia elektroszmog vizsgálata

Az első és legfontosabb, hogy egy fűtésrendszernek nem külön-külön az elemeit kell vizsgálni, hanem a kész elektromos padlófűtés rendszert. A lakásba beköltözés után nem érdekel minket, hogy milyen anyagok, rétegrendek vannak alattunk, csakis egy meleg, és komfortos fűtésrendszerre vágyunk.

A korábbi nem megfelelő vizsgálatokat megcáfolva most mégis kivételt tettünk a vizsgálatokkal, és onnét indultunk, ahonnét nem kellett volna. Vettünk egy 220 W/m2 teljesítményű fűtőfóliát, áram alá helyeztük, és lemértük, mit mutat. A mérőműszer adatai alapján 345 V/m ( Magyarországon megengedett legnagyobb egészségügyi határ 5.000 V/m), bőven a határérték alatt, kb. annak 5 %-a.

elektroszmog mérése fűtőfóliánál

 

 

Következő mérésünknél próbáltuk szimulálni a megfelelő rétegrendet, ami a fűtőfóliára kerül telepítés után, így 2 cm Rigidur gipszkarton lapot tettünk rá. (Beton helyett használják ezt száraz építkezés esetén.) Ennek az elektroszmog mérési eredménye már lényegesen kevesebb, pedig ez csak 1 réteg a teljes rétegrendből. A mért eredmény 273V/m ( Magyarországon megengedett legnagyobb egészségügyi határ 5.000 V/m).

elektroszmog fűtőfólia rigidur

 

Amikor elkezdtük felemelni a mérőberendezést, akkor azt tapasztaltuk, hogy 20 cm magasságban az elektroszmog nullára csökken.
A fenti mérésekből nagyon jól látszik, hogy az elektromos padlófűtés esetében szó nincs “brutális elektroszmogról“.

 

Mi a helyzet más háztartási eszközökkel?

Az előbbiekben is használt KMOON GM3120 elektroszmog mérő készülékkel megmértük a sugárzási értékeket a lakásban más helyeken, elektromos berendezések közelében is. Íme a mért érték:

Hálózati elosztó: 157 V/m
Villanykapcsoló: 214 V/m
Mikró: 333 V/m
Vízforraló: 340 V/m
Mobiltelefon töltés közben: 190 V/m
Dupla hálózati elosztó: 342 V/m
Hifi berendezés: 168 V/m
Állólámpa vezeték: 101 V/m
Állólámpa test: 430 V/m
Laptop adapter: 525 V/m
Laptop elosztó dupla hálózati elosztóval:  949 V/m(!)
Emlékeztetőül: a Magyarországon és Európában érvényben lévő határérték 5.000 V/m. Jól látható, hogy a lakásban használt eszközök a megengedett értéken belül helyezkednek el.

 

Hogyan lesz az elektroszmog mértéke nulla fűtőfólia esetén már beépítéskor?

Igény esetén lehetőség van az elektroszmog mértékét nullára csökkenteni a fűtőfólia telepítése során.  Ilyenkor a fűtésrendszerre egy árnyékoló fólia kerül lefektetésre, amelynek alapanyaga grafit.

elektroszmog csökkentése árnyékolással

Az ilyen, javasolt rétegrendre két példa:

fűtőfólia rétegrend hidegburkolatHidegburkolat esetén

fűtőfólia rétegrend laminált padló
Laminált padló esetén

 

Ha szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

Ha hasznosnak találtátok a cikket, akkor osszátok meg barátaitokkal, ismerőseitekkel is!

Kategóriák: Burkolatok, Gépészet, Infrafűtés, Padló, Padlófűtés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?