Elkészülni, vigyázz, rajt!

Elkészülni, vigyázz, rajt!

 – Jótanács azoknak, akik pályázati pénzekre várnak

 

felujitasi_palyazatMagyarországon a becslések szerint a családi házak 80-85%-a, mintegy 2,5 millió(!) ház szorul felújításra. (Ennek hiányában a nem túl távoli jövőben fenntarthatatlan lesz.)
Az állam (saját jól felfogott érdekében!) Európában mindenhol támogatja a családi házak energiatakarékos felújítását.
Egészen biztos, hogy valamikor/nemsokára ilyen pályázatok újra lesznek idehaza is.
A kérdés csak az, hogy Ön kapva kaphat-e majd egy ilyen alkalmon?
Mi szükséges ahhoz, hogy esélye legyen pénzügyi támogatást szerezni külső forrásból a házfelújításához?

A blog végén ráadásul még egy új, aktuális házfelújítási pályázatról is olvashat!

Álljon készen!

Tavaly nyáron három nap alatt fogyott el a Mi otthonunk pályázatra rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint állami forrás. (Érdemes újra olvasni akkori blogjainkat itt és itt!)
Akik a pályázat megjelenésekor kezdték el előteremteni a szükséges papírokat és információkat, azoknak esélye sem volt.

Szinte biztos, hogy bármilyen jövőbeli pályázaton csatolni kell annak dokumentálását, hogy milyen a ház kiindulási, felújítás előtti állapota!
Ehhez képest kell megfogalmazni a felújítással elérendő célokat. (Ez így teljesen logikus, hiszen az állam jogosan várja el, hogy az általa is támogatott projekten érezhető energiamegtakarítás valósuljon meg.)
Ez praktikusan egy hivatalos energiatanúsítási eljárást feltételez, az annak megfelelő dokumentáltsággal. Ennek során valamilyen energiaosztályba sorolják a házat.

Ezt a dokumentumot mindenképpen érdemes már most, minél hamarabb beszerezni. Néhány tízezer forintos tétel, de
– már készen lesz egy majdani pályázat idejére, és akkor már csak csatolni kell,
– magunk is tisztábban fogjuk látni, hogy mit is nyerhetünk egy esetleges házfelújítással.

 

Az átgondoltsággal is pénz takarítható meg

Sajnos az energiatanúsítvány Magyarországon úgy lett bevezetve, mint egy egyszerű papír. Egy olyan papír, amin szerepel az ház/lakás energiafogyasztása és az ennek alapján meghatározott energetikai osztályba sorolás. (Ennek mikéntjéről egy egész fejezet szól az Építem a házam I. kötetében!)
Egy lehető legkisebb költséggel letudható újabb nyűg az építkezők nyakán.

Pedig az energiatanúsítványnak ha jó, felkészült, tapasztalt szakember készíti igazán a melléklete lenne felbecsülhetetlen érték.
Az energiatanúsító szakember ugyanis itt foglalná össze javaslatait arról, milyen sorrendben, mihez kellene hozzányúlni a házon ahhoz, hogy mindez érdemi energiamegtakarítást jelentsen a megrendelőnek!
Az előző mondatban minden szónak jelentősége van.

 

Miből áll az átgondoltság?

Első kérdés: Mit újítsunk fel?

Ehhez pontosan kell látni azt, hogy mi mindenhez lehet hozzányúlni, és mindez mivel jár. Mit hoz a konyhára, és mennyibe kerül? Egyáltalán mihez lehet, műszaki szempontból hozzányúlni?

Mik a lehetséges felújítási alternatívák az egyes, felújításra javasolt pontokon? (Talán már többször megfogalmaztam azt a véleményemet, hogy egy komplex felújítás akár nagyobb szakértelmet kívánhat, mint egy új építés. Itt ugyanis nem csak az új szerkezetekhez,  anyagokhoz kell érteni, hanem a régiekhez is!)

A jó szakember részletes listát készít a felújítási lehetőségekről, és mindenhol feltünteti a várható megtakarítási lehetőségeket (és pénzben ki nem fejezhető, lakóérzetet érintő előnyöket), valamint a becsült költségeket. 

Második kérdés: Milyen sorrendben?

Csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak azt ma idehaza, hogy egyszerre elvégezzék a javasolt összes felújítást. Ezért is nagyon fontos az, hogy a javasolt felújítások egy javasolt sorrendben kerüljenek feltüntetésre. Mi lehet ennek az alapja?

– Előre kerüljenek azok a felújítási javaslatok, amelyek a legjobb ár-érték aránnyal (megtérüléssel)rendelkeznek adott pénzbefektetés mellett a legtöbb hasznot, megtakarítást hozzák.
– Olyan beruházások kerüljenek előre, amelyek gond nélkül folytathatók, nem borítják fel a logikus technológiai sorrendet. (Bárgyú példának tűnik felhozni azt, hogy a véséssel járó munkákat ne a vakolás utánra tervezzük, mégis nap mint nap látunk útfelbontásokat, pár héttel az aszfaltozás után.)

Egy értékes listában a szakember azt is feltüntetheti, hogy az adott munkák elvégzését követően körülbelül mennyi lesz a ház fogyasztása, milyen energetikai osztályba lesz sorolható.

Miért lehet fontos ez?

Az építőipari szakma pár éve kidolgozott egy épületfelújítási programot, amelyben európai tapasztalatok alapján, javaslatot tett egy értékelési rendszerre is. (Az ún. KÉK (Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi) Programról bővebben itt olvashat!)

Ebben az értékelési rendszerben jelentősen növeli a pályázat értékét, ha minél nagyobb ugrás történik az energetikai osztályokban a felújítás során (péládul F-ből B osztályú lesz a ház).
Az utóbbi évek pályázatain már kezdett visszaköszönni ez a szemlélet. (Korábban nálunk vagy befogadtak egy pályázatot, vagy nem. Újdonságot jelenthet, hogy a magánszféra pályázatai is pontozásra kerülnek, és először az értékes, magasabb pontszámú pályázatok juthatnak pénzhez!)

 

A tanulság

Érdemes tehát felkészülten várni az esetleges házfelújítási pályázatokat.
Készíttesse el már most energiatanúsítványát, és várja el, hogy az tartalmazzon egy komoly javaslati részt is!
Utána pedig nem marad más, mint reménykedni.

Ha segítségre van szüksége, írja meg nekünk!

Augusztusban indul egy új, fűtéskorszerűsítési pályázat – bővebb információ és dokumentumok ide kattintva!

 

Kategóriák: Energiatakarékosság, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?