Faház – ami mégsem az

Faház – ami mégsem az

– avagy: ház a letisztultság jegyében

hazleiras_1.2Már régen mutattunk „ötletadó” házakat itt a blogban, pedig amikor bő tíz évvel ezelőtt építkezés előtt álltunk, mi is igyekeztünk minden lehetséges forrásból tippeket meríteni.
Hogyan nézzen ki a ház, hogyan legyen berendezve, milyen anyagok jelenjenek meg rajta és benne?
Íme hát böngészésre egy Amszterdam melletti, több szempontból is jellegzetes „házikó” – ami egészen másként nevezhető faháznak, mint ahogyan azt megszoktuk!

 

Kocka: A végtelenül letisztult forma

Hollandiában járunk, Amszterdam kapujában. Rieteiland-Oost egy kisváros a csatornák mellett, ahol az egykori kikötő helyét parcellázták fel és építettek ide (kissé talán túl sűrűn, de hát Hollandiában nem túl sok hely van ezen a vidéken…) meglehetősen egyedi építészeti kialakítással családi házakat.
Ennek a háznak például Villa Rieteiland-Oost a neve.  (Terv: Egeon Architekten).
A formavilágnak két jellegzetes eleme figyelhető meg:
– A végletekig letisztult forma: a ház egy szinte teljesen szabályos kockát alkot. (Sokszor és sok helyen leírtuk már mi is (például itt): a gömbhöz legközelebb álló kocka energetikai szempontból a legkedvezőbb formának tekinthető – egy jó tájolás mellett. Kevés sarok, nagyon jó felület-térfogat arány.) Ezt a már-már unalmas geometriai formát a nyílászárók és az árnyékolók szellemes kialakítása töri meg – no meg a felső szintet teljesen körbeölelő terasz.(No meg a felső képen látható külső lépcső, ami – szerintem – már talán „túl egyedi”…)
Külföldön ma már általános, idehaza a legtöbb településen eltűrt: a lapostető. (Ami hozzátartozik a kockához!)

– A homlokzat egészét lefedő faburkolat, ami kétségtelenül egyedi megjelenést kölcsönöz a háznak.  (A ház egyébként nagy valószínűséggel betonból épült, bár ez a bemutatóból nem derül ki egyértelműen.)

lfaburkolat, családiház, építkezés, felújítás

Belül: fa és beton egymás mellett élése

A belső terek teljes mértékben összhangban vannak a külső puritán, letisztult formavilágával. (Már ha a biztosan nem olcsó fa homlokzati paneleket lehet a puritán szóval illetni…)
Hogy ez kinek tetszik és kinek nem – az egyértelműen ízlésvilág kérdése.
Egy épület belsejében az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy milyen anyagokra építjük fel a látványvilágot. (Igazán izgalmas lakberendezői feladat!) Ennél az épületnél – láthatóan tudatosan – két, egymáshoz egyébként nem tipikusan „passzoló” anyagra építették az összhatást: az általában ridegnek tartott betonra és a tipikusan „élő anyagnak” tekintett fára. A falak betonfelületei visszafogott festést kaptak. Ami külön érdekesség, hogy a padló egy idehaza lakótérben elég ritka látszó esztrich burkolatot kapott! (Akik még nem olvasták az Építem a házam 3. kötetét: az esztrich is egy speciális beton.)

faburkolat, családiház, építkezés, felújítás  faburkolat, családiház, építkezés, felújítás

 

 

Fürdőszoba: A félnyitottság jegyében

Már esett róla szó, hogy a legfelső szint egy elegáns körbefutó teraszt kapott, ahonnan több oldalról is be lehet jutni a házba. (Vagy éppen a házból ki lehet jutni a teraszra J )
„Természetesen” magát a teraszt is konzekvensen faburkolatottal látták el..
Érdekesség, hogy a legfelső szintre került fürdőszoba gyakorlatilag majdnem teljes „transzparenciát” kapott az óriási üvegfelületnek köszönhetően.
Aki járt már például Amszterdamban, megtapasztalhatta, hogy a holland lakásokból amúgyis többnyire „hiányzik” a függöny, így az utcáról remekül követni lehet a család életét.
Itt azonban valószínűleg más okok vezettek ehhez a kialakításhoz.
Micsoda élménynek bizonyulhat a reggeli zuhany a beáradó nap sugarainál – vagy éppen ellenkezőleg, majdnem a csillagos ég alatt?!
Az intimitást azért két dolog biztosítja:
– a legfelső szinten történő elhelyezés,
– az üvegezésbe épített(?) tejüveg betét.

faburkolat, családiház, építkezés, felújítás  faburkolat, családiház, építkezés, felújítás

 

További ötletek

Remélem sikerült néhány lehetséges megfontolandó ötletet sugallni a képekkel mindazoknak, akik talán éppen az ünnepek közötti szabadidőben tervezgetik a jövő évi házépítést, házfelújítást!
Akkor egy szuszra még néhány hasonló blogbejegyzés a múltból:
https://www.epitemahazam.hu/egy-passzivhaz-amit-szomszed-pajtajarol-mintaztak
https://www.epitemahazam.hu/latott-mar-olyan-lakasbovitest-ami-egy-haz

 

A cikk forrása: https://www.stylondo.com/traumhaus-aus-holz-7-traumhafte-einblicke-in-ein-hollaendisches-architektenhaus/
Képek: egeon.nl

Kategóriák: Építészet, Házak, Tippek, ötletek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?