Ha szakember kell – A JóSzaki-sztori

Ha szakember kell – A JóSzaki-sztori

Ha szakember kell – A JóSzaki-sztori

-avagy „a közösség ajánlásával”

Szinte biztosan kijelenthető, hogy a magyarországi házépítők, házfelújítók egyik legégetőbb problémája: honnan szerezzek jó építési szakembert?
Az ideális „források” felderítése Az építő közösség egyik fő célja is, így folyamatosan keresünk olyan kapcsolatokat, olyan szövetségeseket, akik különböző módszerekkel igyekeznek jó szakembereket maguk köré gyűjteni.
Így akadtam rá a JóSzakira, amely egy közösségi szakemberkereső portál, ahol egymásra találhat az ajánlatkérő és a szakember.
De mit takar az oldal elnevezése? Milyen egyedi ötlet áll a portál mögött? És kik állnak a név mögött?
Kértem egy rövid bemutatkozást, melyet a mai blogban olvashattok. (Érdekes apró műhelytitkok is vannak benne!)

 

 

A hőskor: egy iWiW-es alkalmazás túlnő önmagán

A Jószaki portál a közösségi oldalak megjelenésével született és több ötletet ötvözve jutott el a mai formájáig. Kezdetben volt az iWiW-en (emlékszik még erre valaki a Facebook előtti időkből?!) az “Egymás szemében” című alkalmazás, ahol ismerőseinket értékelhettük.

Aztán egyszer éppen egy ismerősünk kért segítséget, aki nem talált szakembert a lakásának felújítására. Jött az ötlet, mi lenne ha megkérdeznénk az iWiW-en: “Szerinted XY milyen szakember?” És elkezdtek gyűlni az “Egymás szemében” című alkalmazásban a JóSzakik. A szakemberek, akiket ismerőseik 4-esnél jobbra értékeltek, meghívást kaptak a rendszerbe.

A JóSzaki hamar kinőtte az iWiW-es kereteket és kikerült a webre, ahol önálló oldalként biztosította a szakembereknek a munkakeresést, az ajánlatkérőknek pedig a problémájuk megoldását.

 

A felhasználók értékelnek!

A rendszer sajátossága abban rejlett, hogy a szakembereket értékelni lehetett az adatlapjukon, és bár nem a saját ismerőseink értékeléseit láttuk, mint ahogy azt az eredeti iWiW-es ötlet tartalmazta, de a fényképes, névvel ellátott értékelések bizalmat ébresztettek a leendő megbízókban, segítettek a választásban.

A szolgáltatás kezdetben ingyenes volt, majd amikor a tulajdonosok belefektetett munkája és az elnyert uniós, K+F pályázat már kevésnek bizonyult, bevezetésre került a kreditrendszer. Innentől kezdve a szakemberek az ajánlatkérésekért közvetítési díjat fizettek, elérhetőségük az oldalon már nem volt látható, a rendszeren keresztül lehetett és lehet a mai napig tőlük írásban, vagy akár telefonon is ajánlatot kérni.

A klasszikus marketing irányzatok helyett az inbound marketingre fókuszál a cég, aminek egyik eszközeként hasznos tartalmakkal szeretnék ellátni az érdeklődőket.  Ennek a stratégiának az első megtestesítője az Árkalauz projekt, ami a SEO eszközöket kihasználva vonzza be az ajánlatkérőket az oldalra.
Ha valaki például szobafestés kapcsán szeretne tájékozottabb lenni, akkor a keresés eredményeként könnyen eljuthat arra az webhelyre, ahol minden információt megtalálhat  a szobafestés árakról. A terv az, hogy a legnépszerűbb szakmákra készüljön ehhez hasonló tartalom, mely egyértelműen szolgálja a szakember és az ajánlatkérő érdekét is.

 

Holacracy – de vajon mit is jelent?

A JóSzaki csapata nem úgy működik, mint egy átlagos mai vállalkozás, itt Holacracy van (azaz alakul), ami egy nagyon sajátos szervezet-menedzselési rendszer. Röviden ez annyit jelent, hogy itt nincsenek kényszerrel kiosztott feladatok, előírt határidők, sanyargató főnökök. Viszont van küldetéstudat, önmenedzsment, közös döntéshozatal, egyenes kommunikáció és csapattagok, akik szeretik azt, amit csinálnak.

Összességében a JóSzaki egy nagyon különleges szervezetté nőtte ki magát, amelyben a csapat küldetése nem egy nap, nem egy hónap alatt kristályosodott ki. Hosszú, tapasztalat-szerzéssel, buktatókkal és személyes sztorikkal teletűzdelt úton jutottunk az alábbiakban megfogalmazott célokhoz.

 

A szakember-keresés sajátosságai

Manapság – legyünk őszinték – , ha egy helyzet szakiért kiált, akkor rögtön megjelenik az emberben a szorongás.

  • Ideér-e időben?
  • Meghallgat-e?
  • Figyelembe veszi-e az én érdekeimet?
  • Nem vág-e át, amennyire csak tud?
  • Jó minőségben végzi-e el a munkát?

…Hogy csak a legkézenfekvőbb kérdéseket citáljuk így elsőre…

Megfogalmaztuk magunknak, hogy mi egy olyan világban, egy olyan országban élnénk szívesen, ahol ezek nem érvényes kérdések. Olyan világot látnánk magunk körül szívesen, ahol, ha szakit hívunk, akkor nemhogy nem kell a fentiektől tartanunk, de joggal számíthatunk pont az ellenkezőjére. Joggal várjuk, hogy a megrendelt munka kifogástalanul megvalósul, és, hogy egy olyan emberi légkörben zajlik mindez, ahol:

  • meghallgatjuk egymást;
  • fontosnak tartjuk a másik érdekeit, szem előtt is tartjuk azokat;
  • megbecsüljük egymást;
  • partnerként tekintünk a másikra.

Ezek nagyon szép tervek, gyönyörű célok, megmondhatja bárki. Mi azonban nagyon is konkrétan arra törekszünk, hogy először egy szűk körben, kevés, kiválasztott Szakival ismertessük meg az elképzeléseinket, majd az egész JóSzakira jellemző legyen ez a hozzáállás, és végül elterjedjen a mi kedves hazánkban, Magyarországon. Az ezt a törekvésünket, a Küldetést aláhúzó-szemléltető pozitív szaki-sztorik itt találhatóak.

100%-osan hisszük, hogy ha hűek maradunk a küldetésünkhöz és nem a profit termelést tűzzük ki elsődleges célul – habár azt is megtartjuk egy szempontnak -, akkor jobbá lehet tenni ezt a kényes “szakember kereső” piacot.

És hogy mit keresünk itt? Hát titeket, kedves Építtetők! Látogassatok el oldalunkra, olvassatok értékeléseket, kérjetek ajánlatot szakembereinktől, hasonlítsátok össze az árakat és bízzátok meg őket a sikeres közös munka reményében!

Várunk titeket szeretettel!

A JóSzaki Csapata

 

Utóirat

Ha rákerestek a bemutatkozásban szereplő címekre, akkor láthatjátok, hogy
– a portál nem csak építőipari szakemberek megtalálásához kínál segítséget,
– az építőipari szakemberek közül tényleg a „szakikra” lehet rákeresni itt.

Teszteljétek, és ha van tapasztalatotok, osszátok meg Az építő közösséggel is!

 

Ha tetszett a blog, ha hasznosnak találtátok, akkor osszátok meg ismerőseitekkel is!

 

 

 

Kategóriák: Egyéb

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?