Feng shui a háztervekben (I. rész)

Feng shui a háztervekben (I. rész)

726973_japanese_rock_gardenEmlékeznek még? Nem is olyan régen egy „titokzatos negyedik szempontról” írtunk a háztervezés kapcsán (ide kattintva újra olvasható!). Szerencsés, ha gondolkodásmódunk, világlátásunk is visszatükröződik majdani otthonunk terveiben.
Ezúttal egy ilyen lehetséges „negyedik szempontról” olvashatnak részletesebben. Mi is az a sokat emlegetett, már-már divatszóvá vált  „feng shui” és hogyan használható a házunk tervezésénél?
Örömömre szolgál, hogy ismét egy új blogolót köszönthetünk!


– építsünk házat a feng shui segítségével egy harmonikusabb életért.


Mi is az a feng shui?

A feng shui jelentése: szél és víz. Ez annyit tesz, mint összhangban élni a bennünket körülvevő világgal. Az ókori kínaiak úgy tartották, hogy a világban rend és egyensúly uralkodik, és bizonyos tettek végrehajtásával az egyén a szerencse kegyeltjévé teheti saját magát. Ha összhangban élünk a Föld szeleivel és vizeivel, szerencse kísér, és boldogulunk az életben. Amikor összhangban működünk a Mindenséggel, természetszerűleg bekerülünk a dolgok egészséges áramába. Boldognak, elégedettnek és gazdagnak tudhatjuk magunkat. Erről szól a feng shui. Ez az elgondolás nyugaton még viszonylag új, ám keleten évezredek óta élnek e szerint.

A feng shui eredete, a távoli múltba tehető. Legalább 3000 évvel ezelőtt Kínában a hivatalok és a császári paloták a feng shui szellemében épültek.

Az építészek világszerte mindinkább a feng shui hatása alá kerülnek. Korábban a feng shui használata eredetieskedésnek számított, mára viszont elfogadott építészeti irányzattá vált.

Domborzati viszonyok

Amikor a feng shui elvei szerint építünk házat, először a külső domborzattal, a táj elrendezésével és látványával kell foglalkoznunk .  Ezek a szempontok az úgynevezett Forma Iskola által meghatározott paraméterek, melyeknek jó ha megfelel a ház melyet építünk.  Ezen túl az időjárási viszonyokat is meg kell vizsgálnunk.  Az ősi kínaiak szerint, minden domborzati forma alatt egy-egy mennyei lény lakozik. Azok Csi-je, energiája befolyásolja az ott élők szerencséjét. A négy mennyei lény: a Zöld Sárkány, a Vörös Főnix, a Fehér Tigris, a Fekete Teknősbéka. Ezeknek a lényeknek szakrális erőt tulajdonítottak és a szerencse különböző aspektusait személyesítik meg.  A ház legmegfelelőbb elhelyezésével a ház lakóit a környezet jó energiái az élet minden területén segítik.

Érdemes domb oldalába építenünk házunkat, hogy védelmet, szimbolikusan egy úgynevezett Fekete Teknőst adjunk a házunknak. Ezek a dombok, hegyek védelmezik otthonunkat. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy ültethetünk olyan fákat melyek majd magasabbra nőnek, mint házunk. Ezzel  szimbolikusan kialakítva a Fekete Teknőst.  A házból kifele nézve balról a Zöld Sárkány, jobbról a fehér tigris dombjai veszik közre. A Zöld Sárkány magasabb, mint a Fehér Tigris. Amennyiben a környezeti adottságok nem teszik ezt lehetővé, ugyancsak ültethetünk a Fehér Tigrist szimbolizálva alacsonyabb bokrokat, a Zöld Sárkányt szimbolizálva magasabbra növő fákat, így kialakítva az arányokat. A ház előtt nagy tágas tér legyen, és előtte lassú sodrású folyó lenne a legideálisabb, mely a Fekete Kígyót (ez nem mennyei lény) szimbolizálja. Mivel ez keveseknek adatik meg ez a lehetőség, így egy kanyargó út szimbolizálhatja a folyót. A látótérben amire a házból rápillantunk egy kisebb, lágy ívű alacsonyabb domb a legideálisabb. Ez a Vörös Főnix, mely szerencsével halmozza el az ott lakókat.

A feng shui segít összehangolni az ember belső energiáját a Földből származó Isteni energiával. Ennél fogva a Feng Shui Iránytű módszerével az egyén számára legkedvezőbb térelrendezések és irányok meghatározásához a kínai asztrológia bolygóállásait, a bagua térképet, a lo su bűvös négyzetet és a lo-pan iránytűt használja. A feng shui segítségével összhangban élhetünk a világgal és benne minden létezővel.

 

A csi-életenergia

Az ókori tudósok szerint kezdetben a világon egyetlen elvont őserő létezett az ún. csi. Ez a láthatatlan energia ott kering mindenütt, ám bizonyos helyeken felhalmozódik. A csi boldogságot, bőséget hosszú életet hoz. A csi valamennyi lény életereje. Ha valaki beteg, vagy levert, akkor a csi energia híján van. Jótékony csi-re van szükségünk ahhoz, hogy mozgékonyak és egészségesek maradjunk. A csi elmélkedéssel, kapcsolatok ápolásával, egészséges életvitellel és jó feng shui-val fokozható. A feng shui művelése során olyan helyeket keresünk, ahol csi gyűlik össze vagy keletkezik, mivel ilyen közegben lehet az ember boldog, gazdag és sikeres. Nagyon jó az a terület mely körül lassú vizű patak csordogál, és dimbes-dombos táj fogja fel a szelet.

JIN és JANG

A kínai felfogás szerint jin és jang együttműködése biztosítja a mindenség egyensúlyát és összhangját.  Az ókori bölcsek, a világ szüntelen változásának két ős okát fogalmazták meg. Jin és Jang a csi energia, az egyetemes életerő két megnyilvánulása. Ezek egymásnak nem ellentétei, nem jók vagy rosszak, csak egyszerűen léteznek. Ezek egymást kiegészítő ellentétes töltésű energiák, és egyikük sem létezhet a másik nélkül. A feng shuiban a hegyek a dombok és más kiemelkedések a jang energiát jelképezik, a völgyek, a folyók és a patakok pedig jint. A teljesen sík vidékeken sok a jin. A víz vagy növényzet nélküli kopár hegyeken a kelleténél több a jang. A dimbes-dombos táj jin és jang egészséges egyensúlyát mutatja. A feng shui által egyensúlyt teremthetünk jin és jang között. A sík terület egyhangúságát növények, sziklák vagy épületek elhelyezésével törhetjük meg. Arra figyelni kell, hogy a facsemeték később nagyobb fákká terebélyesednek, és átalakítják az adott hely feng shuiját.

Az öt őselem

A kínaiak felfogásában minden földi dolgot az öt őselem „tűz, föld, fém, víz és fa” valamelyike ural. Az öt őselem, a csi energia öt különböző megnyilvánulása, minden tettünkre kihat, életünk egész menetét befolyásolja.

SÁK

Mind lakhelyünk megválasztásánál, mind a belső kialakításnál oda kell figyelnünk a SÁK-ra, azaz „mérgező nyilakra”. Sok minden működhet sáként, azaz veszélyes energiaterelőként, a mérgező egyenesektől az éles sarkokig, melyek bajt, szerencsétlenséget és más negatív hatásokat válthatnak ki életünkben. Az elektromos vezetékek, vasúti sínek, falak, folyók és utak egyaránt lehetnek „mérgező nyilak”, amennyiben pályájuk egyenes.Sák lehetnek, és ezeket érdemes elkerülni, amikor valamelyik szomszédos ház sarka nyílként mutat otthonunkra, vagy a száguldó forgalom egyenesen a házunknak tart. Az egyik legrosszabb helyzet, ha a sák egyenesen a bejárati ajtót célozza meg. Nem előnyös két utca kereszteződésében épült házban, vagy kanyarban lakni. A zsákutca legutolsó házában lakni ugyancsak kedvezőtlen. A jótékony csi-t elnyelik az utca elején álló házak. Így az utolsó épület alig részesül energiában.

Ugyancsak káros hatást eredményez, ha házunkat  temetővel, börtönnel, kórházzal, játékkaszinóval vagy rendőrörssel szemben építjük. Ezeken a helyeken pusztító energiák összpontosulnak, vibrálásuk káros hatást gyakorol a szemközti házak lakóira. Ez érvényes üzlethelyiségekre is. Esetlegesen eredményezheti, hogy üzletünk forgalma nem tesz eleget az elvárásoknak. A sák hatástalanítására egyik legjobb módszer, ha fákat ültetünk házunk elé, de ne közvetlenül a bejárat elé.
Legközelebb itt folytatjuk!

Enczmann Éva

 

Kategóriák: Egyéb, Érdekességek, Háztervek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?