Fűtéskorszerűsítés (3. rész): A tervköteles kazáncsere

Fűtéskorszerűsítés (3. rész): A tervköteles kazáncsere

– avagy mik a lehetőségeink, ha nem működik az egyszerűsített készülékcsere?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

A blogsorozat korábbi részeiben arról írtunk, hogy jelenleg miért csak kondenzációs gázkazánra válthatunk, ha meg akarjuk tartani a gázfűtést (ITT olvasható), illetve arról, hogy hogyan történik a kazáncsere egyszerűsített készülékcsere eljárásban (ez pedig ITT olvasható).
Most a tervköteles kazáncserének az egyszerűsítettnél némileg bonyolultabb, és emiatt drágább folyamatát mutatjuk be pontról pontra. 

 

Csak felidézve a kiindulást: képzeletbeli családunk a kazáncsere mellett döntött, hiszen a házukban lévő hagyományos gázkazán elromlott, és már nem tudják költséghatékonyan javíttatni.
Most annak jártunk utána, mik a lehetőségeik, ha valamilyen oknál fogva nem tudják a gázkazánt egyszerűsített készülékcsere eljárásban kicserélni. Megkeresésünkre, ismét Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke segített eligazodni a szabályok és lehetőségek között. 

 

Mivel nézünk szembe kazáncsere előtt? 

Ha nem választhatjuk az egyszerűsített készülékcsere eljárást, akkor sajnos marad a tervköteles kazáncsere (készülékcsere).
Helyzettől függően ez minimum 1-2 hét kiesést jelenthet a fűtésben/meleg víz készítésében, és mindemellett akár milliós nagyságrendre is rúghatnak a költségeink. Mindezek mellett arról is döntenünk kell, hogy tervezzük-e igénybe venni a már meglévő kéményt az új kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszerének kialakításához. Amennyiben igen, akkor kérni kell a kéményseprő-ipari szolgáltató előzetes nyilatkozatát arról, hogy erre a meglévő kémény alkalmas-e. Ez a folyamat természetesen többlet időt, energiát és természetesen költséget jelent.  

 

Mi legyen akkor a kéménnyel? 

Korábban már ezt is leírtuk, de jegyezzük meg még egyszer, hogy ezt a “kémény mizériát” MEGSPÓROLHATJUK az alábbi módokon, a hatályos 11/2013.(III.21.) NGM rendelet szerint:

  1. Ha a gázkészülék részeként tanúsított, gyári égéstermék-elvezető és égési levegő ellátó rendszert létesítenek (melyet általában a helyszínen állítanak, szerelnek össze), és ehhez nem veszik igénybe a meglévő kéményjáratot, akkor nem kell előzetesen a kéményseprő-ipari szolgáltató nyilatkozata. A rendszer összeszerelése és utólagos ellenőrzése a gázszerelő feladata és felelőssége.
  2. Ha az új berendezés égéstermék elvezetése teljes egészében a fönt említett, a készülékkel együtt tanúsított, gyári elemekből összeállított elvezető rendszeren keresztül történik, akkor utólag nem kötelező a rendszert kéményseprővel ellenőriztetni. Akkor sem, ha az előzetes jóváhagyó nyilatkozat alapján meglévő kéményjáratba húzzák be az rendszer elemeit. Egyéb esetekben viszont, az üzembe helyezés előtt az ellenőriztetés szükséges.

 

Készülékcsere (tervköteles kazáncsere)

Előző írásunkban feltételeztük, hogy képzeletbeli családunk az egyszerűsített kazáncsere eljárást alkalmazná, ha módja lenne választani. Most azt az esetet vizsgáljuk meg, ha a kivitelező gázszerelőjük nem lát erre lehetőséget, mert olyan módosításokat tart indokoltnak például, ami a fogyasztói vezetékeket is érinti. Így sajnos csak a tervköteles kazáncsere jöhet szóba.
Ebben az esetben épületgépész tervező bevonása is szükségessé válik és az alábbiak szerint zajlik a folyamat.

 

1. Keressünk épületgépész TERVEZŐT!

Kedves családunk felméreti épületgépész tervezővel (is) a helyszínen a jelenlegi gázkazán, csőrendszer, illetve kémény állapotát, illetve ismertetik jövőbeni terveiket és igényeiket a házzal kapcsolatban.
Ez nem nagy költség, de fontos, hogy a megfelelő szakembert válasszák, mert ő adhat szakszerű tanácsot az átalakításra. Nyugodtan hívjunk több szakembert is, ha indokoltnak találjuk, egy ilyen átalakítás hosszabb távon fogja javunkat szolgálni. Budapest környékén egy ilyen helyszíni felmérés díja átlagosan 10 000 Ft körül alakul.

 

2. Készíttessük el a terveket!

A terv tartalmazni fogja a jelenlegi állapotot, és a felmerülő átalakítások miatt szükségessé váló bontási munkákat is. Magában foglalja továbbá a hőtermelő berendezés(eke)t a szükséges gyártó, típus, illetve egyéb adatok feltüntetésével stb.
A készülékcserét  266/2013 VII.11. Kormányrendeletben előírt tervezői jogosultsággal rendelkező tervező által készített kiviteli terv alapján lehet kivitelezni.
A tervező felelőssége hogy a készülékcsere miatt esetleg szükséges többletkapacitás igényléséről gondoskodjon. Az ő feladata lesz továbbá, hogy amennyiben az új készülék üzemeltetéséhez a már meglévő kéményt tervezzük igénybe venni, a kivitelezés megkezdése előtt kérje a kéményseprő-ipari szolgáltató előzetes nyilatkozatát arról, hogy erre a meglévő kémény alkalmas-e. A gázterv elkészítésének díja átlagban 100 000 Ft körül alakul egy családi házra vonatkozólag.

A Gáztörvény februári módosítása óta, feltéve, hogy a meglévő gázmérőt a terv nem érinti, a kiviteli terveket NEM KELL A GÁZSZOLGÁLTATÓNAK BEADNI ENGEDÉLYEZTETÉSRE!
FONTOS!
A tervfelülvizsgálatot a gázszolgáltatók a rendelet megjelenése után egy ideig még vállalták, de novembertől ez a „türelmi idő” gyakorlatilag mindenhol megszűnt, már nem fogadnak be terveket. Mostantól minden felelősség a tervezőre hárul.  (Viszont a gázszolgáltató kihagyása jelentős időnyereséget jelent a korábbiakhoz képest, jó hír! 🙂 )

 

3. A kivitelezés

A készülékcsere kivitelezését a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet szerinti, arra jogosultsággal rendelkező szakember végezheti. A készülékcserét a 11/2013. (III.21.) NGM rendelet 2. számú melléklete szerinti Műszaki Biztonsági Szabályzatban előírtak szerint kell elvégezni. Mivel megszűnt az engedélyeztetési eljárás, amint megvan a gázterv, kezdődhet is a tényleges munka! 

FONTOS! Több kivitelezőtől érdemes ajánlatot kérni a munkák elvégzésére, ugyanis a díjakban akár többszörös eltérés is mutatkozhat! Nem feltétlenül a legolcsóbb kivitelezővel járunk a legjobban. Rögzítsük például azt is, milyen garanciális feltételeket tartalmaz az ajánlat. Kritikus pont szinte mindig a kémény, és az ahhoz kapcsolódó átalakítás, amennyiben az új berendezés égéstermék elvezetése ezen keresztül történik. Fentebb már említettük, hogyan spórolhatjuk meg a kémény engedélyeztetési eljárást.

 

4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés (MEO)

Kazáncsere esetén csak és kizárólag a terveket készítő ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐ végezhet MEO-t, aki nyilatkozik a rendszer műszaki-biztonsági állapotról!

 

5. Üzembe helyezés

Készülékcsere esetén a „D” terv (alaprajzok, amelyeken a tervező és kivitelező aláírásukkal igazolják a megvalósult állapotot) alaprajzi mellékleteit és a tervezői műszaki biztonsági ellenőrzésről készített jegyzőkönyvet a kivitelező köteles a földgázelosztónak az ellenőrzést követő 2 munkanapon belül leadni. Miután a szolgáltató mindent megkapott, megtörténik az üzembe helyezés, elindítják a szolgáltatást.

 

6. Gyártói garancia

A gázkazán garanciája az üzembe helyezés dátumától számolódik. A gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát az adott termékre, ha a cég akkreditált szakembere vagy szerződéses partnere helyezi üzembe a készüléket, azaz ellenőrzi a bekötéseket, a készüléket a felhasználói igényeknek és a meglévő fűtési rendszernek megfelelően beszabályozza, valamint ismerteti az üzemeltetővel a biztonságos üzemeltetéshez szükséges tudnivalókat. Ennek díja márkafüggő. Mindenképp érdemes az adott gyártónál tájékozódni!

 

Az egyszerűsített és tervköteles készülékcsere közötti különbség

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk képzeletbeli családunknak mit lehet, kell, illetve tilos az egyes eljárások során tenni!

 

Mindent összegezve képzeletbeli családunkkal arra jutottunk, hogy fűtéskorszerűsítésük mindenképpen legolcsóbb és leggyorsabb módja az egyszerűsített készülékcsere, de ha erre nincs mód, mert például elöregedett a rendszer akkor csak  a (tervköteles) kazáncsere eljárás marad…  
Ez akár milliós nagyságrenddel sújthatja képzeletbeli családunk pénztárcáját. Érdemes előre gondolkodni, és esetleg igénybe venni támogatást a kazáncserére, akár például Az otthon melege program keretében!

 

Ha tetszett a blogbejegyzés, és hasznosnak találta, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Kategóriák: Gépészet

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?